Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:RockyHu/Munka2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2003-ig a méreg halálos adag nátrium-tiopentalból (ami nyugtató hatású), pankuronium-bromidból (ami izombénító, és a légzés összeomlását okozza) valamint kálium-kloridból (ami megállítja a szívet) áll.


Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) a tervek szerint mindösszesen 3 darabot fog megépíteni az új DDG-1000-osztályú hadihajókból, ugyanakkor folytatni kívánja a régebbi Arleigh Burke-osztályú rombolók építését. Az amerikaiak utoljára 2002-ben rendeltek az Arleigh Burke-osztályból, összesen 62 darabot, melyek megépítése jelenleg is tart. Mindeközben a haditengerészet azzal próbál egy kis időt nyerni az új DDG-1000 hadrendbe állításáig, hogy tucatnyi korábbi konstrukciójú rombolót és cirkálót újít fel.

Az új DDG-1000 ára sokkal borsosabb (több mint 4 milliárd dollár), mint egy Arleigh Burke rombolóé (1 milliárd dollár), természetesen ez is szerepet játszik az új hadihajó csökkentett darabszámához. Így most a Burke-osztály és a Ticonderoga-osztály felújítása van tervbe véve, ez utóbbi így akár az 2030-as évekig hadrendben maradhatna. Az új DDG-1000-osztály késedelme tehát nagyban átvariálta az amerikaiak tervét, ezért kell most kiemelt hangsúlyt fektetni a meglévő osztályok felújítására.

Az amerikai haditengerészet körülbelül 200 millió dolláros felújítási költséggel számol egy-egy romboló esetében, a cirkálóknál még ennél is többre. A nagyjavítás során kicserélik a hajó elhasználódott részeit, továbbá új technológiák is beépítésre kerülnek. A mostani korszerűsítés azonban több egy hagyományos felújításnál, hiszen a U.S. Navy ezúttal néhány, a DDG-1000-hez kifejlesztett technológiát is alkalmazni kíván a hajókon. Ezeknek köszönhetően csökkenthető lesz a szolgálatot teljesítő személyzet létszáma, ezáltal javulhatnak a megmaradó tengerészek munkakörülményei. Az amerikai haditengerészet most meglévő hadihajói felújítását helyezi előtérbe, szemben a költségesebb új típusok megépítésével.