Szannjásza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Milei.vencel (vitalap | szerkesztései) 2016. június 13., 09:31-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Új oldal, tartalma: „A '''szanjászi''' vagy '''szannjászin''' (szanszkrit: संन्यासिन्) a hinduizmusban a négy lelki rend (ásrama) utolsó pe…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A szanjászi vagy szannjászin (szanszkrit: संन्यासिन्) a hinduizmusban a négy lelki rend (ásrama) utolsó periódusában élő ember.

A szanjásza szó (संन्यास) lemondás-t, felajánlás-t jelent. A szanjászi a világról lemondott ember, aki életét kizárólag a magas minőségű és szent célok érdekében tartja fenn. Otthontalan és a külső világról teljesen lemond, belső minőségeit próbálja hangolni, összehangolni, megtalálni a legmagasabb tudat állapotát. Okkersárga színű ruhát visel, mert az okker a tűz színe. Ez azt jelképezi, hogy a teste már "elégett", már nem számít, már nincs jelen, és a társadalomtól, a közösségtől a legszükségesebbeken kívül nem igényel semmit. A világgal szemben nincsenek anyagi elvárásai; csak ad, ha teheti, szolgál, ha teheti, áldoz – mindezt az egész emberiség érdekében.

Hivatkozások

  • Kozma András: A hindu istenalakok szimbólumai, 2001