Szerkesztő:Balathruin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

X-ray engine[szerkesztés]

Ezt a játékmotort a GSC Game World készítette a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl játékukhoz, majd később továbbfejlesztették a S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky és a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyathoz. A fejlesztés még 2000-ben kezdődött az Oblivion Losthoz (később S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost). A játékot be is jelentették, 2003-ban jelent volna meg, de végül sok csúszás, nehézség és változtatás után 2007-ben látott napvilágot az első játék.

Első végleges verzió előtt[szerkesztés]

Az első végleges verziót, az 1.0-t a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl kapta, de az addig eltelt 7 év alatt rengeteget fejlesztették. Nagyon sok korában újnak számító funkciót tartalmaz, például: Detail map, Lightmap. Eredetileg DirectX 7-re épült, de ezt később a DirecX 8 és a 9 váltotta. HRFT audio és erősen módosított Open Dynamics Engine (ODE) fizikai motor is része, előbbi EAX 2.0-t és 5.1-es hangzást is támogat, míg utóbbi ragdollt, reális ballisztikát és valósághű fizikát biztosít. Multiplayer funkció is van benne, eredetileg központi szerepe lett volna a játékban, de később háttérbe szorult. Az egyik leglényegesebb eleme az A-life rendszer, egy teljesen saját fejlesztésű AI, mely 2001 óta folyamatosan fejlődött, addig, hogy a játék végleges verziójára butítani kellett az NPC-ken, mivel a játék fejlesztői frusztrálónak tartották a végleges verziót. Ezt később a S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky-ban is tapasztalhatjuk, ahol 100 százalékos pontossággal tudnak gránátot dobni a másik NPC vagy a játékos lába alá. A játékból rengeteg dolog végül kivágásra került ebben a fázisban, pályák, autók, mutánsok és még sok más.

Egy csapat tapasztalt sztalker.

1.0 (Shadow of Chernobyl)[szerkesztés]

Az első végleges verzió. DirectX 9-et igényel, de a játékban elérhető DirectX 8 alapú grafika is. Elérhetőek a HDR, parallax, normal mapping, soft shadows, motion blur, widescreen funkciók, illetve az 1.0003-as patchel több monitort is tud kezelni (surround screen). Ugyan az A-life rendszerből több funkció is kivágásra került (NPC-k gránát használata, egymás gyógyítása, stb.), de ennek ellenére több ezer karaktert tud kezelni, melyek nem scripteltek, így a játékos bármiféle beleszólása nélkül haladhat az élet a Zónában. Az NPC-k feladatokat végeznek, csatáznak, pihennek, esznek és alszanak is, ezek nagy része igaz a Zónában élő mutánsokra is. Ennek a fejlett rendszernek köszönhetően teljesen véletlenszerű eseményekre van lehetőség a játékban. A pályák a korai alpha verzióktól teljesen eltérnek, kisebbek és sokkal kevesebb van. Ezek és sok más visszahozására készül(t) a Lost Alpha.

Vörös-erdő a játékban.

1.5 (Clear Sky)[szerkesztés]

Jelentősen továbbfejlesztett verzió. Kapott DirectX 10, később 10.1 támogatást (1.5.06) és több új funkciót: volumetric light, dynamic volumetric smoke, full volumetric fire, soft water, dynamic wet surfaces (tárgyak oldalán lefolyó vízzel), depth-of-field blur, SSAO, MSAA (1.5.03). Tovább fejlődött az A-life, visszakerült a gránáthasználat (sajnos teljesen pontos, esetenként a levegőben változtat irányt), a mutánsoknak mostantól teljesen saját stratégiáik vannak és megjelent a frakcióháború. Javult az időjárás rendszer (kitörések), a fegyverek és páncélok javíthatóvá és fejleszthetővé váltak, az anomáliák és a képződmények is át lettek dolgozva. A pályák egyik fele a régebbiek átdolgozott verziója a másik teljesen új.

Zaton

1.6 (Call of Pripyat)[szerkesztés]

A legstabilabb, legfejlettebb verzió. Megjelent a DirectX 11 támogatás, a tesszelláció, az alvás, illetve tovább javítottak a korábbi funkciókon: időjárás, A-life, fegyver- és páncélfejlesztés, stb. A játékban három, teljesen új pálya van (Zaton, Jupiter, Pripyat külváros), ami elsőre kevésnek tűnhet, de a korábbiakhoz képest mindegyik hatalmas, több kilométer széles és hosszú.

2.0 (S.T.A.L.K.E.R. 2)[szerkesztés]

Egészen 2011-ig fejlesztés alatt állt, de a GSC megszűnésével együtt odaveszett.

OpenXRay[szerkesztés]

Az 1.6.02-es verzió nyílt forráskódú nem hivatalos továbbfejlesztése.