Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Nonamepanda666

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

re:public galéria[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A re:public galéria Pécsen található a Zsolnay negyedben elhelyezkedő PTE-BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken. 2012-ben jött létre, és azóta már több kreatív kiállítást rendeztek már itt, többek közt a PTE Művészeti Karának hallgatóinak alkotásaiból, festménybemutatóikból, illetve a tanszék saját hallgatóinak fotókiállításai is láthatóak voltak már. A galéria határozottan előnyben részesíti az underground kiállításokat.

Kiállítások[szerkesztés]

A kiállításszervezés kurzus keretében zajlik. Egy félév során átlagosan öt-hat kiállításra szokott sor kerülni. Az első kiállítása a galériának a Welcome, Mr. President! névre hallgatott, és kilenc elnöki látogatást elevenített fel különböző sajtófotók és újságcikkek segítségével, melyek 1982 és 2007 között jelentek meg. Azonban a galéria hivatalos megnyitására két hónappal később került sor a Zsolnay Kulturális Fesztivál keretei között. 2012 augusztusában Illusztrátor Pajtások névvel következett egy újabb kiállítás, amely a Robot témát dolgozta fel a bemutatott képek által.

2012 szeptemberében a Vizuális Művészeti Fesztivál kapcsán újabb kiállításra került sor, amikor az ART Moments-re zsűri, illetve közönségszavazatok által válogatták össze a megjelenésre szánt képeket.

2012 október harmadikától huszonötödikéig a PTE Zenélő Egyetem közreműködésével jött létre Roclitera vol. 1 címmel, amelyen Lékó Tamás fotóit, illetve Baksa-Soós Attila szürrealista novelláit lehetett megtekinteni, melyek kortárs magyar pop-rock szcéna zenekarait mutatták be.

2012 novemberében Varga Gabi Overdose című kiállítása, és lapbemutatója zajlott le a galériában. Ezután már csak 2013 márciusában következett az új kiállítás, amely a Fankofón Fesztivál pécsi rendezvénysorozatának egyik hivatalos programja volt, és A svájci képregény: a képek csúcstalálkozója névvel került rá sor.