Szerkesztő:Effendi/Wiktória szeszélyei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ide azokat az észrevételeimet tettem, amelyeket alkalomadtán szóvá teszek (vagy nem).

Szócikkek felépítése[szerkesztés]

A szócikkek jelenlegi felépítési sorrendje szerkesztőcentrikus[1]:

  • szövegtörzs
  • Jegyzetek
  • Források
  • További információk
  • Kapcsolódó szócikkek
  • kategóriák

Véleményem szerint nem a szerkesztőknek írunk cikket, hanem az Olvasóknak! Ezért praktikus lenne átrendezni a felépítést az Olvasók igényeihez a következők szerint:

  • szövegtörzs
  • lábjegyzetek (ebbe a részbe csak szöveges lábjegyzet kerülhetne, hivatkozás még wiki szinten sem);
  • kapcsolódó szócikkek;
  1. Emlékeztetőül: hagyományos könyvekben a fattyúsor[2] nem csupán esztétikai célú, hanem az olvasást is segíti! Segíti abban, hogy még a lapozással sem(!) vonjuk el az Olvasó figyelmét a szöveg megértéséről.
  2. Ezzel szemben itt a wikin azt mondjuk, hogy „az Olvasó tegye le az egész enciklopédiát és vegyen le egy másik könyvet” (azaz látogasson el egy másik oldalra: → további információk). Miután meglátogatta a felkínált lapokat (feltéve, ha élnek a linkek), azt mondjuk, hogy „mi a fenének ment máshová, amikor ebben az enciklopédiában is talált volna anyagot” (→ kapcsolódó szócikkek). Arról nem is beszélve, hogy az oldalról elirányított Olvasó nem biztos, hogy visszatér...
  • további információk (szakmabeliek érdeklődésére, cikk bővítésére);
  • források, hivatkozások (felhasznált nyomtatott és internetes irodalom, honlapok linkjei);

Szerinted?

Kultúrszemét?[szerkesztés]

Jó dolog, hogy a magyar wiki a címoldalon kiírja az aktív szócikkek számát... azonban elnézve a Friss változtatások szekciót, már közel sem ilyen rózsás a kép. Számomra megfoghatatlan, hogy például a 135-ös & Co. buszok menetrendje miért enciklopédiába való anyag (főként akkor, ha a menetrend évente kétszer változik). Könnyű ellenőrizni, így aztán cikk is lesz belőle. Ugyanakkor olyan alapvető – szerintem lexikonba való dolgok – hiányoznak, mint például métermenet, lánckerék, stb.

Általában elmondható, hogy jelentős a fajsúlytalan vagy könnyed cikkek aránya, de a szakmai cikkek jelentős része is komoly kihívásokkal terhelt... épp ezért iratkoztam le először. Elnézve a hasonló színvonalú cikkek keletkezési ütemét és a szakmai cikkek jóváhagyásának sebességét, kifejezetten riasztó perspektíva rajzolódik ki előttem.

Szerinted?

Wikicsunáj[szerkesztés]

Valószínűleg nagyon-nagyon fontos és feltétlenül enciklopédiába kívánkozik számos olyan cikk is, mint például a VV6. Ok, ha erre van igény... az már más kérdés, hogy ki mit tart enciklopédiának. No persze az ilyen cikkeket soron kívül ellenőrzöttnek jelölik, míg egy fajsúlyosabb munkának hónapokat kell várnia a jóváhagyásra. Egy személyes példa: van olyan írásom Gunn-dióda, ami december 28-a óta függőben van (jövő héten április lesz).

Miért érzem úgy, hogy inkább mással kéne foglalkoznom, mint wiki-cikkek írásával?

Szövegközi ábrák számozása[szerkesztés]

Kérésre töröltem az összes cikkemben az ábrák számozását és az azokra való szövegközi hivatkozást, bár nem feltétlenül értek vele egyet. Nincs elegendő ábra és kép ahhoz, hogy egyértelműen hivatkozni lehessen.


--efendi vita 2014. augusztus 20., 18:45 (CEST)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Formai_%C3%BAtmutat%C3%B3 Formai útmutató
  2. Fattyúsor az oldal alján található olyan csonka bekezdés, amelyből már csak 1-2 sor fért ki az aktuális oldalra, vagyis nem kerek gondolat.