Szerkesztő:Szilas/Frankfurti Könyvvásár 2017

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2017. október 10. és 15. között a Wikimedia Deutschland meghívására (részben fedezték szállás- és utazási költségeimet, legalábbis ígéretet kaptam az utólagos megtérítésre) részt vettem a Frankfurti Könyvvásár idei rendezvényén. A meghívás meglepetésként ért, valószínűleg azért kaptam, mert németül és franciául is tudok, elsősorban olvasni és fordítani, és mindkét nyelvű wikipédián előfordultam már kisebb szerkesztésekkel.

Az idei díszvendég Franciaország volt, és ebből az alkalomból a német szervezők franciául és németül tudó wikipédistákat hívtak meg annak érdekében, hogy közösen szerkesszenek (Edit-A-Thon) a francia írókkal és irodalommal kapcsolatos szócikkeket, valamint fotókat készítsenek a Commons számára a könyvvásáron megjelent írókról.

Elsősorban a legalább az egyik nyelven anyanyelvi szinten beszélő wikisek vettek részt a közös munkában. Az én nyelvtudásom arra természetesen nem volt elég, hogy érdemben beleszóljak a két nyelv közötti fordítói munka finomságaiba. Ugyanakkor mind a wikipédisták rendezvényének, mind magának a vásárnak a megtekintése nagyon tanulságos volt a számomra, amit a további wikis munkában jól fogok tudni hasznosítani. Emellett lehetőségem nyílt a város nagy részének bejárására, különös tekintettel az egyik kedvenc témámra, a múzeumokra, amikben Frankfurt nagyon gazdag.

Néhány fotó a rengetegből, amit feltöltöttem a könyvvásárról: