Szerkesztő:Cvbncv/Mesteregyenlet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy fizikai rendszer mesteregyenlete egy, a rendszer időfejlődését olyan módon leíró összefüggés, amely alkalmazásával a rendszert minden időpillanatban véletlenszerű állapotok összességének tekintjük. A rendszer változását megadó egyenletek az azt jellemző valószínűségek időfüggő differenciálegyenletei. Az átmeneteket ilyen rendszerben az állapotok közti átmeneti mátrixszal jellemzik.

Értelmezése[szerkesztés]

Egy rendszer mesteregyenletei jellemzően azt írják le, hogy hogyan változnak folytonos időben azok a valószínűségek, hogy a rendszer egy bizonyos állapotban van. Például az alábbi formában felírt összefüggés egy rendszer mesteregyenlete lehet:

,

ahol a rendszer lehetséges állapotainak betöltöttségét jellemző valószínűségek oszlopvektora, pedig az átmenetet jellemző mátrix.

Az mátrix lehet időfüggetlen, ekkor a mesteregyenlet egy Markov-folyamat kinetikus modelljét reprezentálja. Ilyen rendszerben az átmenetek „ugrási valószínűsége” exponenciális eloszlást követ, az átmeneti ráta pedig mátrixelemekkel egyezik meg.

Ha az átmenetek is időfüggőek, akkor a mesteregyenlet az alábbi alakba írható:

.

Alkalmazása[szerkesztés]

Sok klasszikus fizikai és kvantummechanikai rendszer leírása adható meg mesteregyenletekkel, mely sokszor kényelmes formalizmust biztosít összetett jelenségek jellemzésére is.

Kvantum-mesteregyenlet[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]