Szerkesztő:Qmoul

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szlovákiai magyar amatőr színjátszás

Bevezetés[szerkesztés]

A címszó létrehozásának ötlete egy plakát előkerülése kapcsán született. A plakát egy 1918-ban Őrsújfalun bemutatott színielőadást hirdet. Akkor beszélgettünk arról, hogy minden településen előkerülhetnek efféle értékek, hiszen szinte minden településen működtek színjátszó csoportok, amelyek telente betanultak valamilyen népszínművet, játszották otthon, esetleg a szomszéd faluban. Ez egy falu életében nagyon jelentős esemény volt, hiszen közösségépítő szerepe tagadhatatlan. Bárcsak manapság is minden faluban lenne színjátszó csoport, amelyben kicsi és nagy együtt játszana. Bennünket igazol ez a levél és az a két kép, melyet a teljes anyag feltöltése előtt a Szabad Újságban megjelent riport után kaptam, és itt közzé teszem, mégpedig azért, mert ez mutatja meg a lényegét annak, hogy miért is vágtunk bele ebbe a munkába.Mindenkit arra biztatok, küldje az anyagot, kerüljön föl a Wikipédiára, hogy bárki, a világ bármely szegletében láthassa ezeket az értékeket.

"Tisztelt Szabó Csilla!

Olvasva a Szabad Újságban közzétett riportot Önnel,előkerestük azokat a régi fotókat, melyeken a községünkben régen működő színjátszó csoport látható. 

A fenti képen Gergely József: Gyöngyösbokréta c.háromfelvonásos színdarabjának szereplői láthatók.A kép 1938-ból való. Gergely József községünk, Füleksávoly szülőtte volt.A kép 1938 január 9.-én a Prágai Magyar Hírlapban is megjelent, mely úgy említi, hogy a darabot Szlovákia szerte nagy sikerrel játszották.

Az alsó képről sajnos nem sokat tudunk, de felismerhetőek apáink, nagyapáink rajta. A képen A gyónási titok áldozata c. színdarab férfi szereplői láthatók rajta.

Nagyon büszkék vagyunk elődeinkre!

Tisztelettel: Tőre Géza, Füleksávoly"

Történt mindez még annak előtte, hogy ötven évvel ezelőtt útjára indult az a fesztivál, amely seregszemléjévé vált a szlovákiai magyar amatőr színjátszó csoportoknak. Az ötven év alatt volt bőségesebb termés, és kevésbé bőséges. Sajnos akadtak szűk esztendők is. Ez azonban nem annyira fontos. Sokkal fontosabb az, hogy azt a hatalmas megteremtett értéket, amelyet játszók, lelkes pedagógusok, színházat szeretők létre hoztak, láthatóvá tegyük. A továbbiakban összeállítottunk egy listát azon csoportok nevével, melyeknek valaha, vagy akár még ma is működnek, és mi tudunk róluk. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a lista nem teljes. Felhívást tettünk közzé az Új Szó hasábjain, és ennyi anyag gyűlt össze. A Jókai Napok kiadványaiból a tulajdonunkban levő tíz év anyagát digitalizáltuk és szintén közzé tesszük itt, azzal a reménnyel, hogy ez az anyag egyre gyarapodni fog.