Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/33

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mozgásirányok a Naprendszerben

A Naprendszert hagyományosan északi irányból letekintve szokás ábrázolni. Ebből az irányból nézve a Naprendszerben az égitestek leggyakoribb keringési és forgási iránya az óramutatóval ellentétes irányú. A bolygók, holdak pályája ellipszis, de általában alig tér el a Nap középponttal megrajzolható körpályától (nem elnyújtott, hanem kis excentricitású ellipszisek.)

Kivételt képeznek egyes kisbolygók, és főként az üstökösök.

A bolygók pályasíkja[szerkesztés]

A bolygók pályasíkja különböző, de a síkok különbsége kisebb 10 foknál és a Nap egyenlítői síkja körüli.[1]


A nap egyenlítője 7° 15' szöget zár be az ekliptika síkjával.


Kicsit kilépve a Föld pályasíkjához való viszonyításból:

A bolygók a Jupiter pályasíkjához viszonyítva pár fokos szögben keringenek. Ez feltehetően a Nap egykori egyenlítői síkja körül lehetett. A Nap egyenlítői síkja azóta ettől ? fokba megváltozott. Ezt a változást a Naphoz közelebbi bolygók gyorsabban követték. Leggyorsabban a Merkúr, kicsit lassabban a Vénusz. A távolabbiak még lassabban.[2]



A bolygók tengelye keringésük során jó közelítéssel egy adott irányba mutat, és általában csak kisebb mértékben tér el a derékszögtől a pályasíkhoz képest () és ez csak nagyon lassan változik. Szögük általában 60 foknál nagyobb a pályasíkjukhoz képest.

A Föld esetében külön erős stabilizáló tényező a viszonylag nagy tömegű Hold. Hold pályája 5 fokos szöget zár be a föld egyenlítőjéhez képest.

Merkur 7 Plutó 17

Kivételek, érdekességek[szerkesztés]

  • Vénusz tengelyforgási iránya ellentétes (az Uránusz is, bár ennyire ferde tengelynél nehéz értelmezni)
  • A Triton az óramutatóval azonos irányban kering (Tritonon kívül a Halimede, a Psamathe és a Neso is)
  • A Hold un. kötött pályán kering
  • A Merkur pályájának nagytengelye elfordul a keringése közben (az általános relativitáselmélet érvényességének egyik bizonyítéka)
  • Az Uránusz tengelyferdesége 0°-hoz nagyon közeli. (A tengely csaknem a pályasíkon fekszik és csaknem a Napra mutat.)[3]
  • A Plútó pályájának egy szakaszán 1970 és 2000 között közelebb volt a Naphoz, mint a Neptunusz.[4]
  • A Nereida pályája a legexcentrikusabb a Naprendszerben. Excentricitása 0,7512

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A NASA X-aktái (NASA's Unexplained Files, ? részes angol dokumentumfilm sorozat, 2015, ?. Végzetes űrséta) A Kepler 56A és B pályája nagyon eltér a csillag egyenlítői síkjától.
  2. A bolygók története, 2019, 5. rész - bár nem a Nap és a bolygók, hanem az Uránusszal és holdjaival kapcsolatosan mondják, hogy az Uránusz tengelyének bedőlése után a holdjai lassan követték az új keringési síkba, az új egyenlítői síkjába.
  3. Gauser 161. oldal.
  4. Gauser 163. oldal.