Szerkesztő:Godson/Páter Sas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

AUGUSZTUS 18KÁN BONCHIDÁN

Bonchidai mulatásaim alatt sok időt töltök páter Sassal, az udvari káplánnyal. Bizonyos pontig mulatságos a vele létel. Ő egy igen tudákos ember, nehány franciskánus klastromi iskolában grammatika professzora volt, egyikben retoricát is tanított. De legnevezetesebb pont életében, hogy egy ideig a teológiát is tanította a clericusoknak, mint helyettes professor. Sokat is tart ám volt professorságairól, mert forduljon elé az életnek bármely tárgya, nem tarthatja ki egy félórát, hogy professzorsága idejéből valami hasonlót ne tapasztalt, gondolt, hallott vagy vele ne történt volna, s azt elé ne mondja. Igen szeret tanítói hangon beszélni. Legnagyobb gyengéje, hogy tudománya miatt magát üldöztetve képzeli szerzetestársai által. Sok históriát beszél el nekem a mártírokról, szentek életéből, papok történeteiből. Lutherről, Calvinról s több eretnek társaikról sok trágár anekdotát tud, s igen jóizűen nevet rajta, míg beszéli. A világnak egyéb története mind semmi előtte, ha a biblia s szentek életével ellenkezik.

Páter Sas szorgalmatosan lemondja breviariumát minden reggel, azalatt sétál, közbe az orgonistával s ministránssal veszekedik, az ablak alatt elmenőknek jó reggelt kíván, a kávét sürgeti, szobáját takaríttatja, s mindezen közbejöttek éppen nem botránkoztatják buzgóságában. Azután igen jóízűn eszik. Mely munkák után kipihenvén magát, roppant hasa terhével is, megint sokat sétál, hogy az ebéd jobban essék. Megint jól eszik, közbe préceptori discursokat tart s neheztel, ha nem hallgatják. Szóval, páter Sas igazi barát. Az ő tanulmányán s gondolkodásán túl vége az ész minden határának, s aki többet tud, az lelke kárhozatjára okoskodik. Ő a világ s emberek történeteiből csak a maga élete históriáját tudja, s a többi mind semmi és kárhozatos.

Tegnap este nagyon letevém becsületemet páter Sas előtt. Azt találám mondani, hogy az újabb geographusok szerint az Ararát hegyénél sok magasabb hegy is van. Erre kereken kimondá, hogy az csupa hazugság, mert különben a Noé bárkája a legmagasabban állott volna meg. Azt is hozzátevé, hogy eddig csak többet hitt eszemről, de látja, hogy engem is megbolondított a sok szabados könyv olvasása. Még hosszas prédikációt tartott nekem, megmutatta a szentírás sok helyeiből eszem járása kábultságát - s mindezekre semmit nem tudék felelni.

Ily életnemet vagy csak a legvastagabb ostobaság, vagy a vallásos ábrándozásnak szüntelen fellengése állhat ki. Mely kegyetlen kín lehet az élet annak, kibe ezen szerzetben élve s ily elvű emberek közt, a teremtő vizsgálódó józan elmét vagy lángoló szívet adott. De páter Sas igazi boldog barát. Jól eszik, jól iszik és alszik, nagy tudományú embernek hiszi magát, s mint a leghatártalanabb monarcha, oly istentől adott jussokat képzel magának hallgatói lélek ismeretén.

(Bölöni Farkas Sándor naplójából)



Megjegyzés:

Ezt a szöveget a Google találta meg a "Páter Sas" keresőszóra. Az oldalon semmiféle linket nem találtam, ami kivezettet volna más oldalra, és magán az oldalon sem találtam semmiféle utalást a szöveg közzétevőjére . Se tiltót, se megengedőt, de még csak megnevezést se: semmilyet.