Forestur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Forestur (Testre szabott tréning a falusi turizmus szakértői számára) egy, a részben az Európai Unió által, a Leonardo Da Vinci Programon keresztül támogatott mintaprojekt. Célja a szaktudás fejlesztése a szakértők számára egy online élethosszig tartó tanulást segítő szolgáltatás segítségével.

A projekt bemutatása[szerkesztés]

A projekt célja, hogy az idegenforgalmi szakértői hasznát vegyék a folyamatos tréningeknek, melyek az igények alapján lettek kialakítva. A turizmus kritikus ágazattá és fontos részévé vált a legtöbb falusi térségnek Európában. Munkalehetőségeket teremt, változatossá teszi a helyi és/vagy a regionális gazdaságot és általában hozzájárul a falusi ágazat fejlesztéséhez.

A vidéki térségek a jövőben fontos kihívásokkal kerülnek szembe, figyelembe véve a gazdasági növekedést, foglalkoztatást és fenntarthatóságot. Másrészt a szabadidővel és a turizmussal kapcsolatos tevékenységek előnyösebb helyzetet teremtenek majd és nagyobb felelősséggel fognak hozzájárulni a természeti erőforrások megőrzéséhez. Az emberi tőkébe való beruházás kulcsfontosságú a vidéki térségben ahhoz, hogy szembenézzen ezen kihívásokkal.

A Forestur növekvő szakértelmet céloz meg, szabott folyamatos tréningek segítségével, melyek az előre meghatározott követelmények alapján lettek kialakítva. A vidéki turizmus szakértői általában nehezebben jutnak új tréning lehetőségekhez a nagyvárosi és vidéki környezet közti távolság miatt, mikro vállalkozások képezte szektor struktúra miatt, vagy csak nincsenek tisztában a megfelelő továbbképzések fontosságával.

Az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) A tréning könnyítése céljából megfelelő keretrendszert biztosít. A projekt megpróbálja kihasználni az Internet adta új lehetőségeket, leküzdve ezzel a földrajzi elszigeteltséget. Ezenkívül az IKT alternatívát is képvisel a vidéki utazási irodák hagyományos működtetéséhez. A nyilvánosság számára szélesebb körben biztosít lehetőségeket, leegyszerűsíti az adminisztrációs munkát, mint például a számlázást, vagy a könyvelést, stb. A Forestur a vidéki turizmus számára speciális tréning igényeket fog meghatározni, és létre fog hozni egy IKT alapú tréning módszertant.

Célközönség[szerkesztés]

A projekt főleg a idegenforgalmi szakértőknek készült (alkalmazottak és menedzserek). Végfelhasználói: a helyi és regionális fejlesztő irodák, és döntéshozók; idegenforgalmi társaságok; a vidéki szolgáltató gazdálkodások; és a folyamatosan képzett szakértők.

Várt eredmények[szerkesztés]

  • Jelentés a részt vevő országok vidéki környezetének továbbképzési igényeiről.
  • IKT alapú tréning módszertant alkalmazza a turisztikai szektor
  • Távoli területek idegenforgalmi szakértői számára alkalmas tréning anyagok (CD és letölthető anyagok a websiteról)
  • Online tréning platform (nyílt forrású software)
  • Kézikönyvek az oktatók számára

Partnerség