Szerkesztő:PerseusWiki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

próbálgatom a Wikit. Ha látsz valamit, amit nem jól csinálok, kérlek jelezz!

Napló 2015-06-22[szerkesztés]

Több napi munka után se kezd összeállni a nagy szócikkem = Szkeptikus Társaság. Nehezen haladok és folyamatosan tanulni kell a wikit, a szerkesztést, valamint a folyamatos captcha zavaró :( és a témában is érnek meglepetések.

  • pár dolognak utána kell néznem, mert ez a téma (Tudományfilozófia, Szkeptikus Társaság) sokkal mélyebb mint ahogy gondoltam.
  • pár dologban még hiányérzetem van.
  • még sok átfogalmazás kell, amíg elégedett leszek vele. Forráskutatásban jónak érzem magam, de nyelvi, stilisztikai dolgokban kevésbé vagyok magabiztos.
  • Kellenének olyan kutatások, elemzések, amelyek a SZT tudománynépszerűsítő, a társadalomra pozitív hatását mérik. ha tudsz hasonlókat jelezz.
  • A témát a jóindulat és a semlegesség irányába kell vinnem, ami minden oldalról elfogadható.
    • pár kritikai jellegű nézőpontot betettem, de most a SZT pozitív oldalából lett kevés, ez az egyensúly kérdés és semleges nézőpont nagyon nehéz.
  • valószínűleg pihentetnem kell a témát.

a mai kedvenc idézetem

Popper falszifikálhatósági elvét azután Lakatos Imre pontosította annyiban, hogy a tudományos elméletek helyére a kutatási programot tette. Rájött ugyanis, hogy általában nem lehet teljes egészében megcáfolni egy eléggé megalapozott tudományos elméletet. Néhány elemét cáfolja a valóság, de ilyenkor az elmélet kisebb-nagyobb módosítás után ismét elég jól használható. Egészen addig, amíg végleg el nem avul. Majd jött egy Feyerabend nevű pali (pontosabban Pali, azaz Paul), és mindezen okoskodásokat kukába hajította. Olyat mondott ugyanis, hogy meg kellett kapaszkodnom ültömben: nem érvelhetünk amellett, hogy egy racionális hagyomány kitüntetett egy nem racionálissal szemben, mivel a racionális érvelés körbenforgást eredményez, ha pedig egyszerűen kijelentjük, akkor dogmát alkotunk. Ami ugye a legkevésbé sem racionális. Szóval a tudomány azért tudomány, mert annak tekintjük. Egyébként minden elmegy, anything goes.

http://konyvkultura.kello.hu/kritika/2015/05/tudomany-hatarai

– A TUDOMÁNY HATÁRAI , MEGJELENT: 2015. május 11. , SZERZŐ: Rácz András

--PerseusWiki vita 2015. június 22., 02:46 (CEST)


Szkeptikusok[szerkesztés]

Az a javaslatom, hogy kezdőként előbb nézz körül, hogy a gyakorlatban mit jelent a kiegyensúlyozott szerkesztés, mert most pont az egyik darázsfészek-témába nyúltál bele. Ami nem baj, de először csak csiszolgassál. Ez a szerkesztésed túl nagyívűre sikeredett, szerintem. És magad is látod, hogy a megfogalmazás, bizony, jócskán kibillent az egyensúlyból Slemi vita 2015. június 24., 12:52 (CEST)