Szerkesztő:Wordcitizen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szerkesztő:Wordcitizen/***** Kérjük, hogy ezen a soron ne változtass! ***** Najmányi László író, színház- és képzőművész, zeneszerző

Rövid szakmai életrajz[szerkesztés]

Najmányi László 1946-ban született az ausztriai Hermagorban. Iskolai tanulmányait Budapesten végezte. A Budapesti Műszaki Egyetem Általános Mérnöki Karán szerzett diplomát, 1972-ben.

1971-ben alapította első színházi társulatát, a Kovács István Studió-t. 1971-76 között, saját rendezésében a Studió kb 70 színdarabját mutatta be. 1971-79 között díszlettervezőként dolgozott számos budapesti és vidéki színházban, filmekhez és televíziós produkciós produkciókhoz is tervezett díszletet. Ő írta az első quadrofonikus hangjátékot (A Tolvajok Városa) a Magyar Rádió számára. Forgatókönyveket írt és filmeket rendezett a Balázs Béla Studióban, a Magyar Televízió Iskolatelevíziójában, és Irodalmi Osztályán. Képzőművészként számos egyéni kiállítást rendezett, több csoportos kiállításon vett részt. 1975-ben Eörsi Katalinnal, Orsós Györgyivel, Molnár Gergellyel, Rész Istvánnal, Diner Tamással és Vető Jánossal megalapította a G.G. Miller-A.L. Newman Productions nevű alkotóközönséget, amely az elsők egyikeként készített önálló video darabokat Magyarországon. 1976-ban Eörsi Katalinnal, Orsós Györgyivel, Molnár Gergellyel, Papp Tamással, Rész Istvánnal és Béres Jánossal megalapította a Donauer Video Family Without Video and Friends nevű rock&roll színházat. A színház neve 1977-ben Donauer Arbeiter Familie Ohne Arbeit-re változott. 1977-ben a Molnár Gergellyel megalapította a Rock&Roll High School-t, amellyel a kortárs nyugati rockzenét mutatta be a magyar közönségnek. 1978-ban Molnár Gergellyel, Hegedűs Péterrel és Zátonyi Tiborral megalapította a SPIONS-t, az első keleteurópai punk együttest. Pére Lachaise néven a SPIONS előzenekaraként lépett fel. Néhány koncert után emigrációra kényszerítette őket a diktatúra.

1979-80 között Párizsban élt, ahol a Spions két lemezt adott ki (SPIONS és The Party). Az Orwell-i vízió alternatívájaként Molnár Gergellyel megalapította az Overnational Socialist Party-t (OSP - Nemzetekfölötti Szocialista Párt - The Party), egy rock&roll pártot. Párizsban képzőművészként, illusztrátorként, lemezborító és plakáttervezőként dolgozott. 1979-ben Kiállított és performance-t mutatott be az amszterdami Di Appel galériában.

1980 őszén Kanadába költözött. 1982-ben, Torontóban, Az OSP edukációs programja - Peoples' High School - részeként Aleph és Ta társaságában megalapította a Traveling College of Time Consiousness-t (Az Időtudatosság Utazó Kollégiuma). Allan McIntosh, Ian Greenidge, Steve Fever, Robert Kennedy és Axeff közreműködésével megalakította a The Change nevű rock&roll színházat és zenekart.

1985-ben New Yorkba költözött, ahol megalakította a Les Fleurs du Mal nevű elektronikus színházát. Számos képzőművészeti kiállítást rendezett, képeit New York-i (Julia Wallace Collection és Barbara Linder Collection), Los Angeles-i (Sergio Mendez Collection) és Washington-i (James Lyman Nash Collection) magángyűjtemények vásárolták. Zenegyűjtéssel és történelmi, ethnológiai kutatással foglalkozva bejárta Észak, Dél és Közép-Amerikát. Kutatásai révén eljutott Afrikába, Indiába, Tibetbe, Nepálba, Sri Lankába, Ausztráliába és Japánba. Hosszú időt töltött a Karib tenger szigetein és Délkelet Ázsiában.

1996 óta gyakran dolgozik Magyarországon is. 1999-ben ő hozta létre a világ első, internet-alapú színházát - NetStageOne. Színházával, a Les Fleurs du Mal-al több mint 30 bemutatót - köztük a Solution, A Béke kertje, A bénák városa, a CyberHome című darabokat, és a Thereminiad, valamint a James Joyce és Szombathely kapcsolatát elemző A száműzött Joyce című drámasorozatokat - tartott. DJ NoMore néven számos elektronikus zenei koncertet adott az elmúlt tíz évben Budapesten és vidéken. 1998-ban az Internetto kiadásában jelent meg a Dance The Newyork című lemeze. 2000 decemberében, a budapesti Zeneakadémián ő mutatta be először Magyarországon a világ első térvezérlésű elektronikus hangszerét, a theremint(Theremin elektronikus oratórium). 2001-ben, a Magyar Rádió produkciójával, Papp Gábor Zsigmonddal társrendezésben készült el a Theremin című hangjátéka. 2006-ban, a Nyitott Könyvműhely kiadásában, DJ NoMore néven jelentette meg a Downtown Blues című lemezét. Ez volt első Magyarországon megjelent theremin lemez. Írásai a Wanted magazinban, a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Magyar Hírlapban, a Pergő Képekben, az internetto.hu, index.hu, korridor.hu, bahia.hu és artportal.hu portálokon jelentek meg. Tanulmányt írt a Balázs Béla Studió történetét bemutató kötetbe (Orpheusz Kiadó). Ő tervezte Magyarország első James Joyce szobrát, amelyet Veres Gábor szobrászművész kivitelezésében Szombathely Főterén állítottak fel. 2006-ban publikálta a Theremin című dokumentumregényét (Enciklopédia Kiadó), és a Halász Péter emlékére írt Downtown Blues című rock&roll memoárját (Nyitott Könyvműhely Kiadó). A Blum ház rejtélye című regénye 2007-ben, a Golyós Toll Kft. gondozásában jelent meg. A Downtown Blues című, thereminre és elektronikára komponált lemeze DJ NoMore név alatt, a Nyitott Könyvműhely kiadásában, 2006-ban jelent meg. Ez volt az első, Magyarországon megjelent theremin lemez. A Hippikiller együttesnek több számot írt 2007-ben. 2008-ban, a Golyós Toll Kft. kiadásában fog megjelenni a Prieger Zsolttal és Schuller Gabriellával közösen írt Yippie! című tanulmánykötete. Továbbra is kiadóra vár a Rasta című tanulmánykötete, a Karib könyv, Maláj könyv és Az Amerikák könyve című útinaplói(a A Dél Keresztje trilógia), a DJ NoMore című techno regénye, a Balkan Nights című novelláskötete, a válogatott publicisztikáit tartalmazó kötet, a válogatott színdarabjainak gyűjteménye, a Trebitsch című dokumentum regénye, a TimeBook című önéletrajzi kötete, és az Anima Sound System közreműködésével készült Karl-Heinz Koala című hangoskönyve.


Az elmúlt évtizedekben a következő kódneveken dolgozott: A. L. Newman; Pére Lachaise; Neuma; Boris Popoff; Dr. Bardo; 108; Nemo; The Change; David Dog; Sir David O'Clock; Jam Karet; T.C.T.C.; WordCitizen; MC BusyB; Ambiance21; Karl-Heinz Wienerblut; Dr. Száraz Edith; Dr. Homoki Helga; Dr. Répássy Szender; Perint Pál; DJ NoMore

További információk[szerkesztés]

Najmányi László angol nyelvű szakmai életrajza a

http://www.freewebs.com/wordcitizen/curriculumvitae.htm

címen, magyar nyelvű szakmai életrajza a

http://www.freewebs.com/wordcitizen19/curriculumvitaemagyar.htm

címen olvasható. Honlapja a

http://www.wordcity.webs.com

címen található.