Szerkesztő:Adrian.szasz/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Road (együttes)

A Road nevű magyar rockzenekar 2004 januárjában, a Heves megyei Domoszló községben alakult. Tagjai (a mai napig változatlan összetételben): Molnár Máté basszusgitáros-énekes, Golyán B. Zsolt „Goya” gitáros, Kádár Imre gitáros, Szabó Erik dobos. A csapat saját stílusát „Rock n’ Road”-ként aposztrofálja, amely megnevezés ízes magyar vidéki rockzenét takar. A heavy metalra jellemző torzított gitárhangzással; hol fejrázós, hol ugrálós ritmusokkal. Az együttes más zenei utak felé is nyitott: bizonyos dalaiban népies motívumok tűnnek fel, van akusztikus repertoárjuk és fúvószenekarral is léptek már fel együtt. Dalszövegeik jellemző témái (sok más mellett): szerelem, szenvedély, benzingőz és rock n' roll életérzés. Pozitív szemlélettel, egyenes megfogalmazásban. A Road a hazai rockéletben az egyik legaktívabb formáció, amely lemezeladás és koncertlátogatottság tekintetében is igen sikeres. A zenekar eddig hat stúdiólemezt, egy koncert cd-t, két dvd-t és egy könyvet adott ki, munkássága két arany- és két platinalemezt eredményezett. Tagjai ma is a Mátraalján élnek és alkotnak, de egész évben járják az ország és a határon túli magyarlakta területek klub- és fesztiválszínpadait.


A zenekar története (lemezekre bontva)


"Időszámításuk", azaz 2004 előtt

Heves megyében, ahol a Road későbbi tagjai felnőttek, a kilencvenes évek közepétől egyre több amatőr rockzenekar alakult. Négy fiatal - a kisnánai Goya, a domoszlói Máté, Imi és Erik - a kortársainál is lelkesebben és kitartóbban muzsikált. Előbbi három már tizenévesen együtt zenélt többek között a ZVK, a Deaddog, a Kócos Asszony és a Lousy Angels nevű bandákban. Sokáig Kovács "Tuboly" Zoltán dobossal az oldalukon nyomultak, Erik ugyanis akkoriban még vendéglátós együttesekben játszott. A Road közvetlen elődjének tekinthető felállás legtöbbször Kispál és a Borz, Tankcsapda, valamint Motörhead feldolgozásokat játszott, de már a saját útját és jövőjét kereste.


2004. Nem kell más

A korai Road 2002-ben kiadott egy biztató demót és megnyert egy tehetségkutatót (Marshall Tehetségkutató, Jászberény), majd 2004 elején rögzítette Nem kell más című első nagylemezét, amely még azon a tavaszon a Hammer Records-nál meg is jelent. A debütáló korong felvételei után Tuboly dobos váratlanul távozott a csapatból, de beajánlotta a posztjára maga helyett Eriket. A ma ismert Road születését a srácok ehhez az időponthoz kötik.

Első lemezét a Road a Depresszió együttes előzenekaraként mutatta be országszerte. A Balhé, a Jó hely és a Go! című tételek hamar koncert-kedvencekké váltak, de kimagaslóan sikeres a címadó Nem kell más című szerzemény lett. Utóbbit a mai napig folyamatosan játsszák a rock-diszkók, és a dal szinte kötelező jelleggel elhangzik minden Road-bulin. Videoklip erre és az albumot záró Nélküled című nótára készült. A szolnoki Denevér stúdióban rögzített lemezt népszerűsége ellenére a fiúk ma már csak kezdeti szárnypróbálgatásnak, "az első igazi Road-album előfutárának" tartják.


2006. Második harapás

"Az első igazi Road albumnak" pedig a Parkplatz stúdióban rögzített Második harapás című lemezt nevezik, melynek 2006 eleji megjelenését ismét egy Depresszióval közös országjárás követte. Hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezett a banda: a Tankcsapda együttes előzenekaraként is bemutatkozhatott. Az albumról a Karamell című nóta fülbemászó refrénjével, A szív alatt pedig súlyos (gitár)témájával hagyhatott sokakban nyomot. A Birthday Song és a KFT Afrikájának Roados verziója is egyedire sikeredett.

Videoklipet kapott az életigenlő Ne mondd és a heavy metalos 1000 lépés című dal. Utóbbi képanyaga vadnyugati mintára "vadkeleti" hangulatban készült. A jelmezes, lövöldözős forgatás egyik szereplője egy bika hátáról leesett és bordatörést szenvedett - ekkor egy estére a bulvármédia is felfedezte magának a Roadot. A zenekar a Második harapás-periódus végén először indult önálló országos turnéra, melynek sikere felülmúlta a tagok várakozásait.


2008. Aranylemez

"Hecceltük egymást, hogy így legalább már a megjelenés pillanatában Aranylemezünk lesz" – indokolta utóbb a zenekar a 2008-as album kreatív címadását. Ez a lemez már Érden, Varga Zoltán hangmérnök Bakery stúdiójában készült. Meghatározó dalok: a közönséget magával ragadó Aki szabad, a sebességláz ihlette Visszahárom (mindkettő videoklipes nóta), valamint a lírai Nem rólunk szól. A Római vakációt egy úgynevezett Road All Stars zenészbaráti társaság játszotta fel, a Valami nagyon hideg kék pedig sejtelmes szövegvilágával irányította magára a figyelmet.

A banda már stabilan egymaga turnézott, és fél évtized közös munkát követően első - születésnapi - koncert cd-jét és dvd-jét is megjelentette. A kettő együtt Heves megye Lordjai cím alatt jött ki. Akárcsak a cd-n, a dvd-n is szerepelt koncertfelvétel: a verpeléti Bor-Rock fesztivál élő anyaga, amely rendezvénynek az együttes a főzenekarává vált. A kiadványon a kulisszák mögötti rockeréletet bemutató "Road movie", az összes addigi videoklip és néhány werkfilm kapott még helyet. A Nem rólunk szól koncerteken előadott rockosabb verziójából a verpeléti buli képanyagával külön klip készült.


2010. Emberteremtő

A szintén a Bakery stúdióban felvett 2010-es lemez erőteljes hangzásával a Road életében is fontos állomás, és más magyar rockzenekarok számára is viszonyítási pont. A jól eltalált megszólalás abból is eredhet, hogy a dalokat nem hangszerenként külön sávokban, hanem egyben játszotta fel a csapat. Máté szándékosan csak az utolsó pillanatban, a stúdióban írta meg a szövegeket, ami ösztönös-nyers érzést kölcsönzött a nótáknak. Az Emberteremtő hangulata a Road életvidámsága ellenére is komor és komoly. Az album intróját és a záró, Részeg ének című számot - Hunyadi Péter vezetésével - népzenészek (hegedű, brácsa, nagybőgő) muzsikája színesíti.

Vizuálisan is újabb előrelépés történt: a címadó dalra egy, még a Tankcsapda-frontember Lukács László által is különlegesnek nevezett videoklip készült. A Nem elég című szerzemény klipjének főszerepében Oroszlán Szonja színésznő tűnt fel, a Felpörögve című dal videóját pedig a 15. Monte Carlo Historique Rallye-n forgatta a zenekar. Az albumról rockos körökben sláger lett a Megint nyár című nóta. A Road új kihívásként unplugged műsorral is fellépett az MR2 Petőfi Rádió Akusztik sorozatának vendégeként.


2013. Tegyük fel...

A zenekar első olyan kiadványa, amely (már a megjelenésekor) arany-, sőt később platinalemez minősítést érdemelt ki a közönségtől. Varga Zoltán új stúdiója, a törökbálinti SuperSize Recording volt a műhely, ahol a friss nóták készültek. Köztük a három videoklipes: a Fojts meg a sötétben, az Egyszer élünk és a Világcsavargó. Utóbbi akusztikus szerzemény a rádiókba is eljutott, és a rajongók közösen énekelhető himnuszává vált. Zenei érdekesség, hogy az albumon Imi és Goya már héthúros gitárokon játszott, Máté pedig öthúrosra cserélte a négyhúros basszusgitárt.

A lemez kiadását követő évben az együttes tízéves jubileumát ünnepelte, amit két rendhagyó koncertsorozattal tett emlékezetessé. Az első, tavaszi turnén a zenekar önmaga előzenekara is volt, mivel a program szerint az est első felében egy úgynevezett Road-akusztik koncert hangzott el, amely saját dalokat tartalmazott áthangszerelve, Cséry Zoltán zongorista játékával kiegészítve. A második felvonás a megszokott hangos, karcos, erőteljes rockprogramot hozta. A második, őszi-téli országjárás keretében a fiúk az elmúlt tíz évben velük turnézó bandákkal (Rómeó Vérzik, Tankcsapda, Depresszió, Alvin és a mókusok, Kowalsky meg a Vega, Subscribe) léptek fel újra együtt néhány turnéállomáson. Egy különleges rockos-szimfonikus előadásra a Szolnoki Légierő zenekarával is összeálltak. Ugyanebben az évben történt, hogy egy izgalmas projekt erejéig együttműködött tizenkét eltérő stílust képviselő zenekar, melyek párosával készítettek rendhagyó, formabontó dalokat. A Road a Hősök nevű hiphop formációval közösen jegyezte A zene mindenkié című nótát, melynek elkészítése kellemes és tanulságos zenei kirándulást jelentett a srácoknak. 2014 karácsonyán megjelent a zenekar tagjainak életét és a Road első tíz évét bemutató könyv is - Rock & Road: Az igazán hangos könyv címmel, dr. Szász Adrián újságíró tollából.


2015. M.A.T.T.

Az arany- és platinalemez státusz ezúttal is összejött, és már nem is jelentett nagy meglepetést. Az album néhány dala annál inkább - a visszajelzések szerint a legtöbb rajongónak pozitív értelemben -, a Road ugyanis kísérletezős kedvében volt. Megmaradtak természetesen a zenekar stílusjegyei, de a tipikusan Rock n' Roados (pl. Húzom a kardot) és az elgondolkodtató, nehezebb darabok (pl. Túlzó kámfor illat) közé felkerült többek között egy zongorával megspékelt duett (Zsák a foltját) is a korongra. Érdekesség, hogy ezt egy rajongóval - Földes Anett, "a lány a nappaliból" - énekelte fel Máté, és a dalhoz videoklip is készült, Erik esküvőjén.

Klipes lett a nyitódal, a Kettő bennem az én, és a monumentális, nagyzenekaros hangszereléssel rögzített ballada, A jó reménység foka is. Utóbbihoz fiatal képzőművészek készítettek homok- és festékanimációs képanyagot. A Merni, Akarni, Tudni, Tenni jelszavakat (az albumcím ezek rövidítése) hirdető csapat 2016 őszi Jó reménység turnéja egy kétestés, dupla teltházas koncertben érte el csúcspontját Budapesten, a Barba Negra Music Clubban. A zenekar szerint a M.A.T.T. lemez dalainak mondanivalója nem feltétlenül jön át első hallásra. A kimagasló koncertsikerek azonban azt jelzik: a közönség éppen eleget hallgatja a kiadványt ahhoz, hogy értse és szeresse az üzenetét. A címadó dal már angol verzióban is látható és hallható (M.A.T.E. címmel), egy izgalmas, úgynevezett slow motion jellegű - koncertjeleneteket tartalmazó - videoklip készült ugyanis hozzá magyarul és angolul. Utóbbi a Road első hivatalosan is megjelentetett angol nyelvű szerzeménye. A szöveg fordításában Csongor Bálint (ex-Subscribe, Useme) segédkezett.


2017. Tizenhét

Év elején megjelent a zenekar első - rendhagyó - válogatásalbuma, amelyen 17 régi-új dal hallható. Korábban nem ismert átiratok, különleges koncertfelvételek és számos meglepetés. Klip az Újra nézz rám című dalhoz készült, amely a 2004-es Nézz rám vadonatúj változata. Az év első turnéja Túlzó Kámfor Tour néven fut...