Szerkesztő:DolceVita/Piszkozat/Tulajdonvédelmi biztosítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tulajdonvédelmi biztosítás[szerkesztés]

Telkek és épületek tulajdonjogának a védelmét biztosítja azok ellen a kockázatok ellen, amely a biztosítási szabályzatban szerepel, valamint az ott említett feltételeknek megfelelően.

Fajtái[szerkesztés]

‑ Ingatlancsalás elleni biztosítás

‑ Kereskedelmi ingatlanok biztosítása

‑ Hitelintézetek biztosítása

Ingatlancsalás elleni biztosítás[szerkesztés]

A tulajdonvédelmi biztosítások egyik fajtája, amely a Magyarországon levő lakóingatlanok tulajdonosainak a tulajdonjogát védi/biztosítja bizonyos kockázatokkal szemben (szabályzatban megadott feltételek mellett).

Igénylők[szerkesztés]

Európai Unió bármely állampolgára igényelheti, aki a magyar jogszabályok szerint nem minősül kiskorúnak (18. életévét betöltöttem, illetve Magyarországon kíván lakóingatlant értékesíteni, vagy vásárolni, vagy legalább 6 hónapja magyarországi lakóingatlan tulajdonosa.

Védelem[szerkesztés]

A biztosítás olyan eseményekre nyújt fedezetet, amelyek már fennálltak a biztosírás megkötésekor, de a biztosítottnak nem volt róla tudomása. Például: harmadik felek által az ingatlanban szerzett jogok, amelyek korlátozzák a tulajdonjogot. A biztosítás fedezetet nyújt továbbá az ingatlan vásárlása, értékesítése, vagy tulajdonlása során felmerülő csalás, vagy okirat hamisítás ellen is. Fedezetet nyújt a jogi költségekre is, valamint megfizeti a Biztosított kárát az összeg erejéig, amennyiben a Biztosított elveszíti az ingatlanon fennálló tulajdonjogát, illetve az ingatlan értékvesztésének összegét, ha az ingatlan értéke a tulajdonjog sérelme miatt csökken.

Kockázattípusok[szerkesztés]

‑ Az ingatlan, amelyet eladni kíván, vagy meg akar vásárolni, már harmadik személy tulajdonában áll ‑ Az ingatlanon fennálló jelzálogkölcsönt az eladó nem fizeti teljesen vissza ‑ A biztosított tulajdonjogának elvesztése okirat hamisítás következtében ‑ Nem megfelelően aláírt, vagy közjegyző által nem megfelelően hitelesített iratok ‑ Érvénytelen meghatalmazás használata az adásvétel során ‑ Ismeretlen, de már meglévő hibák az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatban ‑ Az Ingatlanba történő be- illetve kijutással összefüggő, a biztosítás megkötését megelőzően már létező jogokkal kapcsolatos problémák

Megtéríthető veszteségek: Az ingatlan értéke, ha a biztosított elveszítette a tulajdonjogát felette, a lakás értékcsökkenését, ha annak értéke csökkent a biztosítási esemény következtében, a tulajdonjoggal felmerült összeg, ill. a már említett jogi költségeket, ha bírósági eljárásig jutna az ügy.

Nem fedezett veszteségek: A biztosított nem a biztosítási szerződés szerint jár el, környezetvédelemre és környezetszennyezésre fennálló szabályok megsértése, ingatlan kisajátítása, építésügyi szabályok megsértése, közműszolgáltatók jogainak gyakorlása az ingatlan területén végzett munkálatokkal kapcsolatban, meg nem fizetett adótartozások, ingatlan fizikai károsodása, tűz, vihar okozta károk, betörés, épületgépészeti károk (ilyen esetekre a lakásbiztosítás nyújt fedezetet), illetve olyan károkra sem nyújt fedezetet, amit a biztosított idézett elő.[1]


Kereskedelmi ingatlanbiztosítás[szerkesztés]

Általában a tulajdonjogot megszerző személyt biztosítja, és csak néhány esetekben az értékesítőt. És lehetőség van emellett a tranzakciót lebonyolító bankra is kiterjeszteni a biztosítást. Lényege hasonló, mint az ingatlancsalás elleni biztosításoknak, tehát, ha a biztosított ingatlanon alapuló joga sérül, akkor a biztosító fedezi a veszteségeket.

Egészen addig fizet a biztostó, amíg a biztosítás tárgyát képező jog fennáll, tehát legtöbb esetben az ingatlan értékesítéséig ill. az azon alapuló jelzálog jogosult általi törléséig.

A biztosítási fedezetet lehet igényelni tehermentes ingatlanokra (ún. Good Title), de már ismert problémák alapján valószínűsíthető károk elleni biztosítására is.

Hitelintézetek biztosítása[szerkesztés]

Speciális változata a jelzálog-biztosítás. A biztosító a hitelintézetet biztosítja arra az esetre, ha kiderülne, hogy a hitelintézet szerint rendben levő jelzálog nem érvényes, és így követelését nem tudja érvényesíteni, vagy nem megfelelő ranghelyre került, így mire őket finanszíroznák, addigra nem marad már pénze az ingatlan tulajdonosának. Ha ilyenre kerülne tehát a sor, hogy a hitelintézet veszteséget szenved (a szabályzatban szereplő biztosítási események esetén), akkor a biztosító fedezi a biztosítási összeg mértékéig.

a hitelintézetnek jelzálog-jog biztosításból több előnye is származhat, amelyek növelhetik a hitelezési volument, például: ingatlanportfóliók refinanszírozásának néhány nap alatti lebonyolítása, jelzálogjog bejegyzése előtti kölcsönfolyósítás, jogi jellegű kockázattal érintett ingatlanok fedezete melletti hitelezés, vagy jelzálog-hitelezés folyamatának felgyorsítása[2]

Források, jegyzetek[szerkesztés]