Static Shock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Static Shock
(Static Shock)
Műfajvígjáték-dráma

AlkotóDwayne McDuffie

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok52
Gyártás
GyártóDC Comics
ForgalmazóWarner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adóThe WB
Eredeti sugárzás2000. szeptember 23. – 2004. május 22.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Static Shock amerikai animációs sorozat, amely a Milestone Comics által kiadott DC Comics karakter, Static (Virgil Hawkins) kalandjait mutatja be. A sorozat 2000-ben indult és összesen négy évadot élt meg.

A Static Shock sorozatot a Warner Bros. Television Animation készítette, és eredetileg a Kids' WB csatornán mutatták be az Egyesült Államokban. A sorozat 2000. szeptember 23-án debütált, és összesen négy évadot ért meg, amelyeket 2004-ig vetítettek. A sorozat később más országokban is bemutatásra került, és számos nyelvre lefordították, beleértve a magyart is. Magyarországon a sorozatot a TV2 és a Cartoon Network is sugározta.

Történet[szerkesztés]

A történet középpontjában Virgil Hawkins áll, egy középiskolás afroamerikai fiú, aki váratlanul elektromos képességeket kap egy nagyvárosi műhold katasztrófáját követően. Megszületik a Static alteregója, és Virgil új küldetésévé válik, hogy felvegye a harcot a bűnözéssel és a városi problémákkal, miközben megpróbálja egyensúlyba hozni a szuperhős életet és a mindennapi tini problémákat.

A sorozat egyedülálló volt abban, hogy olyan fontos társadalmi témákat dolgozott fel, mint a tinédzserkori erőszak, a családon belüli erőszak és a drogok, miközben megőrizte a szórakoztató és akciódús szuperhős kalandokat.

A Static Shock nagy népszerűségnek örvendett, és elnyerte a rajongók tetszését a karakter mélysége, valamint a szórakoztató és tanulságos történetek miatt.

Magyar szinkron[szerkesztés]

A Static Shock magyar szinkronjában a szereplőket az alábbi magyar szinkronszínészek adják:

  • Static / Virgil Hawkins: Kárpáti Levente
  • Richie Foley: Hajdú Péter
  • Sharon Hawkins: Papp Orsi
  • Robert Hawkins: Kerényi Miklós Máté
  • Onyx: Magyar József
  • Dule Jones: Szerémi Zoltán
  • Osgood Pelham: Kerekes József
  • Ebon: Szokol Péter
  • Puff: Juhász Zsolt
  • Tanár úr: Szabó Sipos Tamás

Magyar változat[szerkesztés]

A Static Shock sorozatot az RTL Klub adta Magyarországon, és az első évad premierje 2002. január 7-én volt. Az adásidő később változhatott a különböző időszakokban és ismétléseknél.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Static Shock sorozat viszonylag pozitív fogadtatást kapott a kritikusoktól és a rajongóktól egyaránt. Sokan dicsérték a sorozatot azért, mert egy fekete szuperhősről szólt, aki fiatalokat inspirált és olyan társadalmi kérdéseket vetett fel, mint a rasszizmus és a kisebbségek helyzete. Emellett a sorozatnak dinamikus karakterei és izgalmas cselekménye volt, ami széles körű nézői bázist vonzott.