A radiológia nemzetközi napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Radiológia nemzetközi napja szócikkből átirányítva)
A radiológia nemzetközi napja

Hivatalos neveRadiológia nemzetközi napja
International Day of Radiology (IDoR)
Idejenovember 8.

A radiológia nemzetközi napja (International Day of Radiology (IDoR)) egy évente megrendezésre kerülő megemlékező nap, melynek célja, hogy bemutassa a modern képalkotó berendezések szerepét a modern orvoslásban. Az Európai Radiológiai Társaság (European Society of Radiolog) (ESR)), az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (Radiological Society of North America (RSNA)) és az Amerikai Radiológiai Társaság (American College of Radiology (ACR)) kezdeményezésére először 2012-ben rendezték meg.

Háttér[szerkesztés]

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. Röntgen halálának 100. évfordulóján 2011-ben Európai Radiológiai napot tartottak, s ennek sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy 2012-től évente ismétlődően ezt a megemlékezést kiterjesztik az egész világra.

Minden évben egy-egy fő témát határoznak meg, amellyel kapcsolatosan konferenciákat rendeznek:

2013 A radiológia
2014 A mammográfia
2015 Az anya és az újszülött halálozásának esélyének csökkentése
2016 Radiológiai leletek és eltérések a Zika vírus hatása miatt

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az International Day of Radiology című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]