Vita:Előjel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Nagykötőjellel, ha nincs mínuszjel – de semmiképp se kötőjellel[szerkesztés]

Jelenleg ez szerepel a szócikkben: „Mivel a mínuszjel számos billentyűzetkiosztáson nem érhető el, gyakran a hasonló U+2013 nagykötőjelet (en dash) írják helyette, bár matematikai témában ezt nem javasolt.[1]

Ezen teljesen megdöbbentem, mert pont hogy matematikai szövegben látnám igényesebbnek a kötőjel helyett a nagykötőjelet, ha nincs jobb. A pluszjel és a kötőjel ordítóan nem illik össze. A kötőjel ilyetén használata nem szép tipográfiát eredményez.
Továbbá a hivatkozott szövegben nem találtam, miért ne lenne javasolt.

Egy másik idézettel érvelnék:
„Jóval közelebb járnak a megoldáshoz azok, akik –1-et írnak (félkvirtmínusz, en dash, Windows alatt az Alt + 0150 [a numerikus billentyűzeten] billentyűkombinációval hívható elő). Ezt a jelet nagykötőjelként, illetve gondolatjelként használjuk. Külsőre nem sokban különbözik a tényleges mínuszjeltől, ezért akként való használata nem tekinthető tipográfiailag helytelennek.

Az Unicode szabványban létezik egy külön karakter, a mínuszjel (−, − HTML-kódja −), amelyet billentyűkombinációval nem hívhatunk elő. (…) Bár – mint fentebb írtuk – használható helyette nagykötőjel, érdemes azonban alkalmazni, mivel a mínuszjel nem törhető – tehát sorvégeken, esetleg táblázatok celláiban nem válik el az azt követő számtól, míg a nagykötőjel igen.”
Forrás: Gondolatjel, nagykötőjel, mínuszjel – Helyes blog – helyesiras.mta.hu

Nem törhető szóköz megoldás lehet egy jel tapasztására. Üdv: Capras Dávid vita 2023. január 6., 23:28 (CET) Capras Dávid vita 2023. január 6., 23:28 (CET)Válasz

  1. The Unicode Standard, Version 13.0, Chapter 6.2, 2020