Szerkesztő:Balazsil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ramsey-típusú tételek

Tétel[szerkesztés]

Minden 6 pontú gráfban van egy teljes 3-as vagy egy teljes üres 3-as, azaz vagy van 3 olyan pont, hogy bármely 2 között fut él, vagy van 3 olyan pont, hogy közöttük nem fut él.

Bizonyítás[szerkesztés]

Válasszunk ki egy tetszőleges pontot, -et. Ezen kívül még 5 pontunk van, ezekből vagy van 3 olyan pont, amibe vezet él -ből, vagy van 3 olyan pont, amibe nem vezet él -ből. Az első esetben legyenek szomszédai , , . Ha ezek között fut él, például , akkor , , egy teljes 3-ast ad, azonban ha nem fut köztük él, akkor , , egy teljes üres hármas. A második esetben is ugyanígy következik az állítás.

Tétel(Ramsey)[szerkesztés]

Adott k, l pozitív egészekhez létezik egy olyan legkisebb szám, hogy esetén az pontú teljes gráf, éleit két színnel kiszínezve van a gráfban egy elsőszínű vagy egy második színű .

Bizonyítás[szerkesztés]

A következő tétel bizonyításával együtt látjuk be ennek a tételnek a bizonyítását is.

Tétel(Erdős-Szekeres)[szerkesztés]

Bizonyítás[szerkesztés]

Bizonyítsunk indukcióval. Nyilvánvaló, hogy létezik és , és világos, hogy és . Tegyük most fel, hogy létezik minden , ahol vagy és vagy és . Valamint indirekt tegyünk fel, hogy , és élei megszínezhetők két színnel úgy, hogy a gráfban nincs sem első színű (kék) , sem második színű (piros) . Válasszuk ki egy tetszőleges pontját, -et. Legyenek -ből kiinduló kék élek végpontjai , a pirosaké pedig . Ha nagyobb lenne -nél, akkor a pontok között a feltevés miatt volna vagy egy piros , vagy egy kék , és az utóbbi esetben ehhez hozzávéve -et kék -t kapnánk. Tehát a feltevésekből következik, hogy . Ugyanígy kapjuk, hogy . Ekkor viszont , ami viszont ellentmondás. Tehát azt láttuk be, hogy olyan szám, hogy minden nála nem kisebb -re -et színezve lesz a gráfban kék , vagy piros . Ekkor viszont a legkisebb ilyen szám kisebb vagy egyenlő -vel.


Becslések r(k,l)-re[szerkesztés]

Felsőbecslés[szerkesztés]


Alsóbecslés[szerkesztés]

Ha , akkor

Alkalmazások[szerkesztés]

Tétel(Schur)[szerkesztés]

Ha az első n pozitív számot r színnel kiszínezzük, és elég nagy, akkor lesz az egyenletnek egyszínű megoldása, azaz olyan számok, amikre áll, és mindegyik egyszínű.