Szerkesztő:Králl Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Králl Attila zenész, zeneszerző, gitáros, szül: 1975.06.27. (48) Budapest. Házastársa: Králl-Haga Katalin. Zenei műfajok: Vers-dalok, Rock and roll, Beat, Blues, Jazz rock, Country, Funk-rock, Alter-rock, Hard rock, Metal.

Králl Attila zenész, zeneszerző, gitáros[szerkesztés]

A zene szeretete egészen kiskorától megvolt, édesapja szintén tanult zenét, tangóharmónikán, Tabányi Mihály volt a mestere, később a Postás zeneiskolában gitározott. Attila először zongorával kezdett ismerkedni, aztán népi hangszeren, citerán tanult 2 évig, majd a Buddy Holly story film, a rock and roll, rock és Gary Moore hatására 12 évesen a gitárt választotta magának, hamar kibontakozott zeneszerzési és szövegírói készsége is.

Zenei életút[szerkesztés]

1990-ben alapítja meg első zenekarát barátaival B.L.K Rock and roll band néven, László Zoltán - Dob és Baritsa Tamás - Basszusgitár, majd stílust és nevet váltanak: Antipasszát és a kacagó hiénák. '92-ben a billentyűs Soulavy Gábor csatlakozásával komolyodnak zeneileg, majd '93-ban mindenki szétszéled más irányokba de a barátságuk megmarad.

1994-től Attila versekre írt zenékkel ( József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Szentjánosi Csaba) is próbálkozik és szólóban fel is lép vers esteken és különböző művészeti rendezvényeken, közben baráti zenekaroknál session zenész, beugrik helyettes gitárosként egy Blues egy Country és egy Reggae zenekarba is. '99-ben rövid időre csatlakozik egy rockzenekarhoz is.

2005-ben énekes, frontemberként tagja lesz a Contrast zenekarnak, 2007-től a Theseus zenekart erősíti mint énekes-gitáros, majd jön egy blues session est 2009 szilveszterén, 2010-ben ismét egy zenekarban játszanak László Zoltánnal egy Blues-rock formációban (Wined Up) majd egy cover zenekarban 2 évet lehúz.

2013 november 8.-án fellép a Mobilmániával a Tunyogi Péter emlékkoncert alkalmával.

Egy újabb session: Stress Lőrincz Tiborral akusztikus fellépések 2014-ben egy Stress koncerten a Crazy Mamában és 2015-ben Lőrincz Tibor születésnapi koncertjén a Route 66-ban.

2014 -'18 között a Green Hell zenekar tagja aminek 2 teljes lemezt ír szöveggel és zenével együtt, több rádióriport is készül velük az utolsó két évben és sokat koncerteznek, 2 ízben az Akela előzenekara, mégis emberi tényezők végett megválnak útjaik.

Attila ismét a verses zenék felé evez és 2019-ben a költészet napján fellép a József Attila vers-dal fesztiválon.

Jó barátjával, László Zoltánnal ismét egy zenekarban játszanak egy kitűnő basszusgitárossal, Kocsis Gyulával (Electric Joe) progresszív funk-blues rock zenében de aztán a pandémia, Covid19, maradj otthon, IS keresztül húzza számításaikat.

A Pandémia alatt ismét összejár a 3 régi barát, Baritsa Tamás, László Zoltán és Attila, elhatározva, hogy felélesztik az első zenei próbálkozást.

Attila részt vesz egy lemez projekten, közösen ismert és amatőr zenészekkel, énekesekkel 2020-ban, ez az LCK és barátai album, amivel az underground zenei színtérnek próbálnak alapítványi szinten is segítséget nyújtani.

Újra összeáll az Antipasszát és a kacagó hiénák, 2022-ben 2 demóanyag is megjelenik, majd közös döntést hozva a zenekar nevét lerövidítik és 2023-tól AntipasszáT néven működnek tovább.

Magánélet[szerkesztés]

2002- ben ismerkedik meg Haga Katalinnal, 10 évvel később 2012-ben kötnek házasságot és alkotnak egy párt a mai napig, közös gyermekük nem született de Kati előző házasságából született két fiú, akik teljes mértékben elfogadták Attilát. Ők később külön családot alapítottak, mindegyiknél 3-3 gyerek született, így Attila büszke hatszoros rockpapa is.

Lemezek[szerkesztés]

Green Hell - Túlzások nélkül (2015)

Green Hell - Zárkózz fel (2017)

LCK és barátai (2020) Session

Antipasszát és a kacagó hiénák - Megfordítanám... Ep (2022)

Antipasszát és a kacagó hiénák - Észkijárat Ep (2022)

Linkek:[szerkesztés]

https://www.youtube.com/channel/UC556z7W1UyO7oYoyjTtDaTA

https://youtu.be/EOfvNtXzR3U

https://youtu.be/0tuUTxunTOA

https://youtu.be/vCnkc4tqCMw

Hivatkozások[szerkesztés]

https://soundcloud.com/user-858907276-685529657

https://zeneszoveg.hu/szemely/46188/adatlap.html

https://lenolaj.hu/2021/06/24/krall-attila-sakk/