Vita:Evolucionizmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szalakóta 6 évvel ezelőtt a(z) Másolmány? témában

Kedves Szerkesztő,

egy-két kritikai megjegyzésem lenne a cikkhez, melyet a Magyar Néprajzi Lexikon alapján készített.

1. Amennyiben a "primitív mítosz" kifejezést használja, evolucionista álláspontot képvisel. Ma a "primitív" kifejezést csupán pejoratív értelmében használjuk (bár nem hiszem, hogy volt valaha pozitív jelentése). Márpedig miért is lenne fejletlen, ostoba, naiv stb. bármely nép mítosza? Értékítélettel terhelt, a mai tudományosságban már nem használt, erősen elavult kifejezés.

2. A vadság-barbárság-civilizáció triumvirátusáról Morgan Ancient society' (Ősi társadalom) című művében olvashatunk. Félrevezető, hogy nem Morgan neve mellett jelenik meg. Több aspektusból különítették el különböző antropológusok a fejlődési fokozatokat (vallás, társadalmi berendezkedés stb.), érdemes lenne a különböző neveknél ezeket is megemlíteni.

3. A "speciális evolúció" (helyesebben: specifikus) a neo-evolucionizmushoz, pontosabban M. Sahlins nevéhez köthető (magyarul vö.: M. Sahlins: Általános és specifikus evolúció. In: Mérföldkövek a kulturális antropológiában). Ha Spencer, Morgan, Frazer vagy Tylor neve mellett említjük, paradox képet kapunk: az unilineáris evolúció elve kizárja a specifikus evolúciót.

+1. A Magyar Néprajzi Lexikon szócikkei nem az elmúlt egy-két évben születtek, így annak ellenére, hogy számos fogalommagyarázat zseniális, szükséges a kritikai olvasat.


– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Ving~huwiki (vitalap | szerkesztései) 2010. december 30., 22:22‎

Másolmány?[szerkesztés]

A gyakorikerdesek.hu oldalon Mojjo ezt az észrevételt tette:

A cikk…

…nagyrészt a Magyar Néprajzi Lexikon "etnológiai evolucionizmus" szócikkének szó szerinti kimásolása: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-2063.html

Csaknem Data Destroyer műve? Szalakóta vita 2017. szeptember 11., 08:23 (CEST)Válasz