Önkéntesek nemzetközi napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Önkéntesek nemzetközi napja

Hivatalos neveÖnkéntesek nemzetközi napja (International Volunteer Day)
Idejedecember 5.
A Wikimédia Commons tartalmaz Önkéntesek nemzetközi napja témájú médiaállományokat.

Az önkéntesek nemzetközi világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete kezdeményezte. Ezen az emléknapon azokat a személyeket emelik ki, akik önkéntesen (anyagi ellenszolgáltatás nélkül) különféle mások számára hasznos tevékenységben vesznek részt. Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.

Az önkéntes munka szerepe[szerkesztés]

Önkéntesnek számít, ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz, s ezzel bizonyos szempontból jótékonykodik. A tevékenység lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos, a lényeg, hogy olyan szervezetet támogasson, ami valamilyen közhasznú tevékenységet folytat.

Az Európai Unió komolyan veszi ezt az ügyet, és különböző fejlesztő programokkal igyekszik népszerűsíteni az önkéntességet az egyes tagországokban.

A világon egymilliárd, Európában pedig 115 millió 900 ezer felnőtt dolgozik önkéntesként.[forrás?][mikor?]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az International Volunteer Day című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]