Szerkesztő:Wiki-tom76/Merrimac Hat Company

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Merrimac Hat Company egy meghatározó jelentőségű kalapkészítő vállalkozás volt az 1860-as évektől kezdődően egészen az 1950-es évek végéig. A Massachusetts államban lévő Amesbury városban felépült üzemben több mint 500-an, míg további 1500-an dolgoztak Alabama-tól Új-Skócia-ig.[1] Az ebből az időszakból származó kalapok megtekinthetőek az Amesbury-ben található Salisbury Point Railroad & Hat Museum-ban.

Háttértörténet[szerkesztés]

Issac Martin 1838-ban kezdte meg a kalapok gyártását a massachusettsi Amesburyben lévő farmján egy kis üzemben. 1860-ban partnerként csatlakozott hozzá Abner L. Bailey, akivel együtt egy kis malmot építettek az Amesbury-i Bailey's Pond közelében, amelyet felduzzasztottak, hogy vizet biztosítsanak a kazánokhoz és a befejezési folyamathoz. 1860-tól 1866-ig a cég Amesbury Hat and Horton Hat néven volt ismert, de 1866-tól a Merrimac Hat Company név állandósult. Sikerének csúcspontján, az 1940-es években a cég az ország legnagyobb díszített kalapok gyártója volt.

Hanyatlás[szerkesztés]

Noha a gyár a leginkább virágzó része volt az Amesbury vállalatnak, a II. világháború után a férfidivatban bekövetkező változás miatt a kereslet jelentősen lecsökkent a kalapok iránt. A cég évtizedeken át küszködött mielőtt végleg bezárta kapuit 1970-ben. A fennmaradt épületek egészen a 80-as évek végéig álltak gazdátlanul, amikor is elkezdődött luxuslakásokká történő átalakításuk.

Referenciák[szerkesztés]

  1. Making the Headlines: How hats are designed, manufactured, trimmed and sold by the Merrimac Hat Corporation, together with some pertinent facts about the history and organization of the company by Merrimac Hat Corporation (1944)