Szerkesztő:Ledy/Elemi szimmetrikus polinom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Ledy szócikkből átirányítva)

Ez a szócikk részben vagy egészben az Elementary symmetric polynomial című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. A matematikában, különösen a kommutatív algebrában az elemi szimmetrikus polinom a szimmetrikus polinomok egyfajta építőkövei, ami azt jelenti, hogy bármely P szimmetrikus polinom kifejezhető elemi szimmetrikus polinomok polinomjaként, vagyis P felírható csak az elemi szimmetrikus polinomok konstanssal való összeadásával és szorzásával. Megkaphatjuk a d fokú n változós elemi szimmetrikus polinomot (ahol d ≤ n), ha a különnemű, d fokú tagokat összeadjuk.

Definíció[szerkesztés]

Az n változós (X1, …, Xn) elemi szimmetrikus polinomra a következő jelölést használjuk: ek(X1, …, Xn), ahol k = 0, 1, ..., n. A különböző k értékeire a következőket jelenti:

és így tovább

(Néha az ek helyett a σk jelölést használjuk.) Egy tetszőleges k-ra (ahol 0 ≤ k ≤ n)

Ez alapján minden n-nél nem nagyobb pozitív k egészre pontosan egy n változós k fokú elemi szimmetrikus polinom létezik. Meghatározásához képezzünk az n változó felhasználásával k tényezős szorzatokat, majd ezeket adjuk össze. Tudjuk, hogy kommutatív algebrában igaz az . Továbbá a polinomgyűrű az elemi szimmetrikus polinom szorzatának lineáris kombinációjára kommutatív gyűrűt alkot.

Példák[szerkesztés]

A következőkben megadjuk n első négy értékére az elemi szimmetrikus polinomokat. (Minden esetben , ami szintén egy polinom.)

esetben:

esetben:

esetben:

esetben:

Tulajdonságok[szerkesztés]

Elemi szimmetrikus polinomokat kapunk eredményül, ha az elsőfokú 1 együtthatójú polinomok szorzatát kiszámítjuk a következő azonosság szerint:

Helyettesítsünk számértéket minden helyére. A kapott egyváltozós (λ), 1 együtthatós polinom összes gyöke az számértékek lesznek. Ez egy példa egy lineáris operátor karakterisztikus polinomjára. A gyökök az operátor sajátértékei. Ha az elemi szimmetrikus polinomba behelyettesítjük a sajátértékeket, akkor a karakteres polinom együtthatóit nyerjük, ezek az operátor invariánsai. Ez a tény hasznos a lineáris algebra alkalmazásában és általánosításában, például a tenzor algebrában, és kifejezetten a tenzor mezők alkalmazásában, valamint a differenciálgeometriában. Az n változós elemi szimmetrikus polinomok halmaza generálja az n változós szimmetrikus polinomgyűrűt. Még konkrétabban megfogalmazva, a szimmetrikus polinomgyűrű egész együtthatókkal egyenlő a teljes polinomgyűrűvel.

Szimmetrikus polinomok alaptétele[szerkesztés]