Hannibal (hattyú)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hannibal
Fajhattyú

Hannibal a neve annak a hím hattyúnak, amelyik megtámadott 37 másik hattyút, akik közül 15 állattal végzett is.[1] A hattyú a walesi Pembrokeshire megyében élt, a Pembrokeshire városában található Castle Pond-tóban, nem messze a pembroke-i vártól.[2] 2010 februárjában az állat egyre agresszívabbá vált és elkezdte társait megtámadni, szárnyaival verdeste, lábaival rugdosta, és csőrével csipkedte őket.[3][4]

Hím hattyúknál előfordul, hogy agresszíven lépnek fel, ha családjuk védelmezéséről van szó, ám ezt idősebb korukra kinövik.[5] Maria Evans vadállatokkal és viselkedésükkel foglalkozó szakember szerint számos tényező játszhatott szerepet Hannibal agresszivitásának kialakulásában, ide sorolva a gyenge vízminőséget, a korlátozott mennyiségben fellelhető táplálékot, szennyezést, ólommérgezést, illetve annak a lehetőségét, hogy Hannibal egy horgászok által elhagyott horog lenyelése miatti fájdalmát vezette ily módon le.[6] Hannibal erőszakos viselkedése kizárólag hattyú társaira terjedt ki, emberekre azonban nem, így sikerült az állatot befogni.

Hannibal a támadásokkal csak azután hagyott fel, miután az egyik esetben megsérült az egyik szárnya. Maria Evans, miután megszerezte a szükséges engedélyt a hatóságoktól, befogta és elszállította az állatot a Tinker's Hill Bird of Prey and Swan Rescue Centre állatközpontba, ahol a hattyú sérüléseit ellátták és fájdalomcsillapítót is kapott.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hannibal (swan) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Pembroke killer swan Hannibal has wing clipped”, BBC News, 2010. november 17. (Hozzáférés: 2013. május 30.) 
  2. Harding, Laura. „Hannibal the swan evicted for attacks”, The Independent, 2010. szeptember 18. (Hozzáférés: 2013. május 30.) 
  3. 'Hannibal' swan kills 15 birds”, Virgin Media, 2010. szeptember 17. (Hozzáférés: 2013. május 30.) [halott link]
  4. Pembroke Swan has killed 15 and injured dozens of other birds”, Western Telegraph, 2010. szeptember 15. (Hozzáférés: 2013. május 30.) 
  5. Morgan, Sion. „Hannibal, Pembroke Castle’s vicious swan, has his reign of terror clipped by a wing injury”, Wales Online, 2010. november 17. (Hozzáférés: 2013. május 30.) 
  6. Eviction threat for Hannibal the killer Pembroke swan”, BBC News, 2010. szeptember 17. (Hozzáférés: 2013. május 30.)