Szerkesztő:Chery/Ezmiez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Te most azért vagy itt, mert

szeretnél többet megtudni a Wikipédia működéséről,

hogy hogyan lehet szerkeszteni, mi dönti el, hogy mi megy és mi marad, és milyen eszközök, ha úgy tetszik, intézmények segítik a rendszer fennmaradását.

Ide most tényleg bárki írhat?[szerkesztés]

Kulcsszavak: szabad szerkeszthetőség

Ja; még te is, ha a szerkesztés gombra kattintasz.

A helyzet persze bonyolultabb, mert vannak bizonyos szabályok, amik ezt a hatalmas decentralizált rendszert hivatottak egy működő mederben tartani. Ezek közül néhány a Wikipédiát kevésbé ismerőket olyan kijelentésekre is ragadtathatja, hogy már benned is felmerül a kérdés, hogy

És mi ez, amiről beszélnek, hogy itt cenzúra van?[szerkesztés]

Nincs, hanem ami van, az

A minőség kontrollja[szerkesztés]

Kulcsszavak: minőség, források, nevezetesség, szerzői jogok

Források és nevezetesség[szerkesztés]

Alapvető irányelv, hogy az állítások független és megbízható forrásokkal igazolhatók legyenek. Ebből fakad mindenféle irányelv, pl. a nevezetességé, amit nem sértésnek szánunk a kevésbé tárgyalt formációk felé, hanem csak annyit takar, hogy az illető dolog vagy személy elegendő független forrást tud-e felmutatni a létezéséről és a jellemzéséről (amiből ti. egy szócikket fel lehet építeni).

Licencek, szerzői jogok[szerkesztés]

Figyelni kell aztán arra is, hogy a Wikipédiára felküldött anyagok jogtiszták legyenek (hogy továbbra is szabad maradjon ugye az enciklopédia), azaz a szerkesztő bírja a szövegének GFDL licenc alatt való publikálásának jogát. Ez kétféleképp állhat elő: vagy (1) a szerkesztő maga a szöveg szerzője, vagy (2) az eredeti szerző engedélyezte a GFDL alatti közzétételt. Ezzel a korláttal sokan, főleg újabb korukban, nincsenek tisztában, tehát a wikipédistáknak ezeket is ki kell tudniuk szűrni.

Vandalizmus[szerkesztés]

Vannak ezeknél sokkal triviálisabb teendők is a cikkekkel, rendszeresen kell ti. szűrni pl. az életet még javában kóstolgató, kísérletező kedvű ifjúság rendszerint hétköznap délelőttönként előálló termékeit, amiknek a tartalma pár négybetűs szóban hűen visszaadható: fasz, geci, pina. A Wikipédiával való ismerkedés kétségkívül roppant nemes tevékenység, külön homokozót is fenntartunk a célra, az éles szócikkeinket azonban érthető okokból óvnánk a nyomaitól.

Halandó járőrseregek[szerkesztés]

Hosszú idők óta követik a különböző nyelvű Wikipédia-változatok szerkesztői (specifikusan járőrei) a szócikkeken eszközölt változtatásokat, hogy segítsék ezeket az elveket érvényesíteni. Ezek együtt járnak nem szándékolt súrlódásokkal, másrészt nyilván magukban hordozzák a hiba lehetőségét, bizonyos vandalizmusok pl. hónapokig is benne maradhattak cikkekben, ha úgy adódott. Ennek a kiküszöbölésére érlelődött hosszú ideje egy eszköz, az ún. jelölt lapváltozat.

Mi az, hogy jelölt lapváltozat?[szerkesztés]

A jelölt lapváltozatok már évek óta lógott a levegőben, végül nagyjából 2008-ban sikerült működő formába hozni. A dolog célja röviden: váljon külön a piszkozat az ellenőrzött cikkváltozattól.

Nem a magyar Wikipédia az első, ahol ezt bevezették, a németek a maguk jóval nagyobb wikijén már hónapokkal előttünk elindították a próbaüzemet. A magyar Wikipédia egy többé-kevésbé kiforrott és kipróbált rendszert vett át.

A jelölt lapváltozatok hozadékai[szerkesztés]

Kulcsszavak: vandalizmus, vitás esetek

A megjelölt lapokon először is csak úgy tud a vandalizmus megjelenni, ha valaki a faszt, gecit, pinát tartalmazó szerkesztést külön engedélyezi. Mivel ennek a valószínűsége igen csekély, a nagyobb figyelmet kapó szócikkeink megbízhatóbbá válnak az információt kereső olvasók számára.

A Wikipédia életének szerves részét képezi a koordináció és az ezzel járó temérdek konfliktus is. Bizonyos bővítések, változtatások vitákat szülnek az érintett szerkesztők között, amiket ugyan idővel rendeznek, de addig is a cikkek sokszor lövészárok-háború színterévé válnak. Az olvasó ennek nyilván nem örül, az ő szempontjainak sokkal inkább megfelel a vitás bővítés előtti utolsó elfogadott állapot.

Egy magasabb szinten ez az értékelési rendszer azt is biztosítja, hogy a forrásokkal ellenőrzötten alátámasztott szócikkek egy olyan fejlődési pályát kövessenek, amin a cikket bővítő szerkesztések is hasonlóan megalapozottak. Ennek a fenntartásához természetesen rengeteg dolgos szerkesztői kézre van szükség, ezért ez, legalábbis a magyar Wikipédián, még csak a jövő csábos ígérete.

A jelölt lapváltozatok jelenlegi szerepe[szerkesztés]

A magyar Wikipédián a lapváltozatokat kétféleképp lehet megjelölni:

  1. mint megtekintett, illetve
  2. mint kiemelt.

A megtekintett nem jelent egyebet, mint hogy a szócikkben nincs égbekiáltó hülyeség, vandalizmus, homokozóba való tesztszöveg stb. A kiemeltség ennél pár nagyságrenddel komolyabb ellenőrzést feltételez: azok a cikkek, amiknek van ilyen lapváltozata, ideális esetben már átestek a kiemelés folyamatán. Ez magában foglal egy rakás formai és tartalmi kritériumot, ehelyütt releváns ezek közül főleg a megfelelő források feltüntetése és a forrásoknak való megfelelés. Ennek az ellenőrzése rengeteg energiát kíván, jellemzően több szerkesztő többhetes munkáját igényli. A cél az, hogy ha már valakik ennyi munkát fektettek bele, ezt a minőségi színvonalat a cikk később is megőrizze.