Szerkesztő:Frankie (elbirtokolt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hélium - He:

Neve görög héliosz szóbol ered melynek erdeti jelentése a NAP. Kezdetben technika hiányában nem találták meg a földön majd 1868-ban egy napfogyatkozás alkalmával a napkorongom SPEKTROSZKÓPIAI vizsgálatot végeztek és világossá vált, hogy megtalálható a földön.

Kobalt - Co:

Neve a gonosz manó nevéből ered amit KOBOLD-nak hívunk. Azt gondolták kezdetben, hogy az egyetlen oka annak, hogy nem tudunk hasznos fémet nyerni egyes anyagokból az, hogy a koboldok nem engedik.

Argon - Ar:

Neve görög erdetű. Jelentése nincs munka, nincs hatás. Az argón nem reasktív elem.

Indium - In:

Neve a latin INDICUM szóbol ered, melynek jelentése indigó. Az indigó szó görög eredetű(indikon) és az indiai kék festékre utal.

Kén - S:

Nemfémes, íztelen, szagtalan, természetes formájában sárga kristályos szilárd anyag.

Foszfor - P:

Neve két görög szóbol ered. Az egyik a PHOSZ melynek jelentése a FÉNY, a smásik pedig a PHERO melynek jelentése HORDOZÓ. Szabad fordításban ez annyit jelent, hogy fényhordozó, mivel a foszfor fényt bocsát ki a sötétben.

Bárium - Ba:

Neve a görög BARISZ szóbol ered melynek jelentése súlyos. Az ásvány amiben a bárium fellelhető, elég nagy sűrűségű, ezért kapta ezt a nevet.

Kűrium -Cm:

A Curie házaspár fedezte fel akik fizikai és kémiai Nobel-díjat kaptak. Róluk nevezték el.

Fluor - F:

Az elemi fluor egy erősen maró, halványsárga vagy barnás színű gáz. Erős oxidálószer és könnyen reagál a legtöbb elemmel, még a nemesgázokkal (krypton, xenon, és radon) is.