Szerkesztő:Horvathx/Sörkollektor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sörkollektor olyan napkollektor amely sörös dobozokból épül fel és meleg levegőt lehet vele előállítani.

A sörkollektor felépítése.[szerkesztés]

Sörös dobozokból csöveket kell készíteni, úgy hogy az aljukat és a tetejüket ki kell vágni és hőálló ragasztóval össze kell őket ragasztani. A sörkollektor tehát sörös doboz oszlopokból áll, ezek az oszlopok alul ás felül egy-egy gyűjtődobozban közös légteret alkotnak. A sörös dobozok feketére vannak festve hőállő festékkel, hogy jobban szívják magukba a meleget. Mesterséges üvegházhatást keltve az oszlopok egy fa, fém vagy egyéb keretben vannak elhelyezve, eléjük UV álló fényáteresztő borítás kerül, mely biztosítja hogy a meleg csapdába essen. Az oszlopok mögé pedig többrétegű szigetelés kerül ( hőtükör-hőálló szigetelés-takarólap).


Hova van szerelve?[szerkesztés]

Sörkollektor verseny Solt

A sörkollektor a ház falára vagy a tetőre van szerelve, úgy hogy egy-egy csövön keresztül a szoba és a kollektor egy zárt kört alkosson. A szobában alul egy elszívó ventilátor van, mely elszívja a szobából a levegőt. Ez a levegő bekerül a sörkollektor alsó gyűjtődobozába és az oszlopokon megindul felfelé, miközben a nap melegíti a dobozokat így a benne áramló levegő felmelegszik. A fenti gyűjtődobozban a felmelegedett levegő összegyűlik és a gyűjtő doboz kivezetésén át bejut a szobába.

Kanadában készítettek ilyet először, majd az internet segítségével tudomására jutott egy magyar mérnöknek Szentgyörgyi Péternek. Ő alaposan áttanulmányozta a gondolatot, majd tett követte és megvalósította az első magyar ilyen jellegű, levegőt melegítő kollektort.

A példát követve 2006-ban már egyre több ilyen kollektort készítettek házilag és állítottak használatba országszerte. Az így épített házi kollektorok száma az országban napról napra nő.Sörtérkép


A lelkes amatőrök internetes fórumon segítették, segítik egymást.

Az első személyes találkozásukra a 2007 augusztusára meghirdetett és Solton megrendezésre került országos „Sörkollektor verseny” nyújtott lehetőséget, melyet az internetes sörkollektor oldalt üzemeltetők hirdettek és szerveztek meg.

Üzemeltetése[szerkesztés]

Mibe kerül az építése és az üzemeltetése?

Boltban vett anyagokból körülbelül 60.000.- Ft-ból megépíthető. (de a ház körül fellelhető anyagokból sokan 30-40.000 Ft-ból, vagy még kevesebből is megtudták valósítani.

Az üzemeltetés során egy fogyasztónk van, a ventilátor. Ennek fogyasztása 50W-ot alapul véve óránként 2 Ft.

Mennyi és hány fokos levegőt fújhatunk a lakásunkba vele? Óránként kb. 100 m3 40-50 fokos levegőt.

Milyen a hatásfoka? Méréseink és számításaink alapján eléri a 70%-ot.

Mennyi energiát termel, mennyit spórolhatunk vele? Egy 2 m2 felületű kollektorral a fűtési szezonban jó déli tájolással 300-400 kWh nyerhetünk. Ez 40 Ft-os villamos áram árával számolva 12-16.000 Ft

Mire is elég ez? Átmeneti időszakban akár egy szoba fűtésére. Télen a szoba hőntartására. Ha meleg levegőt áramoltatunk a szobába kevesebbszer fog bekapcsolni a termosztát, így csökkenthetjük a fogyasztási költségeinket.

Hova – Mekkorát? Tapasztalati tények alapján állítható, hogy 2m2-es sörkollektor egy 20m2 alapterületű helyiség kiszolgálására alkalmas megfelelő körülmények között.

Mik azok a megfelelő körülmények? Mielőtt bárki sörkollektor építésre szánná magát, először a lakása hőkibocsájtását kell csökkentenie, hiszen nem szeretnénk, hogy a megtermelt energia rögtön elillanjon. Ezért először az épület külső hőszigetelésén kell javítani, hogy csökkentsük a lakás hőveszteségét majd a nyílászárók állapotán kell javítani.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

http://www.sorkollektor.hu Sörkollektor építési menete és teljes leírása elérhető itt.

Kategória:Technika