Vita:Fekete-kastély (Balatonederics)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hidaspal 9 évvel ezelőtt a(z) A nyugalmazott főtanácsos halála 1945 márciusában témában

A nyugalmazott főtanácsos halála 1945 márciusában[szerkesztés]

A szövegben a következő szerepel:

Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.

Ezzel kapcsolatban visszavontam egy anon javítást „forrás kellene” megjegyzéssel, miszerint tüdőgyulladásban halt meg. Most megkaptam magánban a fénymásolatát a halotti anyakönyv megfelelő részének, ahol tényleg ez szerepel. Én tulajdonképpen nem is kételkedtem, hogy ez van az anyakönyben, azonban nagyon szépen demonstrálni lehet, hogy mit jelent a forrás a Wikipédia számára.

A kapott anayönyvi fénymásolat egy elsődleges forrás, amelyekből a wikipédia, mint harmadlagos forrás általában nem dolgozik. A másodlagos forrásokat szereti, pl. egy történész könyvét, aki végigkutatta az összes elsődleges forrást, tanúkat beleértve, kritikának vetette alá, mérlegelt és így próbálta helyreállítani az igazságot.

Egy dolgot el tudok képzelni, ami feloldja az ellentmondást, de az ilyen találgatás megint csak tilos a wikipédia számára, ami a forrásokról elmondottakon túl nem az első publikáció, és a saját kutatás helye. Lásd még WP:NEM. Lehet tehát, hogy öngyilkos lett, de hogy kaphasson egyházi temetést – amely egy öngyilkosnak nem jár –, az anyakönyvbe tüdőgyulladást írtak. Lehet, hogy örökre kideríthetetlen marad, az egyház is azt mondja, hogy „mondja el most, vagy halgassa el örökre”.

Hidaspal vita 2015. január 13., 15:01 (CET)Válasz