Szerkesztő:Szarvasember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mint ló a lónak (Like horse to horse) Szladek Péter 2014 december 9. 15 óra és 15 óra 45 perc között készült leghíresebb alkotása, remekműve.

A kép[szerkesztés]

20,23 x 21,01 cm nagyságú, kelet szibériai óriás ugróbolha bőrére festett tanulmánykép. Egy rejtélyes, megfontolt, választékosságal teli bölcsességet sugárzó ló mosolya, egy csodálatos, érdekes sárga háttérrel. Sokak szerint talán az egész festészet történetének legzseniálisabb alkotása. Ez köszönhető annak, hogy a kép készítésének technikája a mai napig ismeretlen, a legkomolyabb művészettörténészeknek, illetve műszakértőknek is komoly kihívást jelent a kép technikájának megfejtése. (A képet 2014. december 10.-én ellopták.)

A kép eltűnésének története[szerkesztés]

Szladek a kép készítése utáni éjszaka magával vitte kedvenc kulturális italfogysztó egységeinek egyikébe, hogy barátainak dicsekedjen az alkotással. Több máig ismeretlen alak környékezte meg a művészt, leitatták, majd brutális módon megfosztották a képtől az alkotót. A kép napokig nem került elő, majd egy New York-i árverésen rekord összegért, 13 dollár 30 centért talált gazdára.

A cím[szerkesztés]

Szladek soha nem adott címet a képeinek, ennél az egynél azonban kivételt tett. (Nem fejezte be munkáit, így a félkész műveknek nem kellettek címek. Ez az egyetlen befejezett mű, ezért hatalmas értékkel bír) Egyes feltevések szerint a zseniális művész őrült öccse Máté adta az alkotásnak a címet.