Szerkesztő:Petitefluerm/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tomka Béla (Salgótarján, 1962. május 8. – ) magyar történész, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének egyetemi tanára. Fő kutatási területe a 20. századi társadalom- és gazdaságtörténet, különös tekintettel a nemzetközi összehasonlításokra.

Egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem (JATE) történelem szakán végezte, majd ezt követően MTA TMB ösztöndíjasként a Budapesti Corvinus Egyetem (MKKE) Gazdaságtörténeti Tanszékén, az Egyesült Államokban (Minneapolis) és Németországban (Münster) folytatott doktori tanulmányokat. 1995-ben szerezte meg a Dr. univ., 1996-ban a PhD fokozatot. Később könyvként is megjelent doktori disszertációja levéltári anyagok széleskörű bevonásával vizsgálta a bank-ipar kapcsolatokat a 19-20. század fordulójának Magyarországán, egyben törekedve a nemzetközi gazdaságtörténet-írásban a témára vonatkozóan nagy szerepet játszó megállapítások – R. Hilferding és A. Gerschenkron téziseinek – korrekciójára. 2004-ben habilitált, 2010-ben nyerte el az MTA Doktora címet. Akadémiai doktori értekezésében számos társadalmi-gazdasági terület rendszeres és empirikus elemzésével igyekezett meghatározni Magyarország helyét a 20. századi európai társadalmi és gazdasági konvergenciák/divergenciák rendszerében.

A 20. századi magyar és európai gazdaság- és társadalomtörténeten belül a család és a népesség változásai, valamint a szociálpolitika alakulása állnak újabb kutatásainak középpontjában. Legutóbbi munkái a gazdasági növekedés és a fogyasztás kelet-közép-európai összehasonlító történeti vizsgálatával foglalkoznak.

1992-től az Aetas c. folyóirat társszerkesztője, emellett más tudományos periodikák szerkesztőbizottságának tagja (Esély, Hungarian Historical Review). A Hajnal István Kör választmányának tagja. 2010-ben az amszterdami székhelyű International Social History Association (ISHA) elnökségébe választották, s a szervezet angol nyelvű Hírlevelének szerkesztője lett. Az ELTE Gazdaság- és társadalomtörténeti PhD programjának külső alapító tagja.

Európa és Amerika számos kutatóintézetében és egyetemén megfordult kutatóként és meghívott előadóként, melyek közé tartozik Amszterdam, Mannheim, Berlin, Oxford, Edinburgh, Portland (OR) és Jéna. 14 könyv szerzője és további kötetek szerkesztője, emellett nagyszámú tanulmányt közölt. A Bolyai Plakett (2010) és az Akadémiai Díj birtokosa (2010).


Főbb művei[szerkesztés]

  • A Social History of Twentieth-Century Europe (London and New York: Routledge, 2013)
  • Gazdasági növekedés, fogyasztás és életminőség: Magyarország nemzetközi összehasonlításban az első világháborútól napjainkig (Budapest: Akadémiai Kiadó, 2011)
  • Welfare in East and West: Hungarian Social Security in an International Comparison, 1918-1990 (Berlin: Akademie Verlag, 2004)
  • Családfejlődés a 20. századi Magyarországon és Nyugat-Európában: konvergencia vagy divergencia? (Budapest: Osiris Kiadó, 2000)


További információk[szerkesztés]

http://www2.arts.u-szeged.hu/legegyt/oktatok/Tomka_Bela/Tomka_Bela_menu_hun.htm

http://mta.hu/mta_tagjai?PersonId=16647