Szerkesztő:Mini Magyarország/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Mini Magyarország Magyarországon az egyetlen interaktív makettpark, amely az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található, a történelmi Magyarország közepén, Szarvason.

Mini Magyarország[szerkesztés]

A Mini Magyarország Európa legújabb makettparkja, amelyben Magyarország épített öröksége, hazánk nevezetes épületeinek, vasútjainak, hajóinak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása látható. A Mini Magyarország Magyarországon az egyetlen interaktív makettpark, amely az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található, a történelmi Magyarország közepén, Szarvason.

A makettpark 2013. április 10-én nyílt meg a Szarvasi Arborétumban. Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a Szegedi Dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az Egri Vár makettje, amely 16. századi, eredeti állapotában mutatja be a várat, és a hozzá kapcsolódó leghíresebb történelmi eseményt, az 1552-es ostromot, az egri vár védőinek a török sereggel vívott hősies csatáját, kicsiben.

A részletgazdag makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott 12 szakember – köztük elismert képzőművészek -, és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A speciális technológiai kivitelezésnek köszönhetően a kicsinyített épületek a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.

A Mini Magyarország makettpark felülnézetben Magyarország alakját formázza, a határvonalakat piros levelű cserjék jelzik. A makettparkban a folyók, tavak és az egyes épületek is földrajzi elhelyezkedésüknek megfelelően kaptak helyet.

Interkatív makettek a Mini Magyarországban[szerkesztés]

A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai a nyitás után éppen egy évvel, 2014. április 11-én debütáltak a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között. 2014 tavaszától az ország egyetlen interaktív makettparkjában mintegy félszáz makett látható. Közel 280 méternyi mini vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő mini mozdonyok és a mini Balatonon, illetve a mini Dunán ringatózó hajó és vitorlás makettek mellett több emblematikus épület, kastély, templom, állomásépület meg is szólal a történelmi Magyarország közepén, a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarországban.

Mini vasutak a Mini Magyarországban[szerkesztés]

A magyar vasúttörténet legendás „szereplői”, a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz, vagy a NOHAB mozdony közlekednek a Mini Magyarországban. A járműveket maguk a látogatók indíthatják el.

Az interaktív vasútmakettek olyan mini állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási vagy a bátaszéki vasútállomás.

Hajók a Mini Magyarországban[szerkesztés]

A Mini Magyarországban a mini Balatonon a „Magyar Tenger” legendás hajói láthatók, köztük a Schärenkreuzer, a Kalóz, a Dragon, a Jolle, a Beluga, vagy a „Földkerülő” Szent Jupát alapmodellje, a Balaton 31.

Hangzó makettek a Mini Magyarországban[szerkesztés]

A Mini Magyarország interaktív makettjei között hangzó épületek is szerepelnek. A Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból a híres harangjáték, a mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik. Az Egri Vár makettjében a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül.

A Mini Magyarország mini Operaháza Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója közreműködésével szólalt meg először 2013. július 2-án, Melis György, a szarvasi származású Kossuth-díjas művész születésének 90. évfordulója alkalmából. Az Operaház makettjéből a híres Melis-ária, Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendül fel – Melis György előadásában.

Kategória:Makettpark Kategória:Szarvas Kategória:Mini Magyarország Kategória:Szarvasi Arborétum Kategória:Nevezetességek Kategória:Természet


Források[szerkesztés]

== További információk == (www.minimagyarorszag.hu) == Kapcsolódó szócikkek == (a témakör Wikipédia-cikkei és más, a wikiken belüli információk)