Breaktánc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Break tánc szócikkből átirányítva)
Breaktánc

A breaktánc vagy bboying/breakin'/rockin' (vagy ismertebb nevén „breakdance”), a hetvenes években indult zenei stílus, valamint egy dinamikus stílusú tánc, amely a hiphopkultúra része. A zenére jellegzetes táncmozgás is kialakult az Amerikai Egyesült Államok-beli nagyvárosokban a korai években. Eleinte szelídebb mozdulatokat tartalmazott, de az idő előrehaladtával és a táncstílus fejlődésével egyre több akrobatikus elemet, mutatványt tartalmazott.

Története[szerkesztés]

A bboying-nak 4 féle alapelemből áll: a táncból toprock/uprock, a padlórockból footwork/legwork, a fagyásokból freezes és az akrobatikus erőelemekből power moves áll. Így vannak sorban a bboying nehézségi szintjei is, kezdve a toprock-kal, ami a legkönnyebb, és amit általában egy bboy arra használ, hogy „bemutassa” a stílusát. Utána jön a footwork, ami tulajdonképpen egy bboy módja arra hogy kifejezze önmagát lent a talajon is. A footwork az amit sokan le néznek a power mellett, de egy stylehead (olyan aki nem powert, hanem inkább toprock-ot és footwork-öt használ leginkább) képes lehet egy csatában simán felülkerekedni egy powerhead-en (az aki nem nagyon csinál footwork-öt, csak powert). A freeze (ahogy a neve is mutatja) egy olyan mozdulat, ahol a bboy, általában miután befejez egy set-et, egy pózban megáll. Ezek általában olyan mozdulatok, amelyekhez fizikai erő, technika és egyensúly egyaránt szükséges. A power pedig az akrobatikus erőelemekből áll. Ilyen például a helikopter/heli/windmill, olló/flare, trekk/airflare, ami a gimnasztikában is jelen van. Fejen, háton, vállon pörgés, ezer és ezer variáció, amihez a látszat ellenére nem igazán fizikai erő, inkább technika és egyensúly érzék kell. Ezeken kívül a bboying sok új elemet tartalmaz amióta megjelent, egy ilyen például a „threading”, amit már az „absztrakt” stílusú bboy-ok egyre többet gyakorolnak.

A bboying manapság is igen népszerű, szerte a világon táncolják, igaz már nem annyian, mint a hőskorában az 1970-es években, de a tánc minősége nem változott. A tánc fejlődése során egészen napjainkig növekszik a lehetséges és előadott akrobatikus elemek száma. A bboying-nak van egy elkülönített kategóriája is, ami e-boying néven fut, és azokra a bboy-okra használják ezt a jelzőt akik az internetes tutorial-okból (bemutató, oktató videók) tanulja meg a különféle mozdulatokat, de ellenben semmi egyedi stílusa nincs. A bboying-ban a technika mellett a stílus is nagyon fontos tulajdonság, ha valaki stílus nélkül táncol arra mondják hogy „ez is csak egy ugyanolyan, mint a többi.”

A világ egyik legveszélyesebb táncának tartják, amelyben rendkívül fontos a fizikai erő és technika. Bár a bboying fele annyira nem veszélyes, amennyire az látszik.

Magyarországon ez a stílus először 1983-ban jelent meg populárisan, Fenyő Miklós Lépjük a lépcsőt című dalával.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Breakdance
A Wikimédia Commons tartalmaz Breaktánc témájú médiaállományokat.