Szerkesztő:DolceVita/Piszkozat/Tranzakció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tranzakció[szerkesztés]

Általánosságban transzformációs szakaszok között létrejövő ügyletek a gazdasági szereplők között.

Tág értelemben tekinthetjük cserének is, és akár egy szervezet kialakításának folyamata, szervezet felépítése, folyamatainak irányítása.

A tranzakció szereplői lehetnek magánszemélyek, vagy vállalatok, szervezetek, vagy azoknak csak egy részegységei. Tranzakció minden egyszeri vagy rendszeres adásvétel.

Tranzakciótípus[szerkesztés]

Azonos funkciójú és azonos keretek között lebonyolított tranzakciók halmaza, amely csak a tranzakciók tárgyában különbözik.

A bankon kívüli papíralapú átutalás, aminek ugyanaz az eljárás módja és funkciója is. Az elektronikus átutalás bankon kívül is tekinthető egy fajta tranzakciótípusnak, de eljárás módja különböző, viszont a funkciója azonos. Egy szabad felhasználású személyi hitel is egy tranzakciótípus, mert lebonyolítási módja azonos, csak az összegek térhetnek el bizonyos esetekben.

Példák még a tranzakciótípusokra: telefonos tarifacsomag, kiskereskedelmi vásárlás egy üzletben, egy vállalkozás (konkrét jogi formájú) adózási és adminisztratív teendőinek az ellátása, bankok betéti termékének, vagy telefonos feltöltőcsomag vásárlása...stb.

A tranzakciótípusok is különbözhetnek volumenükben egymástól.

Ha az országokban eltérnek pl. az adózási szabályok, akkor elvileg ugyanaz a tranzakciótípus mégsem ugyanaz, így két külön típust kell olyankor is megkülönböztetnünk. Ha viszont egy jogi formájú vállalatokat tekintünk, amelyek egy országban működnek, de különböző a bevételük, akkor is egy tranzakció típusba soroljuk az ügyleteiket.

Tranzakció tárgyának mérete[szerkesztés]

Általában valamilyen naturális mérőszámmal fejezhető ki a mérete. A pénzügyi tranzakciók során ez a mérőszám a pénz. De ez nem keverendő össze a tranzakció költségével. Mert az, az az összeg, amit a banknak arra kell fordítani, hogy az ügyletet lebonyolítsa. Pl: hitelügyletnél: a hitel összege a tranzakció tárgyának a mérete.

De a naturális mutató lehet idő, távolság, áru mennyisége darabban, súlyban.

Ha adásvételi tranzakcióról van szó, akkor a tranzakció tárgya=értéke a szerződés összege. Ez nem azonos a tranzakció volumenével, sem az összes költségével.

Tranzakció megvalósítása[szerkesztés]

Ugyanannak a hitelügyletnek, vagy szolgáltatás, termék adásvételére különböző megoldási módok lehetnek.

A tranzakciótípus egy konkrét megvalósulása maga a tranzakció. A tranzakciónak van mindig konkrét mennyisége és költsége.

Tranzakciótípus tehát azonos jellemzővel bíró tranzakciók csoportja, amelyeknek a mennyisége eltérő.

A tranzakciótípusnak van szűkebb és tágabb értelmezése is. Szűkebb amikor megkülönbözteti a különböző jogi formájú vállalkozások adózási, könyvelési rendszerét. Tehát mindegyik külön típusba sorolandó. Azonban tágabb értelemben egy típusnak vehetjük mindegyik vállalkozási forma adózási rendszerét.

Transzformációs költség[szerkesztés]

A javak, szolgáltatások előállításának a költsége.

Tranzakciós költség[szerkesztés]

A csere lebonyolításának, szervezésének, tulajdonlásának, az intézményrendszer kialakításának, működtetésének a költsége. Vigyázni kell, hogy ne keverjük össze a két költség fogalmat. Benham az egyedi tranzakciók szintjén javasolja csere költségét, ami az egyén teljes költsége egy adott termék beszerzésekor.

Különbséget teszünk ex ante és ex post költségek között. Ex ante tranzakciós költség: a szerződés megállapodás létrehozásához szükséges ráfordítások. Ex post tranzakciós költség: a szerződés megállapodás érvényesítéséhez, módosításához szükséges költségek.

Megkülönböztetjük a két fogalmat is, úgy mint tranzakció költsége és ára. A tranzakció ára az, amibe a szolgáltatónak kerül az ügylet lebonyolítása, a vevő szempontjából azonban az ár a tranzakció költségét jelenti.