Szerkesztő:Godson/Söpredék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Godson söpredéke: a napi wikimatatás során összegyűlő kétes kacat összefoglaló neve

(Godson javaslata: én ide begyűjtöm és eltűröm a szagát, te meg vidd haza és mosd ki...)

Miért nem a vitalapon jelzem az észleleteimet?

1. Mert nem érvelek, hanem szagolok: attól, hogy nekem büdi, másnak még lehet illatos, és viszont. (Ha van kutyád vagy gyereked: félszóból megérted.)

2. Mert nem leégetni, hanem elgondolkodtatni óhajtanám az alkotót. A laptörténetből nyilván ki lehetne bogarászni, hogy ki nyúlt hozzá a szöveghez valaha is, de azt nem, hogy ki lépett át elegánsan fölötte, és hagyta másra (a "közösségre") a nemszeretem aprómunkát, meg a kötözködést a hagyomány által szentesített önjelölt főideológusokkal...


Kezdőlapon: "A Wikipédia többnyelvű project, melynek célja..." Nosza hát, klikkeljünk:

Wikipédia:Többnyelvű koordináció Statisztika szakasz:

A magyar Wikipédia ütemes fejlődését és nyelvközi súlyát demonstrálandó 2003. novemberi adatokkal büszkélkedünk, mindemellett az utolsó javítás dátuma: 2006. január 29. Persze bottal nyenyec se tud verebet fogni... A cikk eddigi gondviselői: Grin, Adam78, Gaja, Gubbubu, Karaj, Rodrigo - olümposzi lajstrom. Bennem meg megint éledezik a hübrisz...


Még mindig a kezdőlapról egy kattintásnyira: Wikipédia:Kategorizálási módszerek. A bevezetésből:

"A Wikipédia-szócikkek fő kategorizálási módszerei a kategória, a portál és a lista. A kategóriák valamennyi létező szócikket tartalmazzák témák szerint, illetve betűrendben. A portál és a legtöbb lista ezzel szemben a szócikkcímek szelektív, válogatott csoportosítása, a portálok esetében adott téma szerint, a listáknál pedig tematikusan, időrendi bontásban, illetve egyéb módon. A kategóriákkal és portálokkal szemben a listák egy része olyan szócikkcímeket is tartalmaz, amelyekhez még nem kapcsolódik szócikk. Ezek egyben javaslatot jelentenek arra nézve, hogy érdemes lenne őket létrehozni. Az alábbiakban bemutatjuk mindezeket a kategorizálási módszereket." (kiemelések átvariálása tőlem: Godson szimatfelelős)


Magyarok! Férfiak és asszonyok! (Valamint még kifejletlen és önként módosult identitásúak is. Nehogy má kirekesszek...)

A fenti szóhalmaz úgy, ahogy van: értelmetlen badarság. Én meglehetős bőséggel élvezhettem még a marxizmus-leninizmus klasszikusait: azok is hemzsegtek a tautologikus önmagukra mutogatástól, de ehhez a förmedvényhez képest így utólag valóban cizellált tudományos tételeknek tűnnek. (ld:Bibó)

És innen ered a magyar Wikipédia minden csúfsága: lexipédiát szerkeszt egy olyan kompánia, aki még az alapvető munkaeszközeit sem képes korrekten definiálni. Vagy: nem akarja. (!) Értem én: ha buta ember lennék, én is arra törekednék, hogy a lehető legtöbb szabály maradjon homályos. Ha tudom, hogy a tényleges diskurzusban úgyis mindig alulmaradnék, naná, hogy minden erővel ragaszkodnék a "szolgálati érdemeimhez", a furkósbotomhoz meg a gumiszabályaimhoz. Van sapkád? Azért. Nincs sapkád? Akkor meg pláne! Csakhogy ez itt nem utcai bandaharc vagy annak szublimált formája, azaz politika, tezsvérek: a virtuális térben baromi sok hely van ám, és ha a "sötét emberek" (Dunkelmänner) már nagyon rátelepednek egy lehetőségre, itt villámgyorsan emigrál a szócikkeken megszállottan kulizó, mégis folyton szuttyongatott pórnép. Larry Sanger is megpattant, pedig ő loveszért wikizett... És mit csinál vajon most? A sarokban duzzog, vagy inkább gőzerővel dolgozok egy javított wikiverzión, ahova a legjobb szerkesztőket fogja átcsábítani? Azokat, akik nem önmaguknak tetszelegni meg másokon óberkodni akarnak, hanem valódi tudást menedzselni és megosztani. (Ajánlott irodalom: cluetrain, pozicionálás (Ries-Trout), katedrálisésbazár, mörfi. Sőt: stb. Nem teszek ide linkeket: szedd össze magad meg az eszed, azzal többet tanulsz. Aki dudás akar lenni, annak nem elég klikkelni... Az objektivizmussal meg legyetek óvatosak: aki nem olyannak ábrázolja az embert, amilyen, hanem amilyennek lennie kellene, attól sok minden kitelik az emberfaragcsáló buzgólkodás során... Az ilyen nem ismer irgalmat, csak ítéletet.)


Na szóval: mi a kategória? Az az izé, ami minden szócikket tartalmaz témák szerint. Mi a portál? A szócikkek csoportosítása, adott téma szerint... Végül hogy csoportosít a lista? El nem hinnéd: tematikusan!!!

A kategorizálási módszerek módszeres bemutatása a beharangozó mondat ellenére természetesen elmarad. Helyette jön néhány példa: ha két akármiben fellelni vélünk valami közös vonást, akkor kategóriát alkottunk. Ujjé! Vagy portált. Hm.. Netán listát... assza meg, most mi van, főnök?

Akció!!!


Innen szép nyerni... --Godson 2006. február 20., 12:06 (CET)