Szerkesztő:Texaner/wikidatacon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Beszámoló a WikidataCon konferenciáról.[szerkesztés]

Október 28-án és 29-én rendezte a Német Wikipédia Egyesület (WMDE) az első Wikimédia Konferenciát a „Berliner Tagesspigel” székházában.

A konferencia résztvevőinek létszáma 200-ba volt meghatározva. Az én részvételemet teljes egészében (utazás, szállás, étkezés) a Német Egyesület finanszírozta. Berlinbe 27-én utaztam a Ryanairrel, vissza 30-án a az Easyjettel. 27-én délután városnéző sétát szerveztek. Miután 24-éve nem voltam Berlinben érdekes volt az újonnan épített belvárost látni. Este egy romkocsmában buli volt, borzasztóan hangos ami a beszélgetés lehetőségét kizárta.

A konferencia 5 szekcióban zajlott. Különböző okok miatt én a plenáris előadásokat kivéve minden időmet a szakmai szekcióban töltöttem. Az itt hallgatott előadások, feltételezem, hogy az olvasók zömét nem érdekli. A magyar Wikipédia kevés számú informatikusa pedig az előadások, bemutatók és workshopok címéből is el tudja képzelni, hogy miről volt szó.

Szakmai szekció[szerkesztés]

Első téma a Java használata volt: How to use Wikidata in Java, WikidataJS: query, parse, and edit Wikidata data in Javascript. Ezek az előadások nagyon fontosak voltak számomra. Ha pár hónappal ezelőtt ismertem volna az itt bemutatott java class-okat akkor sok programozási problémát sokkal egyszerűbben abszolváltam volna.

A következő előadás: Lua for beginners címet viselte. Ez nem sok újat adott, de jól összefoglalta azt amit tudok és még tudnom kellene a Lua területén.

A leghosszabb és nem kevésbé érdekes a Query Wikidata - Basics Workshop és a Wikidata Query Service and SPARQL - Advanced Workshop volt. Erre pontosan ugyan az vonatkozik mint a Java előadásra. Sok küzdelmes órát megspóroltam volna, ha előbb veszek részt egy ilyen workshop-on. Egyébként megérné egy hasonló rendezvényt összehozni a magyar wikipédisták és nem csak a wikipédisták, hanem, könyvtárosok, humán tárgyakat tanító tanárok, újságírók részére!

Most szeretnék rátérni a plenáris előadásokra.

Plenáris előadások[szerkesztés]

Wikidata: State of the Project[szerkesztés]

Az 5. születésnapját ünneplő Wikidata helyzete nyilván mindenki számára érdekes lehet, a Wikidata iránt lelkesedő és az azt utáló kollégák számára egyaránt. A lényeg, a Wikidata köszöni jól van, valószínűleg jobban mint a nagy testvére. 8000 aktív (>5 szerkesztés/hó) 1400 nagyon aktív (>100 szerkesztés/hó) szerkesztő, 37,8 millió tétel. A Wikidata aktivitás az idei wikimániát követően egy robbanáson ment át az azóta elmúlt pár hónap alatt megduplázódott a wikidata-tételek száma. Sajnos nem voltam ott de szívesen megkérdezném a Wikimánia résztvevőitől, hogy mi volt az esemény, vagy bejelentés ami ennyire ráirányította a Wikidatára a közösség figyelmét. Az előadás az alábbi videón érhető el: wikidatacon2017-10003-wikidata_state_of_the_project

A szerkesztők és szerkesztések számának ugrásszerű növekedése mellett a konferencián elhangzott két kulcs előadás azt is megmutatta, hogy a Wikipédia mozgalom szintet lépett és már nem csak a tudásra vágyó nagyközönség számára érdekes, hanem megjelentek azok a szakmák (könyvtárosok, adatújságírók, történészek) akik számára a Wikipédia azon belül elsősorban a Wikidata nyersanyagot, illetve munkaeszközt jelent. A konferencia két plenáris előadása (Keynote session) legalábbis erről szólt.

Keynote #1[szerkesztés]

Fabian M. Suchanek, professor at Télécom Paris Tech University, working on YAGO A YAGO projektről (Yet Another Great Ontology) Fabian Suchanek tartott előadást. A projekt lényege, hogy 3 nagy tudásbázisból a Wikidatából a GeoNames-ből és a WordNetből ügy nevezett extractorok (programok) segítségével épít egy nagy ontológiai tudástárat. Az előadó Elvis Presley példáján mutatta be a Wikidatából automatikusan generálható ontológiai gráfokat. Beszélt az adattisztítás és a konzisztencia ellenőrzés problémáiról. Az előadás állítása, hogy a Wikidata és a különböző nyelven írt szócikkek felhasználásával 95%-os megbízhatósági szint érhető el tisztán számítógépes feldolgozás segítségével. Az előadás szövege itt: YAGO érhető el.

Keynote #2[szerkesztés]

Michael Kreil, datajournalist at Data Sciences and Stories Michael Kreil a Tagesspiegel német adatújságírója (adatújságíró ?? van egyáltalán ilyen Magyarországon?) tartott előadást az adatújságírás miben voltáról. Előadásában bemutatta, hogy a Tagesspiegel, hogyan használt fel Wikidata adatokat az őszi Német parlamenti választásokkal kapcsolatban a Tagesspiegel online kiadásában. Az előadás itt: datajournalist_at_data_sciences_and_stories tekinthető meg.

A Wikidata mint univerzális könyvtári tezaurusz[szerkesztés]

A fenti két előadáson kívül még egy nem technikai előadáson vettem részt. Ezt az előadást: Wikidata as universal (library) thesaurus Theo van Veen a Királyi Könyvtár (Holland Nemzeti Könyvtár) munkatársa tartotta. Kihangsúlyozta, hogy előadása nem a Királyi Könyvtár hivatalos elképzeléséről szól, hanem csak az Ő és néhány munkatársának az ötletéről, de az így is nagyon elgondolkodtató. A szakmai részletekbe nem mennék bele, lévén nem vagyok könyvtáros. Azt a hozzáértők az előadását meghallgatva: wikidata_as_universal_library_thesaurus megértik. A nem szakmai közönség részére az lehet érdekes, hogy hogyan jutottak erre a véleményre. A Holland történelmi újságok feldolgozása során a Wikidatát mint egy bázist (hub-ot) használták más adatbázisok, katalógusok eléréséhez (lásd:Nemzetközi katalógusok). Ezt az tette lehetővé, hogy egyre több nemzeti könyvtár csatlakozik a Wikipédiához, és tölti fel katalógusait a Wikidatára. (lásd: PIM) Az kézenfekvő hogy egy sok pontos gráf esetén, ha van egy központi csúcs sokkal gazdaságosabb más csúcspontok elérése mint ha minden csúcsot minden csúccsal össze kell kötnünk. Így az már egyébként a Wikidatára feltöltött nemzeti könyvtárak azonosítóin keresztül lényegesen kisebb programozói ráfordítással érték el a könyvtári katalógusokat mintha minden egyes könyvtárral külön külön kellet volna felvenni a kapcsolatot.

Wikidata születésnap[szerkesztés]

A Wikidata ezen a hétvégén ünnepelte az 5. születésnapját. A születésnapi ünnepség egy csoportkép készítésével kezdődött.

Wikidata konferencia 2017

Majd Lydia Pintscher a Wikidata anyja és motorja tartott egy előadást a tervekről és Lucie-Aimée Kaffe a Southamptoni Egyetemen végzett kutatásokról tartott előadást [1]

Nyelvek a Wikidatában[szerkesztés]

Az előadásában elsősorban a szemantikus webbel kapcsolatos kutatásokról beszélt. A Wikidata egy többnyelvű strukturált tudástár (knowledge base). A strukturáltság biztosítja, hogy egy (strukturált) adat bármely nyelven elérhető számitógéppel. Ennek feltétele, hogy a szükséges állítások cimkéi (statement) és a predikátumok (property-k) lehetőleg minden nyelven rendelkezésre álljanak. Ha ez teljes lenne, akkor a Wikidata akár a világ legnagyobb multilingual szótára címre is igényt tarthatna. Az előadás pillanatában a Wikidata 24 millió egységgel (entities) és 3386 predikátummal (property) rendelkezett. A Wikidatában tárolt adatok különböző nyelvi környezetből történő eltelhetőségét az határozza meg, hogy a címkék és a predikátumok elérhetők-e az adott felhasználó által használt nyelven. Ezzel kapcsolatosan végeztek vizsgálatokat. Jelenleg a világ web-en található tartalmának több mint 50%-a angol nyelvű, a második legelterjedtebb nyelven a kínain csupán 2%. Ezekkel az adatokkal hasonlították össze a Wikidata egységeinek a címkéit a különböző nyelveken. Nyilván egy csak magyarul beszélő felhasználó számára egy Wikidata egység csak akkor érhető el, ha annak van magyar címkéje. Különböző statisztikákat mutatott az előadó. Magyarország a Wikipédiában elfoglalt helyéhez hasonlóan a Wikidatában is a 23. helyre került.

Születésnapi ünnepség[szerkesztés]

baloldalt középen a birsalma sajt, jobbra középen a szaloncukor

A születésnapon természetesen volt torta és egy külön asztalon felvonultak a világ édességei. Magyarországot szaloncukor és házi készítésű birsalma sajt képviselte. A édességeken kívül minden résztvevő, kis 2 perces előadásban mondhatta el, hogy milyen sikerekkel, speciális megoldással, újító ötlettel ünnepli a Wikidata 5. születésnapját. A születésnapi felajánlásokat Wikidata:Fifth Birthday/Presents itt lehet megtekinteni. Engem személy szerin zavart, hogy emlékeztetett fiatal koromra amikor tanulmányi/munka versenyre tett felajánlással kellett ünnepelnünk valamely kedves vezető születésnapját, de a résztvevők döntő többsége akkor még nem is élt.

  1. [1]