Szerkesztő:Fauvirt/Szinkronikum-gála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szinkronikum-gála
szakmai díjátadó
Alapítás éve2017
Alapító

A Szinkronikum-gála vagy Szinkronikum szakmai díjátadó gála és kerekasztal-beszélgetés a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz) szinkron alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával először 2017-ben megrendezett szinkronszakmai rendezvény.

Az 1. Szinkronikum-gála[szerkesztés]

A 2017-es Szinkronikum-gálát 2017. szeptember 24-én a Hatszín Teátrumban tartották, melyet élő közvetítéssel a nagyközönség is követhetett. Műsorvezetők Kraszkó Zita és Zámbori Soma voltak, felléptek Molnár Gyöngyi és Pál Tamás színművészek, a zenét pedig a Magyar Változat Munkatársai[m 1] szolgáltatta. A szinkronizálás és a fordítók munkájába is egy kis betekintés adva a szervezők kérésére Boros Karina, Liszkay Szilvia és Szalkai Lőrinc Ágnes fordítók a Casablanca című filmből kiválasztott jeleneteket írtak meg, amiket élő szinkronizálással a jelenlévők adtak elő.

A díjátadó ünnepséget egy kerekasztal-beszélgetés előzte meg. Résztvevői Nevelős Zoltán az MTVA, Kapás Péter szinkronvezető a Sony Pictures Television Networks-AXN, Békés Gergely pedig az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) képviseletében, Aprics László szinkronrendező, Liszkay Szilvia fordító és szinkrondramaturg, illetve Rajkai Zoltán színész, a SzíDoSz szinkron alapszervezetének elnöke voltak. Több televízió nem fogadta el a meghívást. Ezt állófogadás követte.[1]

A gálaesten adták át először az EJI anyagi és szakmai támogatásával újraalapított életműdíjakat[m 2] és plaketteket, a Selmeczi Roland Tálentum díjat és kiosztották a Magyarszinkron.hu szakmai portál olvasói által megszavazott közönségdíjat is. Bejelentették, hogy a következő években a „hangok” mellett a szinkronszakma további képviselőit (például szinkronrendezőket, vágókat, fordítókat) is díjazzák majd és további kategóriákat (nézői, rajongói, szakmai) hoznak létre.

A díjátadót Császár Angela nyitotta meg az EJI képviselőjeként. Mihályi Győző, a SzíDoSz elnöke és Galambos Péter a szinkron alapszervezet alapítója beszámoltak a szervezet közelmúltjáról, eredményeiről. A záróbeszédet Rajkai Zoltán mondta a szakma és a gála jövőjéről.

Díjazottak[szerkesztés]

2017[szerkesztés]

2018[szerkesztés]

Minden kategóriában meghatározott jelöltek közül lehetett választani.

Közönségdíjak:

Szakmai díjak:

A Selmeczi Roland Tálentum díj nyerteseiről ötfős zsűri döntött: Dr. Takács Melinda, Selmeczi Dorottya a névadó családja képviseletében, Dr. Tomori Pál az EJI igazgatójaként, Dózsa Zoltán színművész jó barátként, Horváth Illés pedig a tavalyi győztesként vett részt a döntésben.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Magyar Változat Munkatársai zenekar tagjai: Zakariás Éva, Csondor Kata, Kis-Kovács Luca, Kárpáti Levente, Varga Rókus, Árvai Csaba, Kis Horváth Zola.
  2. A szinkron szakmában először 2015-ben, a magyar szinkron „megszületésének” 80. évfordulóján osztott a SzíDoSz életműdíjat azoknak, akik sokat tettek a magyar szinkron minőségének megőrzéséért. Díjazott volt Dallos Szilvia, Láng József, Kassai Ilona, Szokolay Ottó, Földi Teri és Kautzky József.
  3. Makay Sándor díját lánya, Makay Andrea vette át.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

[[Kategória:Budapest kulturális eseményei]] [[Kategória:Magyar filmművészet]] [[Kategória:Magyar művészeti díjak]]