Vita:Boliden AB

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cvbncv 6 évvel ezelőtt a(z) Chilei botrány témában

Mértékegység[szerkesztés]

A Kezdetek szakaszban a 12 millióról hiányzik a mértékegység, nem? Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 17., 21:47 (CET)Válasz

Chilei botrány[szerkesztés]

Szia Weppigu! Szubjektív vélemény következik. Úgy érzem, hogy kicsit nagy hangsúllyal került a cikkbe a chilei botrány. A Wikipédián ügyelni kell a semleges nézőpontra (mint az öt öt pillér egyikére). Tök jó ha szerepel, mert valószínűleg Chilében például sokan sajnos ezen eset kapcsán ismerhetik ezt a céget, de a magyar olvasóknak ezt csak említeni kellene egy rövidebb szakasszal (5–7 mondat), hogy volt ilyen is. Véleményem szerint a következőket kellene tenni: ne a Története szakaszban legyen ez a téma, lehetne egy Bírálatok szakasz, amelyben ez egy alcím alatt szerepel. Ha van más vitás ügyük is, ide kerülhetne az is.

Én mindenképp ügyelnék arra, hogy ne legyen a téma tárgyalása a cég egyéb dolgaihoz képest túlzó. A botrány kb 6000 bájtnyi kifejtése egy 19000 bájtos cikkben szerintem sok. Ilyesmiben a cikk írójának kell mérlegelnie. Nem olvastam annyira utána a cégnek, lehet, hogy igazad van. De ha Te is úgy találod, hogy a botrány leírását itt rövidebbre kell fogni, akkor célszerű a chilei botrányra új szócikket nyitni, oda ezt a szakaszt átemelni, cikké bővíteni, majd itt, a Bolidennél a {{bővebben}}(?) sablonnal behivatkozni azt. Kérlek írd meg a véleményed itt.

Remélem segít, hogy én leírtam a véleményem. Amúgy a cikkhez csak gratulálni tudok, ha most kezdted a Wikipédiázást, ez kiváló teljesítmény, úgy látszik, hogy hamar ráéreztél a szerkesztés hangulatára! :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 18., 20:18 (CET)Válasz


Szia, Köszönöm az észrevételt.

Egy mondás szerint az értelmes lények tanulnak a hibáikból, és nem követik el ugyanazt a hibát kétszer. Valószínűleg ezért emelték ki az eredeti cikkben a cég történetében történt katasztrófákat a cég története között, mert fontos hatással voltak a cég fejlődésére. A magyar fordítások néha hosszabbra sikerülnek, mint az idegen nyelvű szövegek, de ez fejezet nem tartalmaz több információt, mint amennyi a tisztánlátáshoz szükséges. Nem többet, és remélem abban egyetértesz, hogy kevesebbet pedig nem illik, mert az a félreinformálás egy módja.

A 6000 bájt két fejezet között oszlik meg. A botrányról szóló fejezet - direkt leellenőriztem - 2303 karakterből áll. Ez már jobban aránylik a 19496 bájthoz. Az eredeti szócikkben látható, hogy a cég története nem ért még véget. Hamarosan készülnek a további fordítások is, és azzal az arány tovább fog javulni.

Az igaz, hogy logikailag úgy érződik, hogy ennek a fejezetnek külön blokkban kellene lennie, valószínűleg az eredeti szócikk szerzője a kronológiai szempontokat tartotta szem előtt. Azt nem hinném, hogy egy két bekezdéses fejezetből külön szócikket kellene nyitni, és a téma sem olyan, hogy pont a magyar Wikipedián jelenjen meg az első szócikk róla. Azt jó ötletnek tartom, hogy a fejezet átkerüljön majd a Bírálatok szakaszba.

Folytatása következik..... – Weppigu vita 2018. március 18., 21:28 (CET)Válasz

Szia! Ha szerinted indokolt a kifejtés terjedelme, részemről oké (főleg, hogy még írod a cikket). Köszi hogy megírtad! További jó szerkesztést! :) Cvbncv Vince(érveljünk) 2018. március 18., 21:52 (CET)Válasz