Szerkesztő:Lhgergo/Zenwalk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Zenwalk (eredetileg Minislack) egy Slackware alapú Linux-disztribúció, amelyet Jean-Philippe Guillemin alapított. A feljesztések során a Zenwalk teljesen elvált a Slackwaretól, miközben a kompatibilitását teljesen megtartotta az eredeti rendszerrel. Ez az operációs rendszer teljesen felhasználóbarát, sokoldalú (főleg az Internet szofverekre és a programozásra fektet hangsújt). A Zenwalk sokolalúságát bizonyítja az is, hogy a kezdő és haladó Linux felhasználók megtalálhatják a konfigurálás számukra egyszerűbb módját (parancssoros vagy grafikus).

Története[szerkesztés]

Jean-Philippe Guillemin (ismert még Hyperion és JP néven is) indította. A rendszert eredetileg Minislack-nek hívták, csak az 1.1-es változattól ismert mai nevén. Az disztribúció eredetileg KDE felületet használt, a 0.3-as verziótól tért át a kisebb erőforrásigényű XFCE-re (a rendszerhez GNOME és KDE csomagok szintén elérhetőek).

Célok[szerkesztés]

A Zenwalk Projekt célja egy kisméretű (az ISO-képfájlon minden feladatra csak egy program található), egyes processzorokhoz optimalizált operációs rendszer elkészészítése. A disztribúció része még egy hatékony, függőségek kezelésére képes csomagkezelő is.

Közösség[szerkesztés]

A Zenwalkhoz tartozik egy hivatalos fórum, ahol a felhasználók és fejlesztők megoszthatják egymással a rendszerrel kapcsolatos problémáikat. A legújabb hivatalos csomagok a -snapshot "ágon" érhetők el. Hibakeresés és tesztelés után a programok a -current ágba kerülnek, ahonnan a legtöbb felhasználó letöltheti a rendszerhez tartozó frissítéseket. A fejlesztők ezen kívül bátorítják a közösséget, hogy vegyenek részt csomagok létrehozásában, ezáltal a harmadik féltől származó szoftverek könnyebben beilleszthetők a csomaggyűjteménybe.

Csomagkezelés[szerkesztés]

A Zenwalk a netpkg csomagkezelő rendszert használja. Ez a Zenwalk saját fejlesztésű szoftvere, az apt-get szerű csomagkezelők funckióit nyújtja. A Slackware .tgz formátumát használja, de képes függőség-kezelésre is. A rendszer "meta" csomagokat használ a függőségek telepítéséhez. A hivatalos Zenwalk tükörszerverek listája a netpkg.conf fájlban található. A netpkg parancssoros felületén kívül elérhető még egy grafikus felület is, az xnetpkg. A Zenwalk kompatibilis a Slackware csomagkezelő eszközeivel (mint amilyen a "slapt-get"). A Zenwalk 4.6 óta a Slackware csomagok támogatása még mindig támogatott. A Slackware csomagok, ahol kell, helyettesíthetik a Zenwalk csomagokat. További csomagok elérhetők a LinuxPackages.net oldalról.

Támogatott architektúrák[szerkesztés]

A Zenwalk i686-os számítógépekre lett optimalizálva, de i486-os gépeket is támogat.

Változatok[szerkesztés]

A rendszernek négy fő változata van a Zenwalk 5.2 óta:

  • Zenwalk (teljes változat, ~505 megabájtos iso képfájl) a fő terjesztés, asztali használatra és fejlesztőknek szánják. Önálló rendszernek tervezték, ncurses-alapú telepítőjével telepíthető merevlemezre. Olyan csomagokat tartalmaz, amelyeket a Zenwalk közösség a leghasznosabbnak talált. Alapértelmezésben a legfontosabb fejlesztői eszközök (pl.: gcc), néhány kereskedelmi szoftver (Adobe Flash Player) és illesztőprogramok is találhatók ebben a kiadásban.

Az alapértlemezett asztali környezet az Xfce

  • Zenwalk Core (~230 megabájtos iso képfájl) egy teljes mértékben testreszabható rendszer. Ezzel a kiadással a haladóbb felhasználókat célozzák meg, akik képesek saját maguk igényeihez szabott rendszer készíteni. A projekt vezetője Emmanuel Bailleul.

A Zenwalk Core-ban nem találhatók X ablakkezelő csomagok.

  • ZenLive (~476 megabájtos iso képfájl) egy Zenwalk alapú LiveCD. A ZenLive sokmindenben hasonlít az eredeti Zenwalk kiadáshoz (verziószámban, célokban stb.). Ezenkívül elérhetők benne a szoftverek fejlesztéséhez szükséges eszközök (LiveCD-knél ez elég ritka). A projekt tagjai: Pierrick Le Brun készítő, Mauricio Tricoli projektvezető, és Michael Verret.