Káliföldpátok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Káliföldpát szócikkből átirányítva)
Egy káliföldpát, melynek neve ortoklász

A káliföldpátok csoportja egy a legfontosabb kőzetalkotó ásványok közül. Előfordulhatnak mélységi magmás kőzetekben és vulkáni kőzetekben egyaránt. Ilyen az ortoklász, mikroklin, valamint a szanidin.

Megjelenés[szerkesztés]

A káliföldpátok legtöbbször üvegfényű ásványok, de lehetnek húsvörös vagy rózsaszín, esetleg fehér, színtelen vagy ritkán szürke színűek. Bennük gyakorta előfordul a finomszemcsés hematit, mely ezt a húsvörös színt okozza. Ritka jelenség, amikor a káliföldpátok kék vagy kékeszöld színben irizálnak. Ez a változat a holdkő. Az ortoklász és a mikroklin, melyek a mélységi kőzetekben fordulnak elő, mindig zömökebbek, és nagyobb méretű kristályokat alkotnak a plagioklászoknál. A szanidin viszont idiomorf, ami annyit jelent, hogy jellegzetes kristályosodási formájában kialakult, néha nyúlt szemcséket alkot. A káliföldpátok kiválóan hasadnak két irányban, ahol ezek a lapok nagy felületen üvegfénnyel csillannak be. Kéttagú ikreket alkotnak, ami annyit tesz, hogy az ikerkristályt az ikersíkok felszíni metszete két, majdnem azonos méretű lapra osztja. A keménységükről megemlíthető, hogy karcolják az üveget, viszont tűvel nem lehet karcolni őket.

Megkülönböztetés[szerkesztés]

A káliföldpátokat gyakran össze lehet téveszteni a plagioklászokkal. Poliszintetikus ikresedés, valamint zónásság nem fordul elő rajtuk. De a rózsaszín és húsvörös szín viszont egyértelműen a káliföldpátokra jellemző. Néhány esetben a nefelinnel lehet összetéveszteni, de a nefelin gyengén hasad és zsírfényű.

Jellemzése[szerkesztés]

  • Alak: táblás, ritkán léces
  • Méret: nagy
  • Hasadás: több irányban kitűnő
  • Szín: húsvörös, fehér, színtelen
  • Fény: üveg (szanidin: gyöngyház)
  • Ikresedés: kéttagú
  • Zónásság: nincs
  • Átalakulási termék: fehér, porszerű

Előfordulása[szerkesztés]

A mikroklin és az ortoklász a savanyú mélységi magmás kőzetekben, valamint arkózában és más homokkövekben fordulhat elő. A szanidin a savanyú és neutrális vulkáni kőzetekben található meg.

Források[szerkesztés]