Repülés a Rett-szindrómáért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Repülés a Rett-szindrómáért egy interkontinentális jótékonysági repülés volt Keszthely és Sydney között 2002-2003-ban Kántás Andor kereskedelmi pilótával és társával, Latky Csongorral.

A repülés célja[szerkesztés]

Az interkontinentális jótékonysági repülés célja az volt, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a Rett-szindróma nevű betegségre, és segítse egy fejlesztő központ létrehozását a halmozottan sérült gyermekek javára Keszthelyen. Az út egyben sportteljesítmény is volt, amely megmutatta a világnak, hogy magyar pilóta magyar gyártmányú repülőgéppel, egy Apollo Foxszal képes ilyen repülésre. A HA-YNAU lajstromjelű gépet Kántás Andor[halott link] Lúcia nevű lányáról nevezték el, aki Rett-szindrómában szenved.[1] A betegség egy olyan összetett központi idegrendszeri működési zavar, amely főként lányokat érint. A gyermekek halmozottan sérültek, állandó felügyeletet és segítséget igényelnek.

Fejlemények[szerkesztés]

  • 2003. január 30-án landoltak Sydney- Bankstown repülőterén.
  • 2003. február 7. folytatta az útját egy másik barátjával a Melbourne melletti Avalon Airshow-ra.
  • 2003. március elején megalakult hét kuratórium taggal a Lúcia Nyílt Alapítvány a Halmozottan Sérült Gyermekekért.
  • 2003. októberben folytatta a repülését Európában. A cél ugyanaz volt, de most már Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr támogatásával forgattak bemutató filmet a kiemelten jól működő hasonló európai intézményekről.
  • 2007. őszén elkészült Keszthelyen az intézmény.
  • 2009. nyarán az intézmény pályázati úton nyert 45 millió forintot, ebből a támogatásból szeptember és december között modernizálták az intézményt.
  • 2009. től napjainkig a Lúcia Alapítvány pályázati pénzek beszerzésével támogatja az Intézményt "Gondviselés Házát"
  • 2016. A "Lúcia repülőgép" megtekinthető Balatokeresztúr repülőterén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luciaair.eu: Repülés Lúciával Ausztráliába Archiválva 2012. szeptember 3-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]