At the Gates (kislemez)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(At The Gates (kislemez) szócikkből átirányítva)
Wisdom
At The Gates
kislemez
Megjelent2007. december 23.
Felvételek2007. november - december
Blacksmith stúdió, Citysound stúdió, Budapest, Magyarország
StílusHeavy metal, power metal
Hossz8:01
KiadóNail Records (Magyarország)
ProducerKovács Gábor
Wisdom-kronológia
Words Of Wisdom
(2006)
At The Gates
(2007)
Judas
(2011)
SablonWikidataSegítség

Az At The Gates a magyar Wisdom zenekar kislemeze, mely 2007. december 23-án jelent meg Magyarországon a Nail Records gondozásában.

Története[szerkesztés]

A Words Of Wisdom album rengeteg fellépést hozott a zenekarnak, azonban feszültségeket is szült. Az akkori énekes, Nachladal István másképpen képzelte el a jövőt, mint a zenekar többi tagja. 2007 júliusában végül a felek a szétválás mellett döntöttek, és a már lekötött koncertekre Kiss Zoltán énekest szerződtették. Kiss Zoltán akkoriban több ismert hazai zenekarban is énekelt, ezért a Wisdomot csak kisegítő jelleggel tudta vállalni, amíg a csapat meg nem találja frontemberét. Az eredeti terv szerint, az At The Gates kislemez lezárta volna a múltat, és az új énekessel készülő nagylemezt vezette volna fel. A dolgok azonban nem az elképzelések szerint alakultak, és csak csak jóval később, 2011-ben tudott megjelenni a második Wisdom nagylemez. Az At The Gates kislemezt a Nail Records adta ki 2007. december 23-án, Magyarországon. Az instrumentális "Prelude To The Gates" nagyzenekari stílusú hangszerelése korábban csak a koncertjeiket felvezető introkban, valamint a multimédiás anyagaik aláfestő zenéiben jelent meg. A kislemezen szereplő másik két dal szövege egymástól teljesen eltérő témájúnak tűnik, valójában mindkettő egy burkolt megfogalmazása a zenekar akkori problémáinak.

Lemezcím és borító[szerkesztés]

Wiseman történetének a kislemezhez kapcsolódó folytatásába egy kicsit belekeverték a zenekar körüli dolgokat is. Az volt a kérdés, hogy folytatják-e egy új énekessel a zenekart, vagy megpróbálnak megegyezni valahogy a régi frontemberrel. Ott állt a zenekar a döntés kapujában, ezért lett a lemez címe At The Gates. Havancsák Gyula ezúttal nem tudta vállalni a borító elkészítését, így egy másik grafikus, Sallai Péter lett felkérve a feladat elvégzésére. Az előtérben az ördög látható, ahogyan zavaros gondolatokat sugall a tanácstalan fiúnak. A háttérben Wiseman és a tanítványai vannak, azaz a tudás köre, amit végül a megkísértett férfi elárul. A jelenet jól szimbolizálja a zenekar körüli történéseket, de általános gondolatokat is ébreszt, miszerint van, aki céljait nem kitartással és sok munkával próbálja elérni, hanem a könnyebb utat választva, ha kell, társait elárulva törtet előre. A belső és a hátsó borítón látható a kapu, mely a zenekar jövőjéről való döntést szimbolizálja.

Wiseman története (At The Gates)[szerkesztés]

"Szép számmal gyarapodtak, akik a tudást és az igazságot keresték. A bölcs gondolatok megragadták őket és egyre erősödött bennük a jobb kor eljövetelébe vetett reményük. Tudták, hogy hosszú és fáradságos út áll még előttük, mégis vállalták annak minden nehézségét és veszélyét. Csakhogy az igaz hit és a kitartás nem tudott töretlenül uralkodni mindenkiben. Egyikük gyengeségét kihasználva, ide is befészkelte magát a gonoszság és az álnokság. Az ördögi szavak egy könnyebb és dicsőségesebb utat ígértek, melyek végtelen hatalommal kecsegtették az eltévedt lelket. Ott állt a menny és a pokol Kapui Előtt, s végül gyengesége legyőzte őt. Ahogy az egyezség megköttetett, számára már nem volt többé visszaút…"

Dalok[szerkesztés]

"Prelude To The Gates"[szerkesztés]

A "Prelude To The Gates" nagyzenekari intróként nyitja a kislemezt. Ilyet ritkán hallani a Wisdom lemezeken, viszont a koncertek általában hasonló felvezetéssel indulnak. A következő lemez megjelenéséig ezt a számot játszották le a fellépések kezdetekor.

"At The Gates"[szerkesztés]

"All hope abandon, ye who enter here!" /DANTE ALIGHIERI/

A kislemez címadó dala lett az "At The Gates", melynek szövege többféleképp is értelmezhető. A hivatalos változat szerint Wiseman életének a lemezborítón látható fejezetéről szól: arról a pillanatról, amikor az ördög megkísérti a bölcs öregember egyik hű tanítványát, aki végül belép a Pokol Kapuján, és elárulja mesterét. Ugyanakkor Wiseman tanítványai a zenekart is szimbolizálhatják: a megkísértett tanítvány a csapat korábbi énekesét, az ördög a rosszindulatú és irigy barátokat, a Pokol Kapuján való átlépés pedig a zenekarból való kilépést jelentheti.

Később az "At The Gates" újra felvett verzióban a 2011-es Judas lemezre is felkerült.

"All Alone"[szerkesztés]

"All of our unhappiness comes from our inability to be alone" /BRUYÉRE/

A lírai "All Alone" szintén kétértelmű. Szólhat egyrészt a szerző társa iránti viharos érzelmeiről, de a sorok között olvasva itt is megjelenik a zenekar tagjai és az énekes közötti konfliktus. Ennek legfontosabb bizonyítéka, hogy az akkori hírek alapján sokáig úgy tűnt, hogy az idő begyógyíthatja a sebeket és folytatódhat a közös zenélés, ám végül ez nem így történt.

A dal később bónuszként, a Judas lemez amerikai, és nemzetközi kiadásán is megjelent, újra felénekelt verzióban.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kislemez pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok részéről, valamint az "At The Gates" a hónap dala lett a HammerWorld magazin közönségszavazásán.

Lemezbemutató koncert és turné[szerkesztés]

Az At The Gates kislemez hivatalos bemutatója a megjelenése napján, 2007. december 23-án volt a harmadik Keep Wiseman Alive keretei közt, a budapesti Wigwam Rock Club színpadán. A három tétel közül csak az "At The Gates" hangzott el, illetve a "Prelude To The Gates" intróként szerepelt a koncert legelején. A bemutató előtt nem sokkal Kern Péter súlyosan lebetegedett, és nem tudta vállalni a fellépést. Végül a zenekar három korábbi dobosa felváltva játszotta el a dalokat, és Péter csak pár szám erejéig ült be a dobok mögé. A felgyülemlett zenekari problémák miatt a kislemeznek nem volt bemutató turnéja, sőt, a koncert után egy három évig tartó kényszerszünet vette kezdetét a zenekar életében.

A lemezbemutató koncerten játszott dalok[szerkesztés]

At The Gates / King Of Death / Luca Turilli – The Ancient Forest Of Elves / Reduced To Silence / Victory / Europe – Rock The Night /// Fate / Take Our Soul / Masquerade / Evil Disguise / Unholy Ghost /// Pantera – Cemetery Gates / Holy Vagabond / Words Of Wisdom / Scorpions – Rock You Like A Hurricane / Wheels Of The War / Wiseman Said /// Prometheus / Strain Of Madness / Wisdom

Dallista[szerkesztés]

  CímDalszövegZene Hossz
1. Prelude To The Gates-Kovács Gábor 1:35
2. At The GatesMolnár MátéKovács Gábor 3:35
3. All AloneMolnár MátéKovács Gábor 2:51
8:01

Közreműködők[szerkesztés]

Wisdom

  • Kiss Zoltán - ének
  • Kovács Gábor - gitár, vokál
  • Galambos Zsolt - gitár, vokál
  • Molnár Máté - basszusgitár
  • Kern Péter - dob

Technikai közreműködők

  • Kovács Gábor – zenei rendező, vezető hangmérnök, mastering
  • Schrott Péter – vokálok
  • Sallai Péter - borítóterv, grafika

Források[szerkesztés]