Ugrókötelezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rope skipping szócikkből átirányítva)
Ugrókötél

Az ugrókötél az ugrókötelezés során használt eszköz. Az ugrókötelezés egy gyermekjátékon alapuló ügyességi sportág. A kezdetben óvodákban és utcákon űzött gyermekjáték a 20. század második felében terápiás célú foglalkozássá vált, majd akrobatikus, erő- és gyorsasági elemeket tartalmazó sporttá nőtte ki magát.

Ugrókötelező kislány szobra, Funchal, Madeira

Története[szerkesztés]

Már ókori népek életét bemutató képeken is láthatóak kötél felett ugró gyerekek. Eredetileg sokféle anyagból készítettek ugrókötelet: vesszőkből, összefont szalmából, bőrszíjakból. De használtak ruhaszárító kötelet, illetve acéltokos huzalt is. Az utóbbit a mai napig is alkalmazzák a gyorsasági számoknál.

Az 1980-as években az Egyesült Államokban, főként az afroamerikai lakókörzetekben terjedt el. Egyes országokban rekreációs, fejlesztő programok részeként is alkalmazzák. Később kialakultak a sportág keretei.

Sportágként[szerkesztés]

A versenyek két alapvető ügyesség mentén szerveződnek:

  1. Gyorsasági számok: adott idő alatt hányszor lépi át a versenyző jobb lába a kötelet (30 mp, 90 mp stb.).
  2. Szabadon választott gyakorlat: ahol a versenyző/versenyzők adott időhatárok (45-75 másodperc) között összefüggő gyakorlatokat adnak elő egy kijelölt, általában 9×9 méteres pályán.

Résztvevők[szerkesztés]

A versenyzők általában életkori kategóriák szerint versenyeznek. A versenyszámok lehetnek egyéniek vagy különféle formációjú, kisebb-nagyobb csoportok által bemutatottak.

Kötélugrás Magyarországon[szerkesztés]

Felkészültségük alapján A és B kategóriák léteznek. Hazánkban saját sportági szövetsége van, és a versenyek egy része beépült a diákolimpiák versenyei közé is. Több kisebb-nagyobb egyesület versenyzői vesznek részt ezeken a versenyeken (Gersekarát Jump for Fun, Gersekarát KDSE, Győr Skipping Girls, Feketés Impalák, Maklár, Mórahalom, Nagykanizsa, Szolnok, Szombathely Kötélugró Klub, Tata, Zirc, Zalaegerszeg).

Források[szerkesztés]