Szerkesztő:Pércsi Sándor/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ölveti László (Ungvár, 1941 – 2009) szabadfogású birkózó, világbajnoki bronzérmes.

Általános iskoláit már Debrecenben fejezte be, a Füvészkerti Általános Iskola kitűnő diákjaként ballagott 1956-ban. A cívisvárosban ismerkedett meg a birkózással, középiskolai tanulmányai alatt Szegeden versenyzett, ahol erdészetet tanult. Ennek a mesterségnek nagy hagyománya volt az Ölveti családban, édesapja, Ölveti Sándor Gúton, Nagycserén és Bánkon volt főerdész.

1960-ban visszatért Debrecenbe, és az olimpiai bajnok Hódos Imre nevével fémjelzett DVSC birkózócsapatának lett tagja. Edzője, Németi Gyula mesterien egyengette pályáját, neki köszönhetően a katonai szolgálat alatt is aktívan versenyezhetett. Hódos Imre, aki a kezdetekben még csapattárs, később edző és jó barát lett, mindvégig mellette állt, megosztva vele minden tudását.

Ölveti László 1960-ban ifjúsági magyar bajnoki címet szerzett, majd 1965-ben, 1966-ban és 1969-ben a felnőttek között is verhetetlennek bizonyult. Pályafutása csúcsaként említhetjük az 1965-ös manchesteri szabadfogású világbajnokságot, melyen a debreceni birkózó a dobogó harmadik fokára állhatott fel, 1966-ban Mexikóban pedig előolimpiát nyert. Eredményei elismerése jeléül 1969-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címmel tüntették ki.

Aktív pályafutása után edzőként tanította a DVSC ifjúsági versenyzőit a birkózás fortélyaira, számos magyar bajnoki címmel öregbítve a debreceni sport hírnevét.