Millenarizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2017. április 11., 09:03-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „{{építés alatt}} A '''millenarizmus''' vagy '''millenarianizmus''' kifejezés a latin ''mīllēnārius'' (''= ezer'') szóból származik. Számos ku…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A millenarizmus vagy millenarianizmus kifejezés a latin mīllēnārius (= ezer) szóból származik. Számos kultúrában és vallásban megtalálható az a hit, hogy egy eljövendő nagy társadalmi átalakulás után minden meg fog változni.

Legszűkebb értelemben a millenniumba, vagyis Krisztus ezeréves uralmába vetett hit. Az elgondolás elsősorban a Jelenések könyve 20. fejezetén alapul.

Általánosabb értelemben millenaristának tekinthető minden olyan irányzat, amelyek reménye szerint az eljövendő korban (rendszerint a közeljövőben) különleges jutalomban részesül a hívők egy bizonyos csoportja. Rendkívül sokféle ilyen mozgalom létezik. Néhánynak keresztény gyökerei vannak, többnek viszont semmi köze a kereszténységhez.


Hivatkozások

  • Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009