Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:ZorróAszter/próbalap/26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Náci párt, paramilitáris és egyéb szervezeteinek rangjelzései

Kezdetben, a 1920-as évek legelején még semmilyen egyenruha sem volt. A rohamosztagok elődszervezeteinél sem.


A rohamosztagok első egyenruhája szürke viharkabát volt egyensapkával. Kívül viselt övvel.

Ezt az egyenruhát viselték az SS elődszevezetei, a Stabswache és a Stosstrupp Adolf Hitler tagjai is az SA-tól eltérő, fekete egyensapkával.

Kezdetben nem volt semmilyen rangjelzés. 1923 elejétől kezdett meghonosodnina vörös horogkeresztes karszalagon körbefutó fehér sávok jelezni a tag rangját.

Sáv nélküli karszalagot viseltek az egyszerű tagok.


SA Magyarul SS Magyarul Karszalag
Oberste SA-Führer SA-Vezető SS-Reichsführer SS Birodalmi Vezető
SA-Oberführer SA Felsőbb vezető SS-Gauführer SS Tartományi Vezető Fájl:NP- 1.jpg
SA-Führer SA Vezető SS-Staffelführer SS Csapatvezető Fájl:NP- 1.jpg
SA-Mann SA katona SS-Man SS katona Fájl:NP- 1.jpg

Göring, mint a rohamosztagok parancsnoka (korabeli portréfotója szerint Kommendeur der SA) díszes, három aranyszínű sávval díszített karszalagot viselt. És ezt hordta a nácipárt 1925-ös újjáalakulása után is a Sörpuccs évfordulóinak müncheni egyenruhás rendezvényeinél is egészen a 30-as évek közepéig.

A három sávos karszalagot viselte Rudolf Hess mint a Hitler helyettese a nácipártban, Göring utódjaként Franz Pfeffer von Salomon mint az SA-parancsnoka és Himmler mint az SA alárendeltségébe tartozó SS parancsnoka, majd 1926-ban kapott címe szerint mint az SS Birodalmi Vezetője.


A rangjelzések egységesítését már a kezdetektől nagyon zavarta, hogy az egyes szervezetek, a párt, a rohamosztag, az SS és a többi náci szervezet taglétszáma nagyon különböző volt.

A szakirodalom szerint ez a rangjelzés rendszer csupán 1925 után ezeknek a szervezeteknek az újbóli engedélyezése után kezdett életbe lépni. Azonban már a Sörpuccs (1923) idejéből számos fotón látható a használatuk. Göring korabeli viharkabátos, rohamsisakos portréfotóján, a Bajor kormány letartóztatott vezetőit mutató fotón, valamint Hitler testőreivel készült csoportképén, a Stosstrupp Adolf Hitler tagjainak ismert, teherautós csoportképén.

A fotók egyenruha és rangjelzés alapján történő datálását vagy datálásának ellenőrzését egyébként eléggé megnehezíti, hogy főleg tiszteletbeli tagok, veteránok használták régebbi egyenruháikat régi rangjelzésekkel is rendezvények, ünnepek alkalmával. Továbbá hogy a szakirodalom egy részénél a fordulópontok datálását tévesen a Nácipárt történetének egyes fordulópontjához kötik automatikusan. Például a párt és szervezeteinek Hitler szabadulása utáni újbóli engedélyezéséhez, illetve a hatalomba kerüléséhez. Valamint megtévesztőek lehetnek a filmművészetben megjelenő anakronizmusok, hibák is.

Mind az elnevezésekben, mind a rangjelzésekben megfigyelhető némi következetlenség.


SA, HJ, SS és Waffen SS rendfokozatok

A náci paramilitáris szervezetekben használt rendfokozati rendszerek kaotikus fejlődését viszonylag nehéz nyomonkövetni, mivel:

  • A katonai rendfokozatok használatát a hadseregen kívül tiltották Németországban.
  • Az első időkben valószínűleg Hitler és Röhm elképzelésének megfelelően a formai kérdésekben igyekeztek a baloldali, munkásmozgalmi hagyományokra emlékeztetni. Ezesetben arra, hogy a különféle nemzetiségű korabeli vöröshadseregeknél a rangok és rangjelzések megszűntek, és csak az egységek vezetői voltak elnevezésben megkülönböztetve (szakaszparancsnok, századparancsnok, stb.)
  • Egyes szervezetek, főleg a párt és az SA létszáma a huszas évektől a hatalomátvételig rohamosan növekedett.
  • A szervezeti felépítésben használt nevek változtak, néha zavaróan is. Pl. a korábban a legkisebb, rajnak megfelelő egység nevét, a gruppét később a hadosztálynak megfelelő szervezeti egységre használták.
  • A rendfokozatok egyébként is viszonylag gyakran változtak.
  • A rendfokozatokat igyekeztek egységesíteni annak ellenére, hogy a szervezetek (NSDAP, SA, SS, HJ, NSKK, NSFK, stb.) létszámai nagyon nagy mértékben különböztek.
  • Már röviddel a hatalomátvételt követően elkezdődött a paramilitáris szervezetek rendfokozatainak közelítése a hadseregben használt rendfokozatokhoz.

Olyannyira, hogy a háború alatt a Waffen-SS-nél már csaknem teljes volt a megfelelőség.

  • Ezek 1931-től ahhoz a következetlenséghez vezettek, hogy az alacsonyabb rendfokozatoknál a csillagok száma azt jelzi, hogy tisztes, tiszthelyettes, tiszt vagy főtiszt, és azon belül a csíkok száma, hiánya jelzi az adott rendfokozatot. Míg a magasabb rendfokozatoknál a tölgyfalevelek száma és a csillagok növekvő száma jelzi az adott rendfokozatot.

(A hadseregben a galléron (hivatalos nevén: gallérhajtókán) látható sávok jelezték, hogy tiszthelyettes, tiszt, illetve tábornok, és azon belül a vállapon látható a konkrét rendfokozat.)

  • Némileg zavaróak az egyes szervezeteknél az indokolatlannak látszó különbségek. Pl. hogy az Oberstgruppenführer rendfokozatot csak a Waffen-SS-nél vezették be, illetve egyes szervezeteknél látszólag indokolatlanul megmaradtak régi rendfokozatok. Pl. Staffelführer, Truppführer, stb. A hadnagynak megfelelő Sturmführer az SA-nál és SS-nél megszűnt, igy az Untersturmführer rendfokozatot az Obersturmführer és Hauptsturmführer követte.


Meghatározó fordulópontok[szerkesztés]

  • A szervezetek (elődszervezetek) létrejötte és egyenruhával való ellátása
  • A kezdeti rendfokozatok bevezetése 1923? (SA-Mann, SA-Führer)
  • Katonai jellegű rangok bevezetése gallérhajtókán egy, két, három illetve négy gúla formájú katonai csillaggal, illetve egy vagy két tölgyfalevél standartenführer illetve oberführer rendfokozatnál. 1929????

Először szervezeti egység alapú elnevezésekkel (Schar, Trupp, Sturm, ... -> Scharführer, Truppführer, Sturmführer)

  • Ezek bővítése: (Unter..., Ober..., Haupt... Stráf nélkül, egy illetve dupla stráffal jelölve) 1933. május 19
  • A Hosszú kések éjszakája utáni SA és SS teljes szétválasztása és rendfokozati reform. 1934. október 15
  • A világháború alatti rendfokozati reform. Csaknem teljes megfeleltetés a katonai rangoknak. 1942. április 7

Történet[szerkesztés]

Hitler szerint a müncheni Hofbräuhausban megtartott első tömeggyűlésen, 1920. február 24. kapta a Rendezőgárda a Rohamosztag nevet a verekedésben való helytállás miatt. A SA a horogkeresztes zászlót 1922. augusztus 16-tól, a "köztársaság védelméről" elfogadott törvény elleni demonstráción használták. Korábban az SA csak karszalagot viselt. Az SA egyenruhával való ellátása 1922. késő őszétől kezdődött, és még 1923-ban is tartott.

Az SA egyenruhája 1923-ban még magán viseli a szabadcsapatos időszak stílusjegyeit: Szürke viharkabát a hagyományos horogkeresztes piros karszalaggal, derékszíj, szürke sapka fekete-fehér-piros kokárdával és alatta halálfejes jelvénnyel. Tehát már az SS illetve a Stosstrupp Adolf Hitler létrejötte előtt is használták a halálfejes jelvényt, ami egyébként már korábban is kedvelt szimbólum volt a birodalmi időszakban pl. a huszároknál, az első világháborús elit egységeknél, majd a szabadcsapatok idejében hordták különböző, leginkább szélsőjobboldali szervezetek sapka, sisak illetve karjelvényként. És feltűnik továbbá teherautókon, repülőgépeken és más járműveken is. Az SA-nál azonban a szabadcsapatos kapcsolatok miatt jelent meg.

A későbbiek során lett az SA egyenruha teljesen barna.



Játékfilmekben[szerkesztés]

  • Nem történelmi tévedésből, hanem inkább dramaturgiai okokból gyakran nem korhű öltözetben jelennek meg a szereplők. Ennek oka, hogy a nézők többségének rögzült elképzelése van a kor öltözékéről. Ezért az SS katonák akkor is a jólismert fekete egyenruhában jelennek meg, ha az ábrázolt korban az SS már szürke egyenruhát viselt. Ez ugyanis könnyen összetéveszthető a hadsereg egyenruhájával.
  • Néha azonban megjelennek ezen a dramaturgiai szemponton kívül durva hibák is. Hibás rendfokozati elnevezések vagy a ábrázolt személy ábrázolt rangjától feltűnően eltérő rendfokozaton való megnevezése (SS tábornokot tiszti, altiszti rendfokozaton). Az ábrázoláson néha mulatságos hibák: például az Elátkozottakban fejjel lefelé felvarrt csapatszámozás az SA jobb parolin. Vagy SS tisztnél mindkét parolin SS jelvénnyel.

A tavasz tizenhét pillanatában látható zavar az 1941-es, tábornoki rendfokozati jelzések körül. Schellenberg brigedeführeri rangjelzése a korábbi két tölgyfalevél egy csillaggal három tölgyfalevél helyett. Ráadásul a korhű, új stílusú jelvényekből kialakítva.

  • Népszerűsítő irodalomban néha előfordul, hogy például félreértés folytán nem létező rendfokozatot kreálnak egy szervezeti egység vezetőjéből. (Pl. SA-Abschnittführer, SA-Oberbschnittführer)


Az első időkben az SS illetve előszervezeteinek egyenruhája azonos szabású volt, mint az SA-é, és sapkájukon is ugyanúgy kokárdát és halálfejes jelvényt viseltek. Később fekete sapkát viseltek halálfejes jelvénnyel, és fekete nyakkendőt, majd a hagyományos barna nadrágot is feketére cserélték. A közismert fekete egyenruha fekete tányérsapkával 193?-ben jelent meg.

Az SS eleinte szintén nem használt látható rendfokozati jelzéseket. Később, 1925-29-ig a karszalagjukon fehér csíkok jelezték a rendfokozatot. Az SS Birodalmi Vezető rang 1926 novemberétől létezik, amikor az SS-t besorolták az SA legfelsőbb parancsnokság irányítása alá.





Általában Ernst Röhm-öt szokták az SA vezetőjének mondani, valójában az haláláig Hitler volt, bár hivatalosan Franz Pfeffer von Salomon viselte az Oberste SA-Führer címet 1926. november 1.–től 1930. augusztus 29-ig. 193?-ig az SA közvetlen vezetői SA-Oberführerek voltak, és Franz Pfeffer von Salomon valamint Röhm is az ennek megfelelő kettős tölgyfalevél rangjelzést viselt. Feltehetően emiatt maradt meg ez a rendfokozat több rendfokozati és rangjelzés reform után is - egészen a háború végéig. Annak ellenére is, hogy a hadseregben nem volt ennek megfelelő rendfokozat.

Az 1933-as hatalomátvételig az SA létszáma rohamosan növekedett. A rendfokozatok nem a katonai rendfokozatokat, hanem a hadseregéhez hasonló szervezeti felépítést követték.

Míg a Sörpuccs idején csak öt ezred létezett, és az SA létszáma kb. 6000 fő volt, 1930-ban 100000, az 1933-as hatalomátvételkor már 3 millió fő volt. Miután 1931-ben az SA létszáma elérte a félmillót, 18 Gruppe-t és 5 Obergruppe-t hoztak létre. Ezek parancsnokságait ugyanott állították fel, ahol a hadsereg hadosztály illetve hadtestparancsnokságai voltak. Ebben az időszakban így többen is viselték a két tölgyfaleveles rangjelzést.




A standartenführer alatt a jobb oldalon az egység számát tüntették fel sturm vagy sturm/standarte alakban pl. 14/145 illetve sturmbann/standarte alakban pl. III/127

Az un. Motor SA-nál pl. IV/M81

Ezek egy része eléggé egyszerű kidolgozású, sokszor kifejezetten a házilagos kivitelezés jeleit mutatják.

A későbbiek során egyes egységeknél szám helyett különleges jelvényt viseltek a jobb oldali parolin. Pl. a Feldherrnhalle (wolfsangel rúna középen kisméretű SA emblémával) vagy az SA-Hipo (hilfspolizei - segédrendőrség) alakulatainál rendőrségi jelvény, az SA-Führerschule-nél például a tyr rúnát, vagy az un. repülős SA-nál X alakban elhelyezett szárnyak és légcsavar. (Rossz felbontású felételeken X-nek is látszik.)

Az SS-nél ebben az időben szintén számmal jelzett csapatjelzés volt látható a jobb oldali parolin, majd 1933-ban jelent meg a kettős sig rúna, azaz SS jel a Standartenführer rendfokozatig. Jóval később a Waffen-SS-nél is megjelennek a különféle hadosztályok jelvényei a jobb parolin.

Ekkor jelenik meg a jobb válon a hadseregéhez hasonló, kategóriánként különböző (tisztesek, altisztek, stb.) vállap egyenlőre jelzés nélnül.

Korábban egységesen barna volt a parolik színe. A későbbiek során a parolik színe jelőlte az SA körzethez (Gruppe) illetve a vezérkarhoz tartozást.






A fekete szín alkalmazása a Berlin-Brandenburg SA-Gruppe-nél már azért nem jelentett problémát, mert ekkorra az SS már teljesen fekete egyenruhát viselt.



A rendfokozatokat 1933. május 19-vel nyolc további rendfokozattal egészítették ki. (Dőlt betűkkel jelölve.) Ekkor jelentek meg a rendfokozati jelzéseknél a két vékony ezüst színű zsinórból készített keskeny szalagok, stráfok (Spiegellitzen).

Erns Röhm SA Vezérkari Főnök rangjelzése 1934-ben

A képen látható babérkoszorúval övezett hatágú csillagos rangjelzést az SA vezérkari főnökeként (Stabs Chef der SA) csak Röhm viselte 1933. május 19-től a Hosszú Kések Éjszakájáig. (Állítólag Röhm a boliviai hadseregtől kölcsönözte ezt a tábornoki jelzést. Egy ekkoriban készült bolíviai egyenruhában készült fényképén is ez látható.)

Himmler eleinte szintén csak SS-Oberführer, illetve 1934 augusztusáig SS-Gruppenführer majd SS-Obergruppenführer volt. A babérkoszorúval övezett három tölgyfaleveles rangjelzést csak ezután, a Hosszú Kések Éjszakája után viselte, miután az SS-t véglegesen illetve formálisan is kivonták az SA fennhatósága alól. Addig az SA vezérkari főnökeként formailag Röhm volt az SS parancsnoka is.





1934. október 15-től több, főleg alacsonyabb rendfokozat neve megváltozott, illetve beiktattak két újabb rendfokozat nélkülit (dőlt betűkkel jelölve).




1942. április 7-től a tábornoki rendfokozatok jelzései átalakultak, és a Waffen-SS-nél létrehoztak egy új tábornoki rendfokozatot, az SS-Oberstgruppenführert. Feltehetően ekkor hozták létre az SS-Sturmscharführer rendfokozatot is.

Ez a tábla maradt érvényben a Waffen-SS-nél egészen a háború végéig. A magyar hadseregben is volt hasonló rendfokozat, mint General der Infantrie, azaz gyalogsági tábornok.








Az alacsonyabb rendfokozatok jelzései kezdetben a hadseregben is használatos jellegzetes négyszögletes aluminiumcsillagok voltak. Standartenführertől fölfelé pedig ívelt hímzett (kezdetben lemezből kivágott és préselt) tölgyfalevelek. Több tölgyfalevél esetén már a kezdetektől (a levelek érintkezési pontjánál vagy szárain) makkokkal is díszítették, de ennek természetesen csak esztétikai jelentősége volt. A rendfokozati reformnál kezdték alkalmazni a két zsinórból álló szalagot, és egyes tábornoki jelzéseknél a tölgyfalevelek is kiegészültek egy-egy - általában hímzett - néha fémből készült négyzetes csillaggal.

Az utolsó rendfokozati reformnál a korábbi, kissé ívelt tölgyfalevelek helyett egyeneseket használtak, Obergruppenführernél két, Oberstgruppenführernél három hímzett, négyzetes csillag látható.



A HJ vezetőjének, Arthur Axmann-nak hivalos címe Reichsjugendführer, azaz Birodalmi Ifjúsági Vezető volt. Ezt a címet viselte Baldur von Schirach is 1940-től. 1 = HJ-Reichsjugendführer (három levél két csillag) 2 = HJ-Stabsführer (Stabsführer der Reichsjugendführung) (három levél egy csillag) 3 = HJ-Obergebietsführer (három levél) 4 = HJ-Gebietsführer (két levél egy csillag) 5 = HJ-Hauptbannführer (két levél) 6 = HJ-Oberbannführer, (??) 7 = HJ-Bannführer, (egy levél)

8 = HJ-Oberstammführer, (négy csillag egy vonal) 9 = HJ-Stammführer, (négy csillag)

10 = HJ-Hauptgefolgsschaftsführer(három csillag két vonal) 11 = HJ-Obergefolgsschaftsführer (három csillag egy vonal) 12 = HJ-Gefolgsschaftsführer (három csillag)

13 = HJ-Oberscharführer (két csillag egy vonal) 14 = HJ-Scharführer (két csillag)

15 = HJ-Oberkameradschaftsführer (egy csillag egy vonal) 16 = HJ-Kameradschaftsführer (egy csillag)

17 = HJ-Oberrottenführer (két vonal) 18 = HJ-Rottenführer (egy vonal) 19 = Hitlerjunge

Az általános HJ tagjainak vállapján feltüntették a Bann számát.