Magyar utca

A szerző módosította a hozzászólást.
Utolsó szerkesztés: 2010. december 5., 13:34

Elnézésedet kérem, hogy belepiszkáltem az allapodra, de a vesszőket, elgépeléseket és linkeket lusta voltam ide felírni. Az alábbiak viszont rád várnak:

  • Fejezetcímek:
    • Az utca kialakulása fejezet utolsó három bekezdése már a 19. századról szól, nem akarnád átrakni a következő szakaszba?
    • A 19. században utcakép, a 20. században utca; ez akarattal nem egyforma?
    • A Bel-Magyar utcának épületei vannak; a Kül-Magyar utcának nevezetes épületei; ez akarattal nem egyforma? Az egyiknél teljes felsorolás, a másiknál válogatás?
  • Benkő Elek: Igaz, hogy (még) nincs róla cikk, de linket érdemelne.
  • Kun Károly gróf: Így írják vagy Kuun-nak? (Kuun Géza miatt kérdem)
  • A városkapu szomszédságában kocsmák és pecsenyesütők működtek. Ezek a szennyvizet és az esővizet vezették le. Elég szokatlan műszaki megoldás :-)
  • 1941-ben, amikor Kolozsvár ismét Magyarországhoz került, az utcanevek ismét megváltoztak. Az utca belső része visszakapta újabb huszomhárom évig a Kossuth Lajos nevet, míg a külső részt néhány évig a Vörös Hadseregről (Armata Roşie) nevezték el. Furcsállom, hogy Kossuth Lajos és a Vörös Hadsereg név azonos időszakban volt; ezt még ellenőrizned kellene.
  • Mert az egykori Nagy utcát szintén hóstáti házikók szegélyezték – egészen külvárosias jellege volt a Szamoson túli résznek –‚ s századunk első évtizedére Ferenc József út néven Kolozsvár leggyorsabban kiépült főutcája lett. -Én tudom, melyik a Ferenc József utca, és hogy kerül ide, de mások számára ez nem lesz olyan nyilvánvaló. Valahogy bele kellene fűzni a szövegbe a jelenlegi vasútállomás helyét.
  • Ha gondolod, írd be a luteránus templomhoz, hogy a magyar nyelvű istentiszteleteket 1861-ben id. Hintz György vezette be.
  • A három egymás melletti ház, az 1930-as évek végén nem tette kihasználhatóvá a központi fekvést - ezt nem értem
  • Több helyen múlt időből átváltasz jelen időbe és vissza, ezt nem javítottam, de következetesen végig kellene menni a cikken ilyen szempontból.
  • Unitárius Kollégium: Szívem szerint lerövidíteném a szakaszt, és a részletezést átvinném a János Zsigmond Unitárius Kollégium cikkébe.
  • Huszár-féle ház: ha gondolod, írd be, hogy az unitárius egyház Huszár Mihály aranyművestől vásárolta. (Asztalos István: Kolozsvár épített kincsei. Kolozsvár: Stúdium. 2008. 116. oldal. ISBN 978 973 643 159 3)
  • Szintén a részletezőbe átrakást javasolnám a lutheránus templom esetében is. + Kiegészítés, ha gondolod, rakd be ezt is: Johann Schmidt, az evangélikus egyházközség lelkésze 1783. február 1-jén beadványt írt a kolozsvári református egyháznak, amelyben templom céljára kérte a református egyház tulajdonában álló sarkotelket. A telket végül is 1803-ban sikerült megvásárolni. (Asztalos 114–115. oldal)
  • röntgen szűrőállomás - nem kötőjeles?
  • Katona Gyula, világhírű tenor, kolozsvári, és piros a linkje? Enyje-bejnye :-)
  • Szent Erzsébet Aggház: tisztázni kellene az írásmódját, mert előfordul nagy meg kis a-val is.
  • Unitárius püspöki lakhoz kiegészítés: a kapu keretén névbetűs címerpajzs máltai kereszttel (Asztalos 119. oldal)
  • Kelemen Lajos: Művészettörténeti tanulmányok (Bukarest: Kriterion, 1982) II. kötetében van még anyag az új unitárius kollégium építésekor lebontott házakról, az unitárius püspöki lakról, a Belső Magyar utca reneszánsz maradványairól, a kétágú templomról, a lutheránus templomról, a régi unitárius kollégiumról, a Radák-házról. Ha kéred, megpróbálom elküldeni.
  • A Principesa Ileana líceum mai neve kimaradt.
  • Kellenének még képek, mindjárt körülnézek, hátha találok valamit.

Egyet tettem az allapodra, van még egy a commonsban: File:Hotel Central Cluj-Napoca.jpg, de az elég gyenge.

Azt mondtam már, hogy mennyire örvendek a cikknek? De kellene még Főtér, Óvár, meg Unió utca is :-)

Hkoala 2010. december 4., 18:13
  • Itt lenne használható a Központi Szállodáról:

http://picasaweb.google.com/gcseke/RegiKolozsvar#

csak engedélyt kellene szerezni hozzá...

  • Szent Erzsébet: cikk és kép a Szabadságban:

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PMainArticleScreen.vm/id/1953

Hkoala 2010. december 4., 20:05

Jó Mikulásozást, engedékeny krampuszokat!

Hkoala 2010. december 5., 13:37

1. Még mindig nem tetszik a fejezetek beosztása: A 19. század utolsó bekezdése (az első mondat kivételével) már a 20. századról szól.

12. Szerintem az unitárius kollégium / Brassai / régi kollégium épülete / új épület esetében ugyanaz a helyzet, mint amit egyszer Pasztilla fejtegetett a vitalapon a színház (épület) és színház (intézmény) kapcsán. Csak ez annyival bonyolultabb, hogy két épület és két intézmény is keveredik. Lehet, hogy megint tőle kellene segítséget kérni?

15. Ne hidd el, ha biztos lettem volna benne, javítottam volna. Inkább kérdezz meg valaki mást.

18. OK, mindjárt beírom.

19. Holnap megpróbálom beszkennelni és küldeni.

Hídelve és Bocskai tér: jó lesz nagyon!

Hkoala 2010. december 7., 21:08

19. Elküldtem, de nem tudom, hogy a két címed közül melyik a jó. A gmail-re ment, ha nem oda kellett volna, akkor írjál.

Hkoala 2010. december 8., 08:34

12. Szerintem jövő héten már bátorkodni fogok megkérdezni :-)

Hkoala 2010. december 8., 21:53

Tényleg profi, majd holnap megkukkolom nagyobb képernyőn is.

Hkoala 2010. december 8., 22:01

Bérelsz egy helikoptert, készítesz egy légifotót és akkor már nem is kell térkép :-)

Hkoala 2010. december 8., 22:04
 
 
 

19. Most látom, hogy Kelement kipipáltad, de a cikkbe én nem írtam be, csak a forrásokhoz.

Hkoala 2010. december 8., 22:10

Szép lett, de miért raktál rá korr sablont? A templomok cikkét megpróbálom a két ünnep között valamennyire bővíteni, a Brassait meghagyom a nálam illetékesebbeknek :-)

Hkoala 2010. december 9., 18:47

Második átolvasás megvolt, szerintem nyugodtan küldheted kiemelésre. Képeket utána is lehet még tenni bele. (Jaj, annyi minden hiányzik még: Főtér, Óvár, Unió utca, Szamosfalva...)

Hkoala 2011. január 8., 14:59

Fel is raktam a munkapadra, épp volt még egy hely, és tanúsítottam is. De nagyon gondolkoztam, hogy a pártatlanságot merjem-e tanúsítani, mert látni vélek némi érzelmi kapcsolatot a szerző és cikk között :-)

Hkoala 2011. január 8., 15:51

Na ugye Vigyor de most már nem vonom vissza a tanúsítást :-)

Hkoala 2011. január 8., 15:54