Vita:Habsburg–Lotaringiai Mária Dorottya főhercegnő

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

MARIA DOROTHEA FOHERCZEGNŐ MENYEGZŐJE.[szerkesztés]

A fényes esküvőre a fejedelmi vendégek legnagyobb része már nov. 3-ikán megérkezett Bécsbe. Klementina herczegnő, a Koburg család matrónája, a menyasszony nagyanyja, már előbb megérkezett, s fiával Koburg Fülöp berczeggel tevékeny részt vett az előkészületekben, a vendégek fogadásában. A király a fejedelmi vendégek mindenike mellé rendelt díszlovagokat, szolgálattevő tiszteket. A vőlegény, Fülöp orleansi herezeg nov. 3-ikán délután 2 órakor érkezett Bécsbe Magyarország felől, a pozsonyi vonaton. A király a vasúti pályaudvarhoz ment elébe, s nagyon szívélyesen üdvözölte a herczeget, ki bemutatta kíséretét, mire ő felsége is bemutatta a herezegnek a melléje kirendelt díszlovagokat. Ő felsége ezután a herczeggel kocsiba ült — a herezeg a jobboldalon foglalt helyet — és a Hofburgba hajtatott.

A esküvőre már nov. 3-ikán érkezett vendégek közt voltak : Ferencz Salvátor főherczeg, József Ágost főherczeg és neje, Antal bourbon herczeg és neje, Eulalia spanyol infánsnő, Ferdinánd alenconi herczeg (a vőlegény unokafivére) és neje Zsófia herczegnő, Thurn- Taxis herczeg és neje Margit herczegnő,a menyasszony nővére. Ugyané napon esti 7 órakor érkeztek az öröm-szülők József főherczeg és Klotild főherczegnő, s a bécsi Burgba szálltak. A vőlegény anyja, Izabella özvegy párisi grófné, s a rokonok, Róbert chartresi herczeg, orleansi Lujza herczegnő, Montpensier herczeg ekkor már Bécsben voltak. Az alenconi herczegi pár megérkezésénél király ő felsége portugál egyenruhában jelent meg a pályaháznál, hogy a portugál királyné (a vőlegény nővére) érkezését megvárja. Ó felsége kétszer csókolta meg a herczegnő kezét, mig a herczegnek üdvözletül kezét nyújtotta. A portugál királyné este 8 óra 46 perczkor érkezett meg a nyugati pályaháznál, a hol ő felsége, az orleansi herczeg, a főherczegek, a hatóságok fejei és egy díszszázad fogadták. A vonat berobogásánál a zenekar a portugál himnuszt játszotta. ő felsége a kiszállásnál segített a királynénak és kezet csókolt neki. A kiséretek bemutatása után ő felségeik együtt hajtattak a Hofburgba, a hol a portugál királynét Erzsébet királyné és a főherczegnők üdvözölték.

Az olasz királyi családot az aostai herczegi pár képviselte. Őket uralkodónk képviseletében Ottó főherczeg és a többi főherczegek, az orleansi herczeg, a hatóságok fejei, Nigra olasz nagykövet, a nagykövetségi személyzet, a díszszolgálatra kirendeltek és egy díszszázad fogadta. A zenekar az olasz hymnuszt játszta. A Hofburgban a herczegi párt a főherczegek, az udvari és állami méltóságok üdvözölték.

A connaughti herczeg, a walesi herczeg öcscse, nov. 4-ikén reggel érkezett, s ő felsége a király és a főherczegek fogadták. A magyar miniszterek is e napon érkeztek meg Budapestről. Az Orleans herczegek és herczegnők kíséretében Francziaország legelső royalista családjaiból is nagy számmal gyűltek össze.

A renuncziáczió. Nov. 4-ikén déli 12 órakor történt meg a Hofburgban a fenséges arának renuncziácziója, vagyis az idegen fejedelmi családba házasodó nőutódnak az osztrák-magyar trónutódlásról, a törvényben fentartott feltételek mellett való lemondása. A megszabott időszakban Mária Dorothea főherczegnő a főherczegekkel együtt megjelent a nagy terem úgynevezett kihallgatási szobájában. Gruscha bécsi bibornok érsek, a legfőbb udvari méltóságok, a titkos tanácsosok és a miniszterek háromnegyed 12 órakor gyűltek egybe a titkos tanácsosi szobában. A király, a menyasszony és főherczegek kíséretében, jöttek ide. A magyar és osztrák miniszterek is itt gyűltek össze. A királyi család tagjai az emelvényen foglaltak helyet. A király, a trón előtt állva, mint az uralkodóház feje, rövid beszédet intézett az egybegyűltekhez, a készülő szertartáshoz tanukul szólítva őket. A jelenvoltak mély meghajlással feleltek a felhívásra. Most a császári és királyi ház és a külügyek minisztere, Goluchowski gróf lépett a trÓn elé és felolvasta a lemondási okiratot. A fenséges ara most a király előtt mélyen meghajolva, az asztalkához lépett, melyen a feszület állt, keztyütlen jobb kezének ujját ráillesztette az érsek által elébe tartott szent evangeliumos könyvre és bal kezébe fogva az eskü leirt szövegét, szórói-szóra felolvasta azt, ily-kép az esküt is letéve. Erre a másik asztalhoz ment, leült az odakészített székre, aláirta a lemondási okiratot, aztán pedig a király előtt ismét meghajolva, visszament eredeti helyére, az emelvényre. Az állami jegyző aztán az okmányra rányomta az ara pecsétjét. Ennek megtörténtével az egész társaság visszatért a belső termekbe. Az ünnepélyes renuncziáczió alkalmával a vőlegény nem volt jelen. Ez eltérés az eddigi szokástól, mert eddig az ilyen aktusnál a vőlegény mindig jelen volt és a renoncziácziót rendesen az ünnepélyesség alatt alá is irta; de a Goluchowski gróf közös külügyminiszter által felolvasott okmányban meg van jegyezve, hogy a vőlegény a renuncziácziót az ünnepélyes aktus után szintén alá fogja irni. A magyar méltóságok az ünnepély alatt magyar díszruhát viseltek, de a többi ünnepélyesség alkalmával, tekintettel a vőlegényre, a ki csak frakkban jelent meg, szintén frakkot öltöttek.

A gyémántos korona. Az ünnepélyes renuncziáczió után a Hofburgban 25 franczia arisztokrata hölgy jelent meg, kik Mária Dorothea főherczegnő Ő fenségének brilliánsokból összerakott s felfelé liliomban végződő, rendkívül nagy értéket képviselő gyönyörű koronát nyújtottak át. A liliom, mint tudva van, az Orleansok czimere.

A díszebéd. E hó 4-ikén esti 6 órakor 216 teritékes díszebéd volt Schönbrunnban, a melynél, miután az családi ebéd jellegével birt, csak azon államok diplomácziai képviselői voltak hivatalosak, a melynek uralkodó családjai eljöttek az esküvőhöz. Jelen voltak : Olasz- és Spanyolország nagykövetei, Anglia ügyvivője, Bajorország és Portugália követei nejeikkel. Király ő felsége az asztalközépen ült. Jobb-ról Portugáli akirálynéja, a connaughti herczeg, Mária Jozefa főherczegasszony és az aostai herczegné ; balról a párisi grófné, Ottó főherczeg, az aostai herczeg; a királlyal szemben ült a mátkapár, jobbról Klotild főherczegasszony, Eu gróf, a toskanai nagyherczegnő; balról a chartresi herczeg, Klementina koburgi herczegasszony és József főherczeg. Ugyanannál az asztalnál ültek még a főherczegek a főherczegnők, az idegen fejedelmi személyiségek és a franczia családok meghívott tagjai, Goluchowszki gróf, Bánffy báró, Badeni gr., a diplomaták és a legfőbb udvari méltóságok. Másik két asztalnál a miniszterek és a méltóságok ültek. Az asztalbontás esti hét órakor történt.

A díszelőadás Schönbrunnban. A schönbrunni kastély színházában gyűültek össze e hó 4-én este a fejedelmi vendégek s a meghívott méltóságok. 1873 ban, a bécsi világkiállítás alatt játszottak itt utoljára. Ötvenhárom fejedelmi vendég nézte az előadást. Hírlapírók is nyertek meghívót. Franczia nyelven játszottak a bécsi színházak oly művészei, kik jól tudnak francziáúl. Előadták Barierre és Florin kis vígjátékát: • Berta zongoráját, Offenbach kis operettejét «Denis úr és asszonyság*, s ezenkívül az opera hallétje tánczolt. A miniszterek, tábornokok, méltóságok, a franczia arisztokraták egymás után érkeztek. Az első négy sort a legelőkelőbb hölgyek foglalták el. A selyemnek, csipkéknek, surahnak olyan gazdagsága és sokasága az, hogy lefesthetetlen. Az éles, erős szinek a ruhákról eltűntek; minden ruha halvány, általában a kéknek, zöldnek fakó árnyalatai uralkodtak leginkább.

Nyolcz óra után jelent meg az udvar s mindenki fölállt. A király ő felsége a portugál királyné és az aostai herczegné között, a menyasszony vőlegényével egy jobboldali páholyban foglalt helyet. Mária Dorothea főherczegnő kék ruhában jelent meg, pompás diadémmal, melyen szintén, mint a nyakéken, türkizek voltak, melyek az Orleansok színeit jelképezték. A vőlegény kíséretében megjelent urak kék hajtókát viseltek a frakkon és a Szentlélek rendjelnek kék jelvényeit. A két honvédelmi miniszter kivételével mindazon tábornokok, a kik ezredtulajdonosok, ezredük ezredesi egyenruhájában jelentek meg, követve ő felsége, valamint József és Lajos Győző főherczegek példáját, kik szintén ezredük ezredesi egyenruháját viselték.

A szép ara ruhája a következő volt: Virágos türkiz színű velour de Lyon szövet, derékban erősen kivágva. A derék és a két és fél méter hosszú uszály ezüsttel és gyöngygyei hímezve és közbe fekete strucztollal ékítve. A menyasszony nyakán hasonló színekből türkizből és gyémántból stílszerű két soros collier, hajában gyémánt koszorú. A menyasszony és vőlegénye (ki egyszerű fekete szalon öltözetet viselt) az egybegyűlt társaság figyelmének központja volt. A vőlegény testvére, a portugál királyné, életteljes szép barna asszony, de keveset hasonlít a szőke vőlegényhez. Másik szomszédja a királynak a párisi grófné, ki a fiatal aostai herczeggel beszélgetett. Lajos Győző főherczeg a chartresi herczegnével ült együtt. A páholyokat mind herczegek és herczegnők foglalták el. Az előadást érdeklődéssel hallgatta az előkelő közönség. Taps egész este nem hangzott, habár a közreműködők nagyon kiérdemelték. Gyönyörű volt a ballet, a franczia tánczok története, a mely alatt az udvari ballet-kar hű jelmezekben eljárta a franczia tánczokat a négyestől a Pas de deuxig. Az előadás tiz óra felé végződött. Innen a vendégek a királyi palota úgynevezett tükörtermébe és a nagy rózsaterembe vonultak, a hol teát szolgáltak föl. A magyar vendégek között ott voltak Bánffy Dezső báró miniszterelnök, Fejérváry báró, Wlassics, Perczel, Jósika báró, Kállay miszterek, Vécsey báró főudvarmester, Apponyi Lajos gróf magyarországi udvarnagy, Szapáry Gyula gróf, mint a menyasszony helyettes főudvarmestere, Pálffy testőrkapitány, szintén ezredesi egyenruhában. Innen a vendégseregnek az a része, a melynek nem a palotában volt szállása, a városba távozott.

Az esküvő. Nov. 5-ikén d. e. 11 órakor.királyi pompával tartották meg a menyegzőt a Burg plébániatemplomában. A lakodalmi ünnepélynek egészen magánjellege volt és csak a magyar királyi családdal és a Bourbon-Orleans-családdal rokon udvarok küldték el képviselőiket. A Habsburg-család tagjai majdnem teljes számmal jelentek meg s a franczia nemesség is nagy számmal. Az udvar a Hofburg tükörtermében gyülekezett, a többi vendég ez alatt a templomban elfoglalta a számára kijelölt helyet, A tükörteremben együtt voltak: a király, a portugál királyné, Mária Dorothea főherczegnő, Fülöp Lajos Róbert orleansi herczeg, a Bécsben időző főherczegek s a külföldi fejedelmi családtagok.

A templom pompával és Ízlésesen volt díszítve; a főoltár mindkét oldalán pálmából és egyéb délszaki növényből gyönyörű ligetet alkottak; a főoltár előtt állították föí a menyezetet, mely alatt a menyasszony térdepelt, a menyezet alatt álltak a mátkapárnak szánt imazsámolyok; az evangéliumi oldalon volt a király és a portugál királyné imazsámolya, falliani apostoli nunczius székét a szentélyben helyezték el.

A jobboldali első padot a párisi grófnénak, Mária Jozefa és Klotild főher-czegnőknek és József főherczegnek tartották fönn. A másik padban a chartresi herczegné s a főherczegek és herczegnők ültek. A franczia arisztokratáknak négy padsor volt fentartva. A hölgyek kivágott ruhákban, rövid uszálylyal és ékszerrel jelentek meg. A templomot egészen betöltötte a tubarózsák illata. Az udvarnak a templomba érkezésekor József főherczeg és a chartresi herczeg együtt jött a vőlegénynyel; Klotild főherczegnő és a párisi grófné pedig a menyasszonynyal, aztán a király a portugál királynéval, a connaugthi herczeg az aostai herczegnével, az aostai herczeg Mária Jozefa főherczegnővel, a főherczegek az idegen fejedelmi hölgyekkel, azután a főherczegnők az idegen urakkal párosan. Jóval az ünnepély kezdete előtt nagy közönség foglalt állást a követségi lépcsőn. Kivált a hölgyek jöttek el nagy számmal, hogy az előttük elvonuló pompát és gazdagságot néhány pillanatra szemügyre vehessék.

A vőlegény az arany gyapjas rend jelvényén kivül semmi feltűnő díszt nem viselt. Fekete frakkba volt öltözve. A főherczegnők, a női nászkiséret azonban az elegánczia és a tündöklő fény káprázatos látványát szolgáltatta. A szép menyasszony ruhája fehér moiré arganté-szövet, ezüsthimzéssel átszőve s négy méter hosszú, tojásdad alakban vágott uszály omlik utána. A derék kivágott, az ujjak félkarnyi hosszúságúak, s mirtusz és narancságak vannak bele hímezve. Az uszály hoszszában guirlandok nyúlnak, melyek közt remek domború hímzéssel ékeskedik a Bourbon-liliom. A derékot sűrű Points d'aiguilles borítja s gyönyörű narancs-hímzés, mely hatásosan válik ki a moirée alapszínéből. Impozáns megjelenés volt a portugál királyné, a ki Ferencz József király oldalán haladt. Igen bájos Mária Jozefa és Thurn-Taxis herczegné. Érdekesek voltak a fiatal herczegkisasszonyok is rövid ruhácskáikban. A templomi zenekar harsonáinak üdvözlése közt léptek a felségek a templomba. Gruscha bibornok-érsek a szentelt víz kelyhét tartotta eléjök, s a fejedelmi személyiségek ujjaikat belemártva, keresztvetéssel járultak a szentegyházba. A menyasszony mindenkit elbűvölt kedvességével és szépségével. Bájait emelte a gyönyörű menyasszonyi ruha: a fátyol valósággal remekműve a franczia művészetnek.

A menyasszonyt a főudvarmester és a főudvar-mesternő helyettesei kisérték. A menet utján az udvari testőrök sorfalat alkottak. A menyasszony uszályát a belső termekben és a templomban Cziráky grófné, a folyosón és a lépcsőn pedig nemes apródok vitték. A mátkapár a menyasszony balfelől, a főoltár előtt levő ima zsámolyhoz ment. Ő felségeik elfoglalták az evangélium oldalán levő helyüket. A fejedelmi urak és hölgyek azután kijelölt helyükre mentek. A mátkapár térden állva rövid imádságot mondott, a mely alatt az eskető pap megáldotta a gyűrűket, aztán beszédet mondott, s először a vőlegényhez, azután a menyasszonyhoz az előirt kérdéseket intézte. A válaszok után a mátkapár átvette az udvari plébános által arany tálczán átnyújtott gyűrűket, azokat kölcsönösen egymás ujjára húzták, mire kezet nyújtottak egymásnak és az eskető pap rájuk adta az egyházi áldást. Az esketést végző kardinális azután az oltár mellett térdepelve elmondta a szertartásszerű imádságokat, mialatt az összes jelenlevők letérdeltek. A szertartás végeztével a trombiták és dobok megszólaltak, s a násznép elhagyta a templomot.

A lakodalmi ebéd. November 5-ikén déli 1 órakor Fülöp koburgi herczeg és neje Lujza herczegnő a fiatal pár tiszteletére villás reggelit adott. Az asztalnál az új házaspáron kívül csakis a fejedelmi személyiségek jelentek meg. Klementina herczegasszony, a menyasszony nagyanyja is mondott felköszöntőt a fiatal házasok boldogságára. Ebéd után a fiatal pár a Bécsben időző franczia arisztokraták tisztelgését fogadta. Délután hat órakor a Hofburg Sándor-termében volt családi ebéd, melylyel az esküvő alkalmából rendezett udvari ünnepségek véget értek. Ezen az új pár már nem vett részt, mert elutazott. Összesen 22 teríték volt föltéve. Stefánia özvegy trónörökösnő a fejedelmi vendégeket e hó 6-ikára Laxemburgba hívta meg.

Az új házaspár elutazása. Esti 6 órakor Fülöp herczeg menyasszonyával külön vonaton utazott el Bécsből Alcsuthra. A franczia arisztokraták teljes számban kisérték ki a fiatal párt, s Mária Dorothea főherczegnőt virágokkal halmozták el. Az urak mindenike kezet csókolt a főherczegnőnek. Esti 10 órakor a külön vonat már Alcsuthon volt. Az orleansi herczeget nejével együtt nov. 18-ikára várják Brüsszelbe. A herczeg ott fogadja royalista hiveit. Az új pár Mária Dorothea főherczegnő kívánatára, a kinek igen nehezére esnék hazájától elválni, az év nagyobb részét Magyarországon fogja tölteni. A kelengyének azt a részét, a mely Budapesten készült, szintén egvenesen Alcsuthra küldöttek. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Hogyisne (vitalap | szerkesztései) 2008. december 15., 17:32