Vita:Hadsund

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Søren1997 9 évvel ezelőtt

Szia. Akar valaki segíteni, és érdekli a fordítás néhány Hadsund cikk a dán Wikipedia. Mivel én nem vagyok olyan jó nyelvek. --Søren1997 vita 2014. március 1., 14:59 (CET)Válasz

--Søren1997 vita 2014. március 1., 14:59 (CET) A da:Hadsund :)Válasz

  • A dán Wikipedia "Hadsund (ha̝ð̠ˠ̞ˈsɔ̟̝nˀ) er en fjordby i Himmerland og har 4.883 indbyggere (2014)[1] (5.360 indbyggere (2014)[1] inkl. Hadsund Syd).[Nb 1] Byen er vokset op langs den gamle landevej mellem Aalborg og Hobro og udgør et trafikalt knudepunkt mellem Kronjylland og Himmerland. Afstanden over Mariager Fjord er relativt lille ved Hadsund, hvilket senest har betydet, at Hadsundbroen blev bygget. Hadsund har tidligere været stationsby og er i dag et handels- og industricentrum i Himmerland. Hadsund ligger i den østlige del af Mariagerfjord Kommune og tilhører Region Nordjylland. Indtil 2007 var Hadsund hovedbyen i den nu nedlagte Hadsund Kommune. Byen er den næststørste i Mariagerfjord Kommune efter Hobro. Syd for Mariager Fjord, ca. 250 m fra Hadsund, ligger Hadsund Syd, som betragtes som et selvstændigt byområde med knap 500 indbyggere.

Både Hadsund og Hobro er udpeget som Mariagerfjord Kommunes hovedbyer. Det sker på baggrund af en forventning om, at den største del af bosætningen og befolkningsudviklingen vil ske i de to byer. Hovedbyerne indeholder flere forskellige boligtyper og ejerformer. Det er også kun i hovedbyerne, at der kan opføres støttet boligbyggeri. Hobro og Hadsund har begge en bred erhvervsudvikling.

Byen kan spores tilbage til 1700-tallet som Sundhusene, der var navnet på de første gårde langs landevejen, nu Vestergade. Byen fik handelspladsprivilegier den 1. december 1854, men har aldrig opnået købstadsrettigheder.

I Hadsund findes der flere uddannelsesinstitutioner, blandt andet Tech College Mariagerfjord, VUC Hadsund, Hadsund Skole og Hadsund Produktionsskole. Byen har et større udvalg af supermarkeder og specialbutikker. I byen findes også det eneste overdækket indkøbscenter i Himmerland: Hadsund Butikscenter.

Storegade i Hadsund har siden 1990 udgjort byens gågade. Gaden var indtil landevejen blev omlagt i 1970'erne en del af hovedlandevejen mellem Hobro og Aalborg". --Søren1997 vita 2014. szeptember 1., 18:41 (CEST)Válasz