Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/Frászkarika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A frászkarika a magyar nép hiedelemvilágában, babonában a frász (különféle görcsrohamok vagy konkrétan epilepszia, epilepsziás roham) elhárítására készített eszköz.

A rendelkezésre álló források nem egyértelműek abban, hogy milyen korosztályban, milyen megbetegedések ellen, milyen anyagú eszközt milyen módon készítettek. Illetve hogy az eszközt a betegség (rontás) elhárítására vagy csak a görcsroham jelentkezésének idején alkalmazták.

A hiedelmek feltehetően német hatásra terjedtek Magyarországon a német nemzetiség közvetítésével a XVIII. században. Német nyelvterületen a kapcsolódó hiedelmek jóval változatosabbak.

Első ismert formája Angliából származik a XII. századból.

Nem világos az sem, hogy a görcsrohamot minden esetben ártó szándékú varázslattal kiváltott jelenségnek gondolták-e.

Egyes források szerint különleges módon elkészített, gyúrt és kisütött kör alakú perec, más források szerint [1] viszont koszorúszerű vesszőfonat.

Alkalmazása, változatai[szerkesztés]

  • 1. A hiedelem egyik formájában csecsemők, kisgyermekek görcsrohamainak elhárítására készítették. A kör alakú perecet kilenc helyről (háztól, szomszédoktól) származó lisztből kilenc nap alatt készítették el.
A csecsemőt, kisgyermeket (egyes változatokban csak a fejét) átbujtatták a tárgyon (frászkarikán).
  • 2. Más magyarországi területeken a frászkarika Krisztus töviskoszorújára emlékeztető (de sosem tüskés)[2], szabálytalanul (nem egyenesen) fejlődő növény vesszőfonata. A múzeumi leletek tanúsága szerint egyetlen vesszőből fonták amelynek két végét a koszorúba rejtették. Lehetséges, hogy a növény egy adott fajta, illetve a koszorú meneteinek száma kilenc.
Ezt a típust görcsroham jelentkezésekor a beteg mellkasára helyezték.
  • 3. Kései gyűjtésű változata (Nagytarcsa, 1982) rózsafa tüskés indájából készített gyűrű, amelyet feltételezett szemmelverés által okozott görcs ellen alkalmaztak lényegében az eredeti változatnak megfelelő módon.

Mai szóhasználatban[szerkesztés]

A XX. század elejétől a frász jelentése és a frászkarikához kapcsolódó hiedelmek elhomályosultak, és keveredtek az ijedség elhárításával kapcsolatos hiedelmek homályos emlékével. Illetve szórványosan a ragály jelentésű fene kifejezés helyébe léptek, amelynek eredeti jelentése szintén elhomályosodott.

Ennek tudható be hogy vulgáris szóhasználatban a frász az ijedtség szinonimája lett (A frász jött rámǃ Kitört a frászǃ - azaz megijedtem.)

A fene szó helyébe lépve:

  • szópótló kifejezéssé vált (Mi a frász/frászkarika ez?) illetve
  • nyomatékos elutasító szóvá (Egy frásztǃ vagy Frászkarikát!)

A legutóbbi időkben terjed az a téves nézet, miszerint a frászkarika az epilepszia vagy epilepsziás roham régi elnevezése volt.

Források[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Dömötör Tekla 166. o.
  2. Lehetséges, hogy az a képzet társult hozzá, hogy Krisztus töviskoronája másaként szent tárgy mása, tüskék hiányában viszont a szenvedés mérséklését váltja ki.